zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veelrijder heeft meeste voertuigkennis

14 september 2016 - Nederlanders hebben hun verkeerskennis niet goed op orde. Gemiddeld scoren we een magere 6,1. Meer dan een derde van Nederland haalt een onvoldoende. Personen die veel autokilometers maken, scoren hoger. Dat blijkt uit de landelijke Verkeerskennistest van Generali.  

Wie jaarlijks meer kilometers maakt, heeft ook meer theoretische verkeerskennis. Automobilisten die minder dan 7.500 km per jaar rijden, scoren gemiddeld een 5,9 op de test. Mensen die jaarlijks meer dan 50.000 km rijden, hebben een gemiddelde score van 6,7. Vooral op het gebied van voertuigkennis blinkt deze groep uit.


 
Minste verkeerskennis in Noord-Holland
Noord-Holland scoort met een gemiddelde van 5,9 het laagste cijfer, gevolgd door Zeeland en Friesland (beiden 6,0). Inwoners van Flevoland scoren met een gemiddelde van 6,4 het hoogst. Groningers (6,34) en Brabanders (6,28) volgen de provincie op de voet.
 
Mannen beter dan vrouwen
Wat mannen al veel langer beweren, lijkt nu officieel vastgesteld: mannen hebben meer verkeerskennis dan vrouwen. In cijfers: een 6,3 voor de mannen en een 5,9 voor vrouwen. Dat geldt voor kennis van voorrangsregels, nieuwe regels, borden én het voertuig.
 
Jongeren weten meer dan ouderen
Hoe langer in het bezit van je rijbewijs, hoe minder verkeerskennis. Personen ouder dan 40 jaar scoren over het algemeen lager dan personen jonger dan 40 jaar, vooral op verkeersborden en nieuwe verkeersregels. Een opfriscursus voor 40-plussers lijkt dan ook niet onverstandig.
 
Jongeren tussen de achttien en 25 jaar hebben de meeste kennis hebben van voorrangsregels. Babyboomers hebben dan weer de minste voertuigkennis van alle leeftijdsgroepen. De meeste fouten werden gemaakt bij de vraag over het puntenrijbewijs. Maar weinig mensen weten dat de puntentelling voor iedereen geldt en niet alleen voor jongeren.

Opfriscursus verkeer
Als zo veel mensen de verkeerskennis niet op orde hebben, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren, vindt ook Rik Schneiders, Manager bij verzekeraar Generali. "Wie de regels niet kent, kan verkeerssituaties niet goed lezen. En dat kan ervoor zorgen dat u trager reageert, met alle gevolgen van dien. Met deze test willen we Nederlanders bewuster maken van het belang van goede verkeerskennis. Houd uw kennis dus up-to-date, bijvoorbeeld met een opfriscursus."

Wie benieuwd is naar de eigen verkeerskennis, kan ook de Verkeerskennistest doen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cruise control: slimmer parkeerbeheer in grote steden
 Minder verkeer terwijl economie en arbeidsmarkt langzaam aantrekken
 Laat de zelfrijdende auto maar komen
 Aanspreken frequente snelheidsovertreders werkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10