zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat is cloud backup en wat moet u ermee?

10 november 2015 - Het maken van back-ups was ooit een van de meest onplezierige taken van ICT-afdelingen. Effectief beheer van back-ups bezorgde geen salarisverhoging, maar gingen er gegevens verloren dan kwam dat u duur te staan.

Regelmatig back-uptapes vervangen en gebruikte tapes transporteren naar een bankkluis of andere veilige locatie was een lastige en tijdrovende klus. Back-ups werden pas interessant zodra er gegevens moesten worden hersteld. De afgelopen jaren is er echter een hoop verbeterd op het gebied van schijfgebaseerde back-ups. Daarnaast biedt cloud computing nieuwe kansen en mogelijkheden. Raf Vervloessem, Regional Manager Benelux en Frankrijk bij Barracuda legt uit wat cloud-gebaseerde back-ups precies inhouden en welke uitdagingen komen daarbij komen kijken. Ook vertelt hij of u het zich kunt permitteren om volledig te vertrouwen op back-ups in de cloud.


 
In en uit de cloud
Bij cloud-gebaseerde back-upoplossingen draait het niet alleen om back-ups in de cloud, maar ook om back-ups vanuit de cloud. Organisaties slaan steeds meer primaire bedrijfsgegevens op in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Office 365, Exchange Online en OneDrive en Enterprise File Sync and Share (EFSS)-diensten. Nu steeds meer bedrijven hun data toevertrouwen aan cloud-omgevingen, is het van cruciaal belang dat die omgevingen hetzelfde niveau van beveiliging bieden. Daarnaast moeten er back-ups van de in de cloud opgeslagen gegevens worden gemaakt. Deze back-ups worden cloud-to-cloud back-ups genoemd.
 
Een private cloud, op locatie of bij een dienstverlener
Wie voor cloud-gebaseerde back-ups kiest, hoeft niet per se gebruik te maken van een van de publieke clouds die grote leveranciers van back-upoplossingen aanbieden.
 Vervloessem legt uit: "U kan ook een beroep doen op appliances waarmee uw IT afdeling zelf een private cloud kan inrichten. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een private cloud van een ICT-dienstverlener. In beide gevallen zijn wel er verschillende back-upappliances nodig om een private cloud te creëren."
 
Rampbestendig beheer van back-ups in de cloud
Disaster recovery de belangrijkste functie van cloud-gebaseerde back-ups. Als er gegevens verloren gaan binnen zowel de primaire gegevensbron als de appliance, bijvoorbeeld als gevolg van een natuurramp, brand of explosie, kan alle data worden hersteld vanuit de cloud.
"Back-ups en disaster recovery in en vanuit de cloud zijn interessante nieuwe trends. De cloud biedt echter ook belangrijke voordelen wat betreft het back-upbeheer," vertelt Vervloessem. "De fysieke scheiding tussen de appliance en het beheersysteem zorgt ervoor dat het beheersysteem intact en via andere locaties benaderbaar blijft. Daarmee kan een gedeelde interface voor het bewaken van back-ups op verschillende locaties kostenbesparingen opleveren. Uw medewerkers hoeven de back-ups niet te beheren op het hoofdkantoor of in andere vestigingen, maar kunnen niet vanuit een centrale locatie regelen."
 
Bandbreedteverbruik: de grootste uitdaging bij cloud-gebaseerde back-ups
Bijna alle bedrijven hebben te kampen met een exponentiële gegevensgroei. Daarmee nemen ook de kosten van internetverbindingen en de netwerkinfrastructuur toe. Om ervoor te zorgen dat de overdracht van gegevens naar de cloud geen nadelige invloed heeft op de netwerkprestaties en internetconnectiviteit van bedrijfskritische applicaties, maken moderne oplossingen gebruik van incrementele back-ups en inline deduplicatie.
"Bij incrementele back-up wordt er slechts één keer een complete back-up gemaakt. Daarna worden er alleen reservekopieën gemaakt van nieuwe of gewijzigde gegevens," aldus Vervloessem
De duplicatie is ook een geschikte manier voor terugdringen van de omvang van uw back-ups. Dit zorgt voor een drastische reductie van de overgedragen datavolumes, bijvoorbeeld in een situatie waarin hetzelfde besturingssysteem op diverse apparaten draait en van elk apparaat een back-up wordt gemaakt.  Aan de hand van verschillende algoritmes wordt deduplicatie op bestanden uitgevoerd. Voor elk gegevens blok wordt een eenmalige hash-waarde berekend. Deze waarde wordt vervolgens naar de lokale back-upappliance verstuurd, deze vergelijkt de waarde met de waarde voor reeds de bestaande en verwerkte gegevens. Gaat het om een unieke waarde, dan slaat de appliance het gegevensblok op. Is de waarde reeds bekend, dan voegt de appliance alleen een verwijzing toe," legt Vervloessem uit.

Volledig overstappen op cloud-gebaseerde back-ups?
"Grote datavolumes en lange hersteltijden die met back-ups gepaard gaan zorgen ervoor dat u niet volledig kunt vertrouwen op cloud-gebaseerde back-ups. Het herstellen van gegevens vanuit een lokale appliance verloopt namelijk sneller. Deze appliance kan daarnaast ook dienen als schakel voor een efficiënte communicatie met de cloud. Maar gezien de ontwikkelingen op het gebied van cloud-gebaseerde back-ups en de toenemende beschikbaarheid van bandbreedte en snelle internetverbindingen zullen deze lange hersteltijden en grote volumes in de toekomst steeds minder problemen opleveren," aldus Vervloessem.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
 Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
 De lat moet hoger op het gebied van privacy
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlands bedrijfsleven onderschat backup
 Nederlanders vertrouwen op social media voor het opslaan van foto’s
  De uitdagingen en voordelen van de hybride cloud
 Size doesn’t (really) matter’ bij de inzet van cloud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
De lat moet hoger op het gebied van privacy
Vier best practices voor een transformatie van finance
meer top 10
vacatures
meer vacatures