zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Medewerkers ervaren fysieke klachten door stress op het werk

9 juli 2015 - Voor 39 procent van de Nederlandse medewerkers geldt dat stress gerelateerd aan werk fysieke klachten verergert met 26 tot 50 procent. Voor nog eens bijna een derde van hen  ligt dit zelfs op 51 tot 75 procent.

Dit blijkt uit onderzoek naar de relatie tussen werkstress en fysieke klachten die het welzijn van medewerkers verminderen uitgevoerd door online onderzoeksbureau Noties in opdracht van Fellowes.Werkstress
Eind vorig jaar startte minister Asscher zijn vierjarige aanpak van beroepsrisico nummer 1; werkstress. Asscher wil met het terugdringen van stress op het werk het welzijn van medewerkers verbeteren, zodat zij minder verzuimen. Asscher stelt dat een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkstress. Ziekteverzuim kan voor een organisatie in de kosten lopen. Uit eerdere berekeningen door researchbureau Dynamic Markets, ook in opdracht van Fellowes, blijkt dat ziekteverzuim voor de Nederlandse werkgevers een kostenpost oplevert van ruim 3,3 miljard euro.

Werkstress verergert fysieke klachten
In het meest recente onderzoek in opdracht van Fellowes werden 250 kenniswerkers ondervraagd. De respondenten werd gevraagd waar hun fysieke klachten, zoals pijn in de rug en/of schouders en nekpijn, vandaan komen. Vijftien procent van de ondervraagden antwoordde hierop: ‘Doordat ik stress ervaar op mijn werk’. Hiermee staat werkstress op de vijfde plek in de top-5 van de grootste veroorzakers van fysieke klachten op de werkplek. Deze top vijf bestaat verder uit een slechte werkhouding ten gevolge van een niet goed afgestelde stoel (1), of bureau/tafel (2), een verkeerde hoogte van het beeldscherm van de pc (3) of laptop (4). Bij organisaties met meer dan 100 medewerkers geeft een op de tien respondenten aan dat de mate waarin werkstress hun fysieke klachten verergert zelfs tussen de 76 en 90 procent is.

Leeftijd en geslacht
Oudere medewerkers hebben meer last van werkstress die de fysieke klachten verergert. In de leeftijdscategorieën onder de 35 jaar, de daaropvolgende leeftijdscategorie en de leeftijdcategorie 46 tot 55 jaar geven de meeste respondenten aan dat hun fysieke klachten door werkstress met 26 tot 50 procent verergeren. Bij medewerkers boven de 55 jaar stijgt de mate van invloed van werkstress op de fysieke klachten; twee op de vijf respondenten geven aan dat werkstress hun fysieke klachten verergert met 76 tot 90 procent. Opvallend is ook dat in de jongste generatie een op de tien respondenten aangeeft dat werkstress direct (100 procent) invloed heeft op de fysieke klachten.

Vrouwen versus mannen
Daarnaast hebben vrouwen hier vaker last van dan hun mannelijke collega’s. Bijna een derde van de vrouwen (32 procent) geeft aan dat stress gerelateerd aan werk hun fysieke klachten verergert met 51 tot 75 procent en nog eens achttien procent van hen geeft aan dat dit zelfs 76 tot 90 procent is. Bij de mannen is dit minder; meer dan de helft (56 procent) geeft aan dat de fysieke klachten door werkstress verergeren met 26 tot 50 procent.  
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat slechts zes procent van de respondenten aangeeft een gesprek over de stressklachten met zijn HR-manager of Arbo-arts te hebben gevoerd.

Minder verkrampte houding
Fysieke problemen ten gevolge van werkstress kunnen door middel van de juiste houding worden verminderd. Een juiste fysieke houding kan bereikt worden door de werkomgeving af te stellen op de persoon en door het gebruik van ergonomische accessoires.. Deze producten ‘dwingen’ medewerkers de juiste werkhouding aan te nemen waardoor fysieke klachten, zoals pijn in de rug en/of schouders, nek en polsen -worden verminderd. Hajo Hoekstra, sales en marketing director van Fellowes Benelux, licht dit toe: "Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een monitorstandaard, voetensteun of rugsteun neemt een medewerker een minder verkrampte houding achter zijn/haar pc of laptop aan. Ergonomieproducten helpen zo de fysieke klachten die mede door werkstress zijn ontstaan te verminderen en verbeteren daarmee het welzijn van de medewerker. Ziekteverzuim kan zodoende worden teruggedrongen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stressreductie: het belang van een vitale organisatie
 Werkstress en werkplekleren in tijden van herstructurering
 Vooral jongeren bezwijken onder de werkstress
 Preventie werkstress en burn-out ook in 2015 belangrijk aandachtspunt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10