zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart werkzoekenden bluft over werkervaring

10 augustus 2016 - 25 procent van werkzoekend Nederland bluft in zijn cv over werkervaring en / of capaciteiten. Van hen geeft veertien procent aan dit te doen omdat ze verwachten anders nooit hogerop te komen. Toch zijn niet doorgroeimogelijkheden, maar collega’s doorslaggevend bij de keuze voor een baan.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim 500 werkzoekenden. Een op de vier werkzoekenden is juist altijd eerlijk in het cv, omdat ze te onzeker zijn om te bluffen. Irene van Capelle van NationaleVacaturebank: "Werkzoekenden vinden het soms lastig om hun eigen kwaliteiten op waarde in te schatten. Daar komt bij dat Nederlanders over het algemeen bescheiden zijn, waardoor het uitlichten van je kwaliteiten al snel als bluffen wordt ervaren. Zonde, want juist door positieve eigenschappen duidelijk te benoemen, springt uw sollicitatie eruit."


 
Collega’s doorslaggevend bij keuze voor een baan
Op de vraag wat doorslaggevend is bij de keuze voor een baan, antwoordt het merendeel van de ondervraagden dat dit de collega’s zijn, gevolgd door de kans op een vast contract en het geboden salaris. Doorgroeimogelijkheden komen pas op de vierde plek. Opvallend, want bij het zoeken naar een baan geeft ruim één op de drie aan te kijken naar een functie hoger dan het eigen niveau. Dit om zo een stapje hoger op de carrièreladder te komen. Van Capelle: "Het solliciteren op een hogere functie wordt door veel mensen gezien als dé kans om hogerop te komen. Maar door ook te kijken naar functies van uw eigen niveau, waarbinnen goede doorgroeimogelijkheden zijn, kunt u soms juist veel sneller stappen maken in uw carrière."
 
Een op de vijf solliciteert bewust op baan beneden niveau
Dat niet iedereen een carrièrejager is, blijkt uit het feit dat een op de vijf ondervraagden solliciteert op banen onder het eigen niveau om stress te vermijden. Achttien procent kiest voor de meest veilige weg, en zoekt alleen naar banen die aansluiten op de huidige ervaring. Overige werkzoekenden hebben geen voorkeur voor het niveau van de functie waarop ze solliciteren, zolang ze maar een baan vinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CV steeds minder van belang bij werving
 De tien taalfouten waardoor uw cv direct de prullenbak ingaat
 Ervaring op cv telt straks niet meer
 Persoonlijkheid topbestuurder belangrijker dan cv
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10