zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese CFOs: 42 procent kans op 'Brexit'

17 juni 2016 -  Europese CFOs blijven gematigd positief over de vooruitzichten van de economie en het eigen bedrijf. Ondanks de verwachtte groei in werkgelegenheid zorgt politieke onzekerheid voor terughoudendheid in de bedrijfsuitgaven. Een mogelijke uittreding van Groot-Brittannië uit de EU zal volgens de financieel directeuren negatieve gevolgen hebben.

Dit zijn enkele resultaten van CFO Survey Europe, wereldwijd het langstlopende kwartaalonderzoek onder CFOs, uitgevoerd door TIAS School for Business and Society (Tilburg) en Duke University (North Carolina, VS). 


 
Ondanks het sobere economisch vertrouwen verwachten bedrijven verbetering in de werkgelegenheid 

Onder de Europese financieel directeuren heerst er nog steeds een gematigd optimisme over de economische vooruitzichten. In het tweede kwartaal van 2016 is het aantal positief gestemde CFOs (33 procent) weliswaar toegenomen ten opzichte van vorig kwartaal (18 procent), het gemiddelde optimisme peil blijft echter steken op 55 (gemeten op een schaal van 100). Ook het financiële vertrouwen in het eigen bedrijf zet de trend van vorig kwartaal voort met slechts een derde van de financieel directeuren gunstiger gestemd voor de komende twaalf maanden.
 Ofschoon de economische onzekerheid momenteel nog de overhand heeft, zijn bedrijven wel voornemens om de productiviteit in het komend jaar op te schroeven met gemiddeld elf procent. Tevens anticipeert men herstel in werkgelegenheid. Zo wordt er, in tegenstelling tot voorgaand kwartaal met nul procent groei, voor de komende twaalf maanden op een stijging van zes procent gerekend in het aantal vaste contracten. Tevens wijzen de Europese CFOs op een aanzienlijke verbetering in de tijdelijke contracten waarbij de daling tijdens het eerste kwartaal nu omslaat naar een groei van gemiddeld drie procent. Met een verwachtte groei van maar liefst 11 procent kan uitbesteding van werk (outsourcing) weleens voor de grootste positieve verrassing zorgen in de komende twaalf maanden. 
 
Politieke onzekerheid zorgt voor terughoudendheid
Kans op een Brexit moet niet worden onderschat.Het sobere optimisme onder de financiële bestuurders is dan ook voornamelijk toe te dichten aan het huidige politieke klimaat. Zo maken bedrijven zich niet alleen zorgen om overheidsbeleid en –regelgeving maar hebben zij bijvoorbeeld ook weinig vertrouwen in het huidige (gebrekkig) functioneren van de overheid. Op het ogenblik zorgt dergelijke politieke onzekerheid er dan ook voor dat ruim 60 procent van de bedrijven terughoudender is met hun bedrijfsuitgaven en ruim een derde zich nog eens extra beraadt over de acquisitieplannen. 
 De grootste factor die momenteel voor onzekerheid zorgt, komt natuurlijk vanuit Groot-Brittannië waar men binnenkort via een referendum over het lot van het land zal beslissen. De kans op uittreding van Groot-Brittannië uit de EU wordt geschat op gemiddeld 42 procent, waarbij meer dan 40 procent van de Europese CFOs deze kans zelfs op 50 procent of meer inschat. "Mocht Groot-Brittannië daadwerkelijk haar lidmaatschap opgeven dan wordt daarmee een zodanig precedent gecreëerd dat deze mogelijk tot vergelijkbare referenda in andere EU-lidstaten zal leiden. Daarmee zullen de eenheid en het voortbestaan van het Europese project zwaar op de proef worden gesteld", zegt Kees Koedijk, directeur en decaan van TIAS. Ruim drie kwart van de Europese CFOs is het hier mee eens.
Ondanks de reële mogelijkheid op een ‘Brexit’, zegt een ruime meerderheid van de bestuurders (78 procent) dat het behoud van het EU-lidmaatschap niet alleen van groot belang is voor ondernemingen in Groot-Brittannië zelf maar juist ook in de rest van de Europese Unie. Zo zegt 26 procent van de ondervraagden dat een daadwerkelijke Brexit negatieve gevolgen zal hebben voor de financiële prestaties van hun bedrijf.
 
Hier vindt u het complete dossier over de CFO Survey.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op vijf luncht het liefst alleen
 Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
 Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Britten zullen uit economische motieven tegen een Brexit stemmen'
  BREXIT: harde klappen voor Nederland ondanks beperkte impact EU-zone
 Europese consument onzeker over economische ontwikkeling
 CFO’s EU positief gestemd, maar verdeeld over vluchtelingencrisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips & inspiratie voor je decembermailing [white paper]
December biedt marketeers de kans om iets extra’s te doen met email marketing. Maar juist door alle feestdagen is het een drukke maand, dus waar moet je beginnen? Spotler helpt je op weg met dit vrolijke white paper vol inspirerende mailings!
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Collectieve zorgverzekering voor uw werknemers
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris (1) 
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
top10
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken
Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland
Nicoline van Leersum wint vijftiende editie van de Young Captain Award
Organisaties gaan Artificial Intelligence verder opschalen in 2020
Hoe kiest een groeibedrijf tussen vast of tijdelijk personeel?
Meer dan helft cybersecurity-meldingen krijgt niet voldoende aandacht
Hoe behoudt u medewerkers voor de organisatie?
Drie op tien werknemers vinden dat organisatie digitaal achterloopt
Uitstelgedrag: energie in de verkeerde dingen
Perry van der Weyden is CIO of the Year 2019
meer top 10