zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De financiŽle afdeling van de toekomst

31 mei 2016 - Technologische ontwikkelingen kunnen voor vooruitgang zorgen, maar tegelijkertijd confronteren ze bedrijven met grote uitdagingen. Ook verandert de rol van de financiële afdeling van het bedrijf. Zijn financiële afdelingen al voorbereid op het jaar 2020?

Bijna twee derde van de financieel leidinggevenden maakt zich zorgen dat hun team niet klaar is voor de uitdagingen die hen te wachten staat. Dat blijkt uit het ‘Finance 2020’-rapport, dat gebaseerd is op onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar Robert Half, onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren.


 
Meer aandacht voor complexe regelgeving en technologie
CFO’s moeten steeds vaker een evenwicht zien te vinden tussen hun rol als boekhouder en hun bijdrage aan de strategische visie van het bedrijf door hulp te bieden bij het voorspellen en analyseren van trends die van belang zijn voor toekomstige groei. Volgens Nederlandse CFO’s en financieel directeuren gaat de aandacht nu voornamelijk uit naar initiatieven die te maken hebben met het voldoen en naleven van de regelgeving (31 procent), gevolgd door het bijhouden van de veranderende technologie (26 procent) en het optimaal gebruikmaken van big data (achttien procent). Naar verwachting blijven deze werkzaamheden een topprioriteit op de financiële afdeling in 2020.
 
Veranderende rol CFO
Bedrijven opereren in een snel veranderende, vaak complexe en onzekere omgeving. Big data, prognoses en analyses bieden bedrijfsafdelingen weliswaar bruikbare inzichten ter ondersteuning van de besluitvorming, maar de vraag is of bedrijven klaar zijn om hier mee om te gaan.
De belangrijkste gebieden waarop bedrijven in 2020 ondersteuning verwachten van financieel leidinggevenden, zijn volgens CFO’s efficiënt tijdsbeheer en groter werkvolume (28 procent), optimale communicatie met interne en externe stakeholders (22 procent), en het volledig benutten van commerciële bedrijfskansen (22 procent).
"Hoewel de veranderende dagelijkse bedrijfsvoering uitdagend is, hebben veel CFO’s al plannen klaarliggen voor de financiële afdeling van de toekomst. Dit gaat bijvoorbeeld om implementatie van nieuwe middelen, trainingen en ontwikkeling, het aannemen van nieuwe werknemers met specifieke vaardigheden, nieuwe technologie en geautomatiseerde financeprocessen en bedrijfsinnovatie. Het doorvoeren van deze veranderingen gaat niet over een nacht ijs; het betreft een uitgebreid transformatieprogramma dat alleen met de juiste combinatie van technologie, medewerkers en processen succesvol kan worden uitgevoerd. Aandacht hiervoor is nodig om als financiële afdeling voorbereid te zijn op de toekomst waarin ook intern andere verwachtingen spelen," aldus Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.
Vervolgens speelt de vraag of de medewerkers op de financiële afdeling voldoende uitgerust zijn met de juiste kennis en vaardigheden. Welke toekomstige uitdagingen moeten de financiële professionals het hoofd kunnen bieden en zijn de afdelingen klaar voor 2020?
 
Gebrek aan expertise
Maar liefst 62 procent van de Nederlandse CFO’s zegt bezorgd te zijn dat hun team op dit moment niet klaar is voor een veranderende toekomst. De belangrijkste obstakels blijken een gebrek aan investeringen in de financiële afdeling (24 procent) en een bedrijfscultuur die onwelwillend tegenover verandering (21 procent) staat. Ook het gebrek aan expertise is een zorg, ruim een vijfde (21 procent) geeft aan dat dit een obstakel kan vormen voor de financiële afdeling in 2020.
 
Ontwikkelen soft skills
Om een andere rol in het bedrijf aan te nemen zullen financiële professionals meer moeten samenwerken met andere afdelingen om te weten waar ze de juiste informatie moeten halen en brengen. Bij een actieve houding speelt ontwikkeling van de juiste ‘soft skills’ een grote rol. De belangrijkste voorbeelden hiervan die genoemd worden door de CFO’s en financieel directeuren zijn vaardigheden die betrekking hebben op communicatie (39 procent) en leiderschap (27 procent). Dit zijn kwaliteiten die een actieve houding, die in grotere mate verwacht wordt van financiële professionals, mogelijk en geloofwaardig maken. Flexibiliteit (vijftien procent) en het ontwikkelen van een strategische visie (zeven procent) volgen erna als belangrijke vaardigheden.

Technische vaardigheden
De technologische veranderingen volgen elkaar razendsnel op en daarom is het ontwikkelen van technische vaardigheden van groot belang voor financiële professionals die klaar willen zijn voor 2020. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de ondervraagden (43 procent) heeft aangegeven de ontwikkeling en de implementatie van financiële software pakketten het meest van belang te vinden in de aankomende jaren. Verder blijft het up to date blijven om aan de geldende regelgeving te voldoen (twintig procent) van groot belang volgens de ondervraagden.
Renken legt uit: "Medewerkers op de financiële afdeling moeten uitgerust zijn met de juiste technische skills en soft skills. Omdat data een steeds belangrijkere rol krijgt in organisaties is de juiste omgang met- en bescherming van data bijvoorbeeld van groot belang. Soft skills worden óók steeds belangrijker, zoals bijvoorbeeld goed en helder kunnen communiceren en leiderschap tonen. Dit is omdat accounting- en finance professionals meer met andere afdelingen gaan samenwerken en moeten aantonen dat ze zelfverzekerd de besluitvorming kunnen sturen en begeleiden. Om voorbereid te zijn op de toekomst is het daarom van belang tijdig in kaart te brengen aan welke vaardigheden behoefte is in de komende jaren zodat daarop kan worden ingespeeld tijdens het recruitment proces."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich uitgeblust na werkdag
 Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen
 Nederland op twaalfde plaats als voorkeursland om in te wonen en te werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inzet interim-manager op de financiŽle afdeling blijft populair
 Innovaties in financiŽle dienstverlening vragen om nieuwe regelgeving
 FinanciŽle risicoís van softwarelicenties grootste blinde vlek voor CFO
 Groei en hoge werkdruk grootste uitdagingen voor financiŽle afdeling
 
 
reacties
 
Peter  |   | 
6-04-2022
 | 
09:22 uur
Bizar dat 61% van de cfo's zich zorgen maakt over het feit dat hun team niet voorbereid is voor een veranderende toekomst. Het verbaast me echter niet dat 43% van de ondervraagde aangeeft dat ze de implementatie van softwarepakketten het meest belangrijk vinden. Steeds meer processen worden digitaal uitgevoerd om voor tijdswinst te zorgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carriŤreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Hoe krijg je jouw collegaís terug naar kantoor?
Helft bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mboíers aan te nemen
Een op zes Nederlanders heeft financiŽle geheimen voor partner
Het belang van technologievaardigheid in de C-suite
Dit is waarom je de meeste vormen van MFA beter niet kunt gebruiken
Noodgedwongen een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde
Eťn op de vijf kan eerste werkdag nauwelijks werken door niet-werkende digitale middelen
Timemanagement is eigenlijk grote onzin!
93 procent van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg te maken met hackers
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk
meer top 10