zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zelfsturende organisaties blinken uit in leiderschap

20 mei 2016 - Zelfsturende organisaties worden door hun medewerkers zeer positief beoordeeld op hun leiderschapsstijl. Leiderschap scoort een 7,5 in organisaties die niet langer over een traditionele managementlaag beschikken. In klassieke top-down organisaties scoort leiderschap een stuk lager, namelijk een 6,9. 

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016', dat eind mei landelijk gepubliceerd wordt door Effectory.


Hoe is deze positieve score mogelijk in organisaties die zelfsturend zijn en waarin traditionele leidinggevenden niet meer bestaan? Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, legt dit uit. "In traditionele organisaties hangt leiderschap sterk samen met de functie die iemand vervult. Vanwege uw titel hebt u bepaalde rechten en bevoegdheden, die u uitvoert en die tot uw verantwoordelijkheden behoren. Een leidinggevende mag zelf weten hoe hij daarmee omgaat, en op welke manier hij zijn leiderschap deelt met het team."
 
Spontaan leiderschap
"Bij een moderne, zelfsturende organisatie wordt leiderschap heel anders ingevuld. Vaak ontstaat leiderschap hier op spontane wijze, gebaseerd op de inhoud van een issue. Bent u goed in het verbeteren van de klantgerichtheid van uworganisatie? Dan profileert u zich op dit gebied en ontstaat er vanzelf leiderschap op dit punt. Maar als u meer hebt met de financiële kant van uw organisatie, trek u op dit gebied waarschijnlijk de kar. Leiderschap is dus gebaseerd op thema en ervaring. Dat kan betekenen dat het stokje na verloop van tijd weer doorgegeven wordt; leider blijft u zolang uw teamgenoten toestaan dat u het bent. Hiërarchische verhoudingen worden dus niet bepaald door functies of titels: de werkelijke leiders ontpoppen zich per thema. Daardoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht op de werkvloer."
 
Meer invloed, motivatie en persoonlijke ontwikkeling
Ook op andere gebieden blinken zelfsturende organisaties uit; zo wordt de mate van invloed die medewerkers binnen hun organisatie ervaren beoordeeld met een 7,2. In traditionele organisaties scoort dit onderdeel een diepe onvoldoende, namelijk een 4,8. Ook zijn medewerkers veel gemotiveerder in hun werk. Zelfsturende organisaties scoren op dit gebied een 7,8, ten opzichte van een 5,5 bij traditionele organisaties. Ook is de stimulans voor medewerkers om zichzelf te ontwikkelen groter, deze wordt in zelfsturende organisaties beoordeeld met een 7,7, ten opzichte van een 5,3 in traditionele organisaties.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Start zelfsturing leidt tot stijging verzuim
 Nieuw organiseren slaat aan
 Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap
 Ook zelfsturende teams hebben hiërarchie nodig
 
 
reacties
 
Peter Weda  |   | 
6-06-2016
 | 
21:52 uur
Inderdaad de Rijnlandse manier van organiseren. Wie het weet mag het zeggen. Leiderschap vanuit de inhoud, kennis, ervaring en professionaliteit

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10