zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Investeringen in beveiligingstechnologie prioriteit voor luchthavens

30 september 2016 - Luchthavens wereldwijd geven vooral prioriteit aan passagier- en luchthavenbeveiliging wanneer er IT-investeringen worden gedaan. Bij de helft (50 procent) van de luchthavens staat security hoog op de agenda, ten opzichte van 37 procent vorig jaar.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Airport IT Trends-onderzoek 2016, in opdracht van SITA en Airports Council International (ACI), in samenwerking met Airline Business.  Toegenomen spanningen
Vooral toegenomen spanningen in bepaalde regio’s dragen eraan bij dat veel luchthavens zich richten op security. Ondanks dat investeren in het verbeteren van de passagiersafhandeling nog altijd de hoogste prioriteit heeft, is het percentage van de luchthavens dat hierin wil investeren wel gedaald naar 59 procent. In 2015 was dit nog 73 procent.

Self-service en mobiliteit
Het onderzoek toont verder aan dat self-service en mobiliteit het luchthavenlandschap domineren. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat, voor de eerste keer in de geschiedenis van SITA’s onderzoek, de meerderheid van luchthavens wereldwijd nu self-service check-in voor zowel passagiers als bagage biedt. Deze trend zal de komende periode verder doorzetten. Twee derde van de luchthavens is van plan om flinke IT-investeringen te doen op dit vlak. Dat mobiele devices een flinke invloed hebben, is ook te zien aan het aantal luchthavens wereldwijd (90 procent) die voor de komende jaren plannen hebben voor een grootschalig programma of een project gerelateerd aan mobiele diensten. 74 procent wil daarnaast in de komende vijf jaar een pilot starten rondom context-aware en locatie-gebaseerde technologie.  

Technologietrends
Matthys Serfontein, Vice President Airport Solutions bij SITA, zegt: "De technologietrends in luchthavens zijn een reflectie van de veranderingen in de wereld. Investeringen in passagier- en luchthavenbeveiliging nemen toe, tegelijkertijd wordt er ingespeeld op de toenemende vraag van de connected reiziger naar self-service en mobiele diensten.
Dit jaar zien we bovendien dat luchthavens ook aan het kijken zijn naar technologieën die niet-luchtvaartgerelateerde inkomsten kunnen genereren. In 2019 hoopt 84 procent geld te verdienen door diensten te bieden die aangeschaft kunnen worden via een mobiele app. Er is ook een groeiende interesse te zien voor het bieden van hybrid publieke wifi-diensten. Hiermee wordt het mogelijk wordt om gelimiteerde gratis wifi te bieden in combinatie met commerciële aanbiedingen. De komende drie jaar zal het aantal luchthavens dat ongelimiteerd toegang tot gratis wifi biedt naar verwachting dalen van 74 procent naar 54 procent. Deze verandering is vooral te zien in luchthavens in Noord-Amerika en het Midden-Oosten."  

Nieuwe inkomsten
Kiosken worden vooral gebruikt voor diensten als check-in en bagageafgifte. Naar verwachting zal hier echter verandering in komen door ook andere diensten te bieden, waarmee luchthavens nieuwe inkomsten kunnen generen. Momenteel zijn er nog maar een paar luchthavens die over kiosken beschikken die passagiers de mogelijkheid bieden om digitale content, zoals nieuwe films, te downloaden voordat ze het vliegtuig instappen. In 2019 is echter 30 procent van plan om dit aan te bieden. Daarnaast verwacht 42 procent tegen die tijd ook kiosken te gaan bieden die voor verkoopdoeleinden gebruikt kunnen worden.  

Toekomstblik op digitale transformatie
Het onderzoek van SITA biedt ook een toekomstblik op de digitale transformatie die luchthavens doormaken. Zo is er gekeken naar hoe luchthavens van plan zijn om de komende vijf tot tien jaar nieuwe technologieën, zoals wearables, biometrie, robotica en context aware-services, te gebruiken. Gelet op de toegenomen focus op security is het dan ook niet verassend dat er veel interesse is in biometrische technologieën. Deze technologieën stellen luchthavens in staat om passagiersstromen snel en veilig te verwerken. Ruim een derde van de luchthavens gaat de komende vijf jaar investeren in projecten rondom het gebruik van één biometrische reis-token. De meerderheid (52 procent) wil dit binnen de komende tien jaar doen.  

Het Airport IT Trends-zoek werd gepresenteerd tijdens het 2016 ACI-NA/World Annual Conference/World Annual General Assembly in Montreal. Verdere details over het onderzoek zijn hier beschikbaar. Alle industrie-enquêtes van SITA kunnen worden geraadpleegd op sita.aero/resources/type/surveys-reports.  
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
 Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Luchthavens verwachten dit jaar 8,7 miljard dollar te investeren in IT
 Luchtvaartmaatschappijen investeren in Internet of Things
 Luchthavens bereiden zich voor op de connected reiziger
 Luchthavens investeren zes miljard in IT
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
63 procent van de medewerkers voelt zich niet gehoord door de directie
Digitale dienstverlening Nederlandse overheid onvoldoende voor laagopgeleiden
Helft verwacht dat de economie komend half jaar alleen nog maar slechter wordt
Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
De vijf opvallendste zomerklussen van jongeren
Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan
CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
Het belang van IT-beveiliging is in de directiekamer doorgedrongen
91 procent kan zich in online gesprekken beter uitdrukken met emoji
Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
meer top 10