zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterk herstel markt voor recreatiewoningen

2 augustus 2016 - De markt voor recreatiewoningen in Nederland is zich, na jaren van prijsdaling, sterk aan het herstellen. Het aantal transacties van recreatiewoningen is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van 2014: van 1.750 naar 3.130 transacties. Ook de prijzen zijn gestegen en dat zal de komende jaren zo blijven.

Consumenten geven bij een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM heeft uitgevoerd.


In de periode 2005-2015 lag het gemiddeld aantal verkochte recreatiewoningen op 1.850 per jaar. Het afgelopen jaar was met ruim 3.100 transacties het hoogtepunt van alle jaren sinds 2004, het eerste jaar waarvoor deze data beschikbaar zijn. En daarmee ook hoger dan het aantal verkopen voor de start van de crisis.
De gemiddelde transactieprijs is, na een periode van prijsdalingen, in 2015 gaan stijgen: met acht procent ten opzichte van 2014. De NVM verwacht dat de gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen de komende jaren verder gaat stijgen; in 2016 tussen de vijf en tien procent.

Tweedeling in markt voor recreatiewoningen
De NVM constateert dat het herstel vooral merkbaar is in de gebieden waar de markt voor recreatiewoningen al relatief goed was. Het aantal transacties is in het bijzonder zeer sterk gestegen in de regio's Veluwe / Utrechtse Heuvelrug, de kust van Noord-Holland en in Zeeland. Daar is ook de gemiddelde transactieprijs gestegen. In de zwakkere marktgebieden is de prijs verder gedaald, ondanks het feit dat ook daar het aantal transacties is toegenomen, aldus het onderzoeksrapport. "Net als op de reguliere koopwoningmarkt zijn de regionale verschillen dus groot," zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.
Een verdere tweedeling op de recreatiewoningmarkt zit tussen het nieuwe en luxe aanbod, en het verouderde aanbod. De vraag richt zich meer en meer op het luxe segment, terwijl het oude aanbod verder in de problemen komt. De onderzoekers verwachten dat de oude voorraad verder in prijs zal dalen. De oude voorraad in aantrekkelijke gebieden is overigens wel kansrijk voor herontwikkeling. Voor het overige deel rest sloop, of verhuur aan andere doelgroepen, zoals seizoenarbeiders en statushouders en dergelijke.

Aankoopmotief is sterk financieel gedreven
De huidige lage rente zorgt voor een sterk toegenomen vraag naar recreatiewoningen. "Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien," zegt Kimman. "Van een investering in een recreatiewoning heeft u op dit moment meer plezier. Niet eens zozeer om de woning zelf, maar u investeert in zon, zee, bos en frisse lucht."
Eigen recreatief gebruik blijft het voornaamste aankoopmotief. De meerderheid combineert het recreatieve gebruik met de verhuur aan derden op momenten dat zij er zelf geen gebruik van maken.
Het aandeel (potentiële) kopers dat een recreatiewoning puur en alleen voor beleggingsdoeleinden koopt, is beperkt. Ongeveer twintig procent geeft aan de recreatiewoning puur als belegging te willen kopen. Eigen gebruik is voor deze groep pas later een optie. Omdat het rendement een veel grotere rol speelt in deze markt, is deze conjunctuurgevoeliger dan de reguliere koopwoningmarkt.

Recreatiemarkt is een nieuwbouwmarkt
Er is vooral behoefte aan nieuwbouw recreatiewoningen. Bijna 40 procent van de respondenten die aan het onderzoek hebben meegedaan, geeft aan een nieuwbouw recreatiewoning te willen. Dat is vergeleken met de reguliere woningmarkt een zeer hoog aandeel. De hoge plancapaciteit van nieuwbouwprojecten is ingegeven door de grote vraag onder consumenten. Ten opzichte van medio 2015 is de plancapaciteit flink gestegen, met zeker 25 procent. Waar de plancapaciteit in 2015 nog ongeveer 6.600 was, is het nu opgelopen tot 8.300 recreatiewoningen, stelt de NVM.
De verkoop van nieuwbouw recreatiewoningen gaat wel ten koste van het overige bestaande aanbod. De verwachting is dat de nieuwbouwvraag hoog blijft. Dat heeft deels te maken met de levenscyclus van een recreatiewoning; die is namelijk veel korter dan die van een gewone woning. Een recreatiewoning is voor de verhuur maar tien tot vijftien jaar courant. Kimman: "Daarmee lijkt de markt voor recreatiewoningen op die van de kantorenmarkt. Ook daar is sprake van een aanhoudende nieuwbouwvraag ondanks een relatief groot aanbod op de - verouderde - bestaande markt."

Vraag verschilt per regio; de sterke regio's worden sterker
Er is vooral vraag naar recreatiewoningen in de regio Zeeland, en in iets mindere mate de Veluwe en de kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland. De meest gevraagde omgevingskenmerken door (potentiële) kopers zijn bos, strand en nabijgelegen voorzieningen. De vraag is daarmee de afgelopen twee jaar consistent gebleven.
De sterke regio's worden sterker, blijkt uit de analyse van de vraag, het aanbod, de historische marktontwikkeling en de plancapaciteit. De grootste kansen liggen nog steeds aan de kust. Daar is veel vraag naar recreatiewoningen, terwijl tegelijkertijd het aanbod laag is. De Zeeuwse kust heeft de grootste plancapaciteit van alle regio's. De NVM verwacht dat dit nieuwe aanbod geen dempend effect heeft op de toekomstige prijsontwikkeling. Kimman: "De markt gaat dit waarschijnlijk goed opnemen, zeker omdat Zeeland ook veel buitenlandse kopers aantrekt."

Behoefte aan nieuwe, kleine en vrijstaande woningen
De meest gewenste woningtypen in de recreatiemarkt zijn de vrijstaande woning en de bungalow tussen de 50 en 100 m2. Voor deze woningsoorten wordt tussen de 100.000 en 150.000 euro. De bereidheid om meer te betalen voor een recreatiewoning is in vergelijking met 2014 toegenomen.
De kopers van recreatiewoningen zijn vaak gezinnen met oude kinderen en stellen waarvan de kinderen al het huis uit zijn, merken de onderzoekers op. De gezinnen gaan vooral voor een recreatiewoning in de buurt van het strand. De oudere stellen kiezen vaker voor een recreatiewoning in een bosrijke omgeving. De kopers komen van oudsher vooral uit Nederland en Duitsland, maar er is nu ook een grotere vraag vanuit België.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe positioneer ik mijn organisatie in het huidige contentgeweld?
 Vraag naar e-health experts stijgt explosief
 De fabel van transformationeel leiderschap ontkracht
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Woningmarkt komt in ademnood
 Woningmarkt beweegt naar herstel
 Aantal miljoenenwoningen groeit met 21 procent
 Vertrouwen woningmarkt weer terug op hoogtepunt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
De fabel van transformationeel leiderschap ontkracht (1) 
Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken (1) 
Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling (1) 
Vertrouwen onder koppels groot op financieel vlak (1) 
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
top10
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
Nederlander heeft liever geen expat als collega
Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
Steeds meer lawaai op de werkvloer
IT'er merkt krappe arbeidsmarkt niet in portemonnee
IT-professional staat open voor een nieuwe baan, maar wordt niet benaderd
Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling
Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken
meer top 10
vacatures
meer vacatures