zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier voordelen van het delen van kantoorruimtes

8 april 2015 - Onlangs meldde makelaarsvereniging NVM Business dat de leegstand van kantoren in Nederland afgelopen jaar wederom is toegenomen. Eind 2014 stond ongeveer 17,5 procent van de kantoren in Nederland te huur of te koop, wat neerkomt op zo’n 8,66 miljoen vierkante meters.

Volgens AAFM is het daarom de hoogste tijd dat ook het bedrijfsleven het concept van de deeleconomie volop gaat omarmen. Onder consumenten bestaat het deelprincipe al langer, van het delen van auto’s tot het beschikbaar stellen van een slaapplek. In het bedrijfsleven worden ook steeds meer zaken gedeeld, zoals bedrijfsruimtes en -restaurants. Toch zijn organisaties soms terughoudend, terwijl dit nergens voor nodig is. Het delen van kantoorruimtes kan namelijk veel voordelen bieden, zowel voor bedrijven met een tekort als bedrijven met een overschot aan ruimte. AAFM zet de belangrijkste voordelen op een rij:



1. Enerzijds besparen op kosten, anderzijds inkomsten generen
Er bestaan verschillende concepten die bedrijven de mogelijkheid bieden om ongebruikte werkruimtes en -plekken aan andere bedrijven aan te bieden. Het concept Share & Meet biedt deelnemende partijen de mogelijkheid om via de site voor een gereduceerd tarief een vergaderruimte te boeken of aan te bieden. Ook kunnen ze via de site diensten, zoals ontvangst en catering, bijboeken. Binnenkort is het ook mogelijk om via deze site flexplekken te boeken. Dergelijke initiatieven bieden veel kansen. Hierdoor worden er namelijk enerzijds inkomsten gegenereerd door de verhurende partij, die anders kantoorruimte leeg zou hebben staan. Anderzijds kan de huurder kosten besparen, omdat het huren van een externe locatie voor de volle prijs niet nodig is.

2. Voorkomen van inkomstenverlies door leegstand
Naast dat leegstand van kantoorruimte geldverspilling is, leidt het op termijn naar verloedering en waardeverlies van de panden. Door lege ruimtes te delen met andere partijen kan de leegstand beperkt worden. Dit zorgt er bovendien voor dat een bedrijventerrein er door leegstand niet verpauperd uit komt te zien. Als een kantoorpand bijvoorbeeld al enige tijd leeg staat, is dit niet goed voor de waarde van de naastgelegen panden.

3. Bijdrage leveren aan duurzaamheid
In plaats van het realiseren van nieuwbouw, kunnen bestaande gebouwen als het ware hergebruikt worden. Op deze manier worden grondstoffen bespaard en worden panden niet onnodig gesloopt. Als een bedrijf van de vergaderfaciliteiten van een nabijgelegen, anders leegstaand pand gebruik maakt, hoeft er bovendien niet onnodig gereisd te worden. Dit heeft het bijkomende voordeel dat er op brandstof kan worden bespaard en de CO2 uitstoot wordt beperkt. Op deze manier dragen bedrijven uit dat duurzaamheid belangrijk voor ze is en dat ze bereid zijn om hieraan bij te dragen, al is het op kleine schaal.

4. Medewerkers nieuwe werkomgeving bieden
Voor de afwisseling kan het goed zijn om eens op een andere werkplek te werken. Tevens kan een andere werkomgeving goed zijn voor medewerkers om nieuwe inzichten te verkrijgen. Door bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving te brainstormen, kunnen medewerkers op nieuwe ideeën komen die ze in hun normale werkomgeving niet hadden gehad. Voor bedrijven met medewerkers die verspreid zitten over heel Nederland, kan efficiëntie ook een rol spelen. Door bijvoorbeeld een centraal gelegen vergaderruimte te gebruiken, wordt het voor alle partijen efficiënter om samen te komen.

Deeleconomoe
"De deeleconomie biedt veel kansen voor het bedrijfsleven," zegt Pancras Evers, Commercieel Directeur bij AAFM. "Helaas blijven er nog te vaak kansen liggen. Door concepten als Share & Meet te omarmen, zijn er veel voordelen te behalen, zowel voor de aanbiedende als de afnemende partij. Dit vergt in eerste instantie een omschakeling in de manier van werken, maar op termijn plukken alle partijen hier de vruchten van."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Natuur op kantoor zorgt voor meer welzijn, productiviteit en creativiteit
 Slechte kantoorakoestiek en luidruchtige collega’s verlagen productiviteit
 Kantoorpand in te zetten als marketingtool?
 Nederlandse werknemer houdt vast aan standaard werktijden en -plek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10