zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De vijf meest energieopwekkende stadskantoren van Nederland

19 april 2016 - Veel gebouwen in Nederland zijn vervuilend, ongezond voor mensen en niet inspirerend. Gelukkig zijn er voorlopers die wél durven te investeren in een leefbaar gebouw. Op 7 april 2016, tijdens het congres ‘Van stadskantoor naar stadshart’ heeft een panel van experts na inspraak van de deelnemers namens de nieuwe draai de vijf meest energieopwekkende stadskantoren van Nederland gekozen.

Vanwege hun maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid zijn stadskantoren en gemeentehuizen een uitstekend voorbeeld waarbij de vijf elementen van energieopwekkende gebouwen (gezond, sociaal, duurzaam, circulair en slim) goed zijn toegepast. Uit tien nominaties heeft het expertpanel de volgende vijf gebouwen gekozen:1. Stadskantoor, Groningen
"Een slim gebouw waar ingezet is op een gezonde werkomgeving door toepassing van groen, maar ook door steeds het CO2-gehalte in de lucht te meten en zo de luchtkwaliteit op peil te houden. Ook is het gebouw nagenoeg energieneutraal.
2. Gemeentehuis Medemblik
"Een bankgebouw dat door het faillissement van DSB leeg zou komen te staan, biedt nu onderdak aan de gefuseerde gemeente Medemblik."
3. Gemeentehuis Peel en Maas
"Een gebouw waarin de laatste technieken op het gebied van duurzaamheid zijn toegepast, waaronder een ijskelder. Daarnaast is het bestaande gebouw hergebruikt (hernieuwbouw), en zijn vele materialen geupcycled. Tevens is aangetoond dat het gebouw relatief makkelijk aan te passen is voor andere functies bijvoorbeeld als zorginstelling. Zo scoort het hoog op toekomstbestendigheid en aanpassingsvermogen."
4. Stadskantoor Den Bosch
"Heeft een zeer aangenaam verblijfsklimaat en is toegankelijk op een menselijke maat. Daarnaast hebben zij ingezet op de volgende stap in het nieuwe werken."
5. Stadskantoor Utrecht
"Is supergoed te bereiken met het openbaar vervoer, heeft maatregelen als driedubbel glas, zonnecollectoren, zonnepanelen en groene daken toegepast. Is tot en met de zesde verdieping vrij toegankelijk voor iedereen."

Samenhang
Elk stadskantoor in de top vijf biedt iets unieks en scoort hoog op een of meer van de vijf elementen. Het panel roemt daarbij vooral de samenhang van de vijf elementen. Opmerkelijk is dat bij bijvoorbeeld het stadskantoor Utrecht gebruikers menen dat de productiviteit hoger is en bijvoorbeeld bij gemeente Molenwaard een verlaagd ziekteverzuim is. Dat is nader onderzoek waard!

Eervolle vermelding
De gemeente Molenwaard kreeg een eervolle vermelding, mede doordat de deelnemers aan het congres de andere invalshoek waardeerden. De gemeente wilde namelijk geen nieuw gemeentehuis laten bouwen, maar gaat uit van gemak voor de burger: ambtenaren komen voor burgerzaken bij de mensen thuis.

Stemmen
Eind juni wordt een winnaar gekozen, die de titel ‘Meest energieopwekkende stadskantoor van Nederland’ krijgt. Het publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriet!

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zuidas onverminderd populair en groeit verder
 Veel potentie voor leegstaande kantoren
 Vier voordelen van het delen van kantoorruimtes
 'Hoog tijd voor echt flexibele kantoorruimte'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10