zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties ondernemen nog weinig actie om veilig mobiel te werken

16 september 2016 - Opvallend is dat 93 procent van de organisaties het belangrijk vindt dat onbevoegden geen toegang hebben tot bedrijfsinformatie, maar dat vervolgens slechts negentien procent daadwerkelijk grip heeft op veilig mobiel werken.

Dat blijkt uit het  benchmarkonderzoek ‘Inbraakpreventie mobiele medewerkers’ van Intercity Technology. De uitkomsten geven inzicht in hoeverre veilig mobiel werken op de agenda staat en hoe organisaties dat hebben georganiseerd.  Ongeveer 70 procent verwacht dat het in hun organisatie niet zo’n vaart zal lopen met mobiele "bedrijfsinformatieongevallen", terwijl de praktijk anders uitwijst. Men waant zich veilig, maar is dat niet.



Geen fenomeen meer
Mobiel werken is allang geen nieuw fenomeen meer. Eigenlijk wordt iedere organisatie tegenwoordig geconfronteerd met vormen van mobiele technologie en mobiel werken. Voor Intercity Technology de aanleiding om in samenwerking met BlackBerry in kaart te brengen hoever bedrijven zijn met het benutten van de kansen en het beperken van de risico’s. In het benchmarkonderzoek is gezocht naar antwoorden op de vraag of veilig mobiel werken op de agenda staat en hoe dat binnen organisaties is georganiseerd.

Breed draagvlak
De resultaten van het benchmarkonderzoek laten zien dat mobiel werken breed wordt gedragen. Voor een grote meerderheid, 87 procent van de deelnemers, is mobiel werken relevant tot zelfs essentieel voor de continuïteit van de organisatie. Toch heeft slechts negentien procent een centraal programma geïnitieerd om veilig mobiel werken te borgen. Deze uitkomst wordt geïllustreerd door de onbekendheid met de Meldplicht Datalekken die sinds januari van kracht is. Meer dan driekwart van de deelnemers is niet op de hoogte of heeft nog geen concrete actie ondernomen. De focus voor de toepassing van mobiele technologie ligt met name op het verbeteren van de interne bedrijfsprocessen.

Veiligheidsbewustzijn
In het rapport is ook gekeken naar het veiligheidsbewustzijn van mobiele medewerkers, want de veiligheid van mobiel werken wordt voor een groot deel bepaald door mobiel gedrag. Door bijvoorbeeld het gebruik van publieke wifi of onveilige apps, kunnen beveiligingsmaatregelen teniet gedaan worden. Onder de deelnemers is nog weinig aandacht voor het creëren van dit bewustzijn bij medewerkers. Slechts vier  procent traint de medewerkers in veilig van mobiel werken. En dat terwijl 93 procent het van belang vindt dat bedrijfsinformatie niet in handen komt van onbevoegden. Een kleine groep is in staat om dit ook daadwerkelijk met inzicht op afstand in de gaten te houden.
De oorzaak voor de beperkte aandacht voor mobiele veiligheid en veiligheidsbewustzijn kan gevonden worden in het relatieve gevoel van veiligheid. Een kleine 70 procent van de deelnemers acht de kans dat derden toegang krijgen nihil tot minimaal, terwijl de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van "bedrijfsinformatieongevallen" talrijk zijn. Geconcludeerd kan worden dat de noodzaak voor veilig mobiel werken nog niet is doorgedrongen bij veel organisaties. Zij voelen zich veilig, maar zijn dat niet.

Meer informatie over de benchmark en de resultaten is hier te vinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-afdeling wil beveiligingsuitdaging met two-factor authenticatie tackelen
 Angst voor gegevensdiefstal belemmert flexibel en mobiel werken
 Bedrijven laten kansen mobiele strategieën onbenut
 Mobiel werken: voor personeelsbehoud en kantoorkostenbesparing
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10