zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groot-Brittannië door Brexit mogelijk minder populair voor werkzoekenden

29 juni 2016 - De stemming door de Britten vóór een Brexit zorgt onder werkzoekenden mogelijk voor een daling aan populariteit van het land. Dit zou Nederlandse werkgevers ten goede komen, aldus Mariano Mamertino, EMEA Economist van Indeed.

Wat betreft absolute aantallen van werkzoekenden, bekeek Indeed in zijn recente onderzoek Europe on the Move de populariteit van landen voor werkzoekenden binnen de EU15. Hierin stond Nederland op de vierde plek, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland in absolute aantallen. Na de Brexit vindt er naar verwachting een verschuiving plaats in deze aantallen.



Getalenteerde werkzoekenden
Mariano Mamertino werkt bij het Indeed Hiring Lab, een onderzoeksinstituut dat zich richt op arbeidsmarkt-gerelateerde onderwerpen. "Wij verwachten dat de Brexit voor Nederland een opsteker is voor wat betreft de zoektocht van getalenteerde werkzoekenden naar hoogwaardige posities binnen de Europese Unie. Sectoren als techniek, de farmaceutische industrie en financiële dienstverlening zouden kunnen profiteren van een groter aantal beschikbare kandidaten voor wie Groot-Brittannië als niet-lidstaat van de EU minder toegankelijk of aantrekkelijk zou kunnen zijn," aldus Mamertino.
 
Opvallende piek
Op 24 juni 2016 in de ochtend zag Indeed al een opvallende piek in zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië naar banen in andere Europese landen. Van alle mensen die werk zoeken in het buitenland, verdubbelde het aantal zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië. Deze dag werd er vanuit Groot-Brittannië het meest gezocht naar banen in Ierland. De top-zoekopdrachten in Ierland waren banen in de volgende sectoren: Marketing, HR, Engineering, Transport en Retail. Zoekopdrachten in andere Europese landen waren voornamelijk gericht op de financiële sector en ICT. "Een Brexit zou een grote invloed kunnen hebben op grensoverschrijdende arbeidsstromen in de Europese Unie. Bijna vier op de tien zoekopdrachten in de lidstaten binnen de EU15 gebeuren op de Britse versie van de website van Indeed, en de immigratie naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de EU is tussen 2012 en 2015 verdubbeld. Beleid door de Britse overheid, dat het voor buitenlandse werknemers moeilijker maakt om in het Verenigd Koninkrijk te werken, heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor bedrijven die gewend zijn geraakt aan beschikbare talenten uit het buitenland om hun vacatures in te vullen."
 
Populatieomvang
"Hoewel Nederland zeventien miljoen inwoners heeft, trekt het meer werkzoekenden dan landen met grotere inwoneraantallen, zoals Italië (zestig miljoen) en Spanje (47 miljoen). Gecorrigeerd op populatieomvang, doen de andere twee landen in de Benelux het zelfs nog beter: Luxemburg komt op de eerste, België op een vierde plaats boven Nederland. "De drie landen in de Benelux doen niet onder voor andere landen in de Europese zoekopdrachten naar vacatures", zegt Mamertino.
Hoewel het Verenigd Koninkrijk voor werkzoekenden in de EU15 tot vandaag het meest gewilde land is om te werken, is Nederland een van de landen met het meeste inkomende verkeer binnen de EU15-groep. Ook na het verlaten van de EU door Groot-Brittannië, blijft talent kansen zoeken in Nederland. Dit zou voor de Nederlandse arbeidsmarkt zelfs een positieve werking kunnen hebben, aangezien de aantrekkelijkheid van het Verenigde Koninkrijk hiermee wellicht afneemt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beurzen duikelen na Brexit-winst
 Brexit stuwt benzineprijs
 Europese CFOs: 42 procent kans op 'Brexit'
 'Britten zullen uit economische motieven tegen een Brexit stemmen'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10