1 maart 2016 -
Nederlandse werknemers hebben momenteel minder energie dan twee jaar geleden. Dit is de hoofdconclusie van het onderzoek naar de energie van werkend Nederland dat vorige maand werd uitgevoerd in opdracht van EnergyFinder.
Werknemers staan meer onder druk, de prestatielat is hoger gelegd en er moet harder gewerkt worden. Het gevolg: werknemers schieten in de stress, hun batterij loopt leeg en harder werken loont niet want medewerkers geven aan dat hun prestatievermogen daalt. Positieve uitzonderingen zijn er ook, onder meer senioren (50+).
Werknemers schieten in de stress
Het percentage werknemers dat momenteel onder druk staat en in een kramp schiet om het hoofd boven water te houden, is de afgelopen twee jaar relatief gezien met ruim een kwart (26 procent) gestegen. Deze werknemers bevinden zich in een werkomgeving die te typeren is als een ´hyperzone’. Hierin staan het halen van korte termijndoelen en het blussen van dagelijkse brandjes centraal, gaat eigenbelang boven samenwerking en steken spanningen en frustraties regelmatig de kop op. Bijna vier op de tien (39 procent) werknemers zegt momenteel in zo’n omgeving te werken.
Batterij loopt leeg en harder werken loont niet
Kenmerkend voor de hyperzone is het leeglopen van de menselijke batterij: slechts 23 procent gaat met energie naar zijn werk en maar vijftien procent keert na de werkdag met voldoende energie weer huiswaarts. Tevreden over de organisatie zijn ze niet echt, getuige het cijfer 5,7. Veel hoop op een hoopvolle toekomst voor de organisatie heeft men evenmin: men geeft hiervoor een dikke onvoldoende (4,3). Bijna de helft van de werknemers in de hyperzone (45 procent) zegt dan ook het komende jaar naar een andere werkgever uit te zien. Ook opmerkelijk: het harde werken blijkt niet te lonen: de gemiddelde prestaties in de hyperzone liggen 23 procent lager dan gemiddeld. Dat lage prestatiepeil is onder meer een gevolg van het feit dat maar 19 procent van de werknemers in de hyperzone aangeeft bevlogen aan het werk te zijn en dat maar vijftien procent zich betrokken voelt bij de eigen organisatie.
Positieve uitzonderingen: senioren als zonnetje in huis
Er is ook gekeken naar de verschillende sectoren. Als slechtst presterende branche komt de professionele dienstverlening uit de bus. De stress is hier het meest verbreid: maar liefst 48 procent van de werknemers bevindt zich in de ‘hyperzone’. Gekeken naar specifieke sectoren, dan is te zien dat branches met een ‘zacht hart’ (zorg & welzijn, onderwijs) én branches met een ‘technisch hart’ (installatie, ICT) bovengemiddeld energiek aan de slag zijn. De intrinsieke motivatie en de betrokkenheid bij werk en organisatie zijn in deze branches groter dan in andere.
Onder de positieve uitzonderingen vinden we nog een verrassende groep: senioren boven de 50 jaar. Meer dan de helft (52 procent) van de oudere werknemers bevindt zich in de zinzone. Bij jongere werknemers onder de 30 jaar ziet dat beeld er heel anders uit: daar is dit vijftien procent. De meeste jonge werknemers nemen blijkbaar een afwachtende houding aan en zitten in de comfortzone (44 procent). Ruim een derde (35 procent) zegt gestresst bezig te zijn. Met senioren haalt u als organisatie dus het zonnetje in huis.