zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Start zelfsturing leidt tot stijging verzuim

11 december 2015 - Het verzuimpercentage in de zorg van het vierde kwartaal 2014 tot en met derde kwartaal 2015 is gestegen met 10,5 procent.

 Vernet en 0/24 Research & Organization Development onderzochten samen met negen grote zorgorganisaties hoe bij de invoering van zelfsturende teams het verzuim zich ontwikkelt en hoe met verzuim om te gaan. Het cijfermatige deel van het onderzoek, uitgevoerd onder 3.200 medewerkers, toont aan dat het verzuimpercentage toeneemt wanneer organisaties overgaan tot zelfsturing. Organisaties die langer dan een jaar bezig zijn met het werken in zelfsturende teams, laten veelal een hoger verzuim zien dan het gemiddelde van de branchegenoten. Aan het onderzoek werkten organisaties mee uit de verpleeg-, verzorging- en thuiszorg (VVT), verstandelijke gehandicaptenzorg (GHZ) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Zorginstellingen kunnen de ‘best practises’ verkrijgen via het gratis online programma ‘Grip op verzuim en regie bij zelfsturing’ op www.mariekewerkt.nl.



Onderzoeksresultaten
De organisaties die langer dan een jaar bezig zijn met zelfsturing hebben overwegend een lage meldingsfrequentie. Lager dan het branchegemiddelde van de betreffende zorgsectoren. De combinatie hoog verzuim en lage frequentie duidt op de stijging van de verzuimduur. Op het moment dat iemand zich ziek meldt, leidt dit tot een langere verzuimperiode. Naast het cijfermatige onderzoek hebben 515 zorgmedewerkers, werkend in zelfsturende teams een vragenlijst ingevuld over hoe zij het werken in zelfstandige teams ervaren en zijn er 60 teamleden geïnterviewd. Het onderzoek van Vernet & 0/24 is erop gericht om zorginstellingen te ondersteunen met nieuwe inzichten en feiten over het effect van zelfsturing op inzetbaarheid en verzuim. Vanwege de mogelijke financiële risico’s van een stijgend verzuim is er bij de organisaties behoefte aan deugdelijke informatie en ervaringen van gelijkgestemden als het gaat om de ‘nieuwe verzuimorganisatie’ bij zelfsturing.

Hogere verzuimdrempel en langere verzuimduur
Drs. Marieke Schurink, directeur Vernet: "Uit onze interviews met teamleden van zelfsturende teams blijkt dat teamleden het veelal moeilijk vinden om zich ziek te melden omdat ze hun teamleden niet willen opzadelen met hun werk. Teamleden gaven aan soms over hun grenzen te gaan. Dat resulteert in langere ziekteperiodes." Dr. Marieke Wilke, partner bij 0/24 gepromoveerd op onderzoek naar teamwerk in organisaties: "Voorheen was de manager nog verantwoordelijk voor het verzuim en had de taak om het welzijn en de gezondheid van zijn medewerkers te signaleren. Er kon hierop tijdig geanticipeerd worden." Ook was het de taak van de manager om bij ziekmelding het werk opnieuw te verdelen. Nu blijft vaak in het midden hoe en wie er signaleert. Ons advies is om bij de invoering naar zelfsturing de signaleringsvraag met het team te bespreken. Een mogelijke uitkomst van dit gesprek kan zijn dat het als een rol in het team belegd wordt. Deze functie is cruciaal omdat u wilt voorkomen dat iemand langdurig uitvalt met bijvoorbeeld een hernia of burn-out."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap
 Ook zelfsturende teams hebben hiërarchie nodig
 Agile komt tegemoet aan behoeften jongste IT’ers
 Alternatief voor zelfroosteren: participerend plannen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10