zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Zwangerschapsdiscriminatie vereist meer actie'

26 januari 2016 - In 2016 is zwangerschapsdiscriminatie nog steeds een veelvoorkomend probleem. Tussen 4 november en 4 december 2015 deden 636 vrouwen melding van discriminatie vanwege zwangerschap naar aanleiding van een campagne van het College voor de Rechten van de Mens.

De meldingen waren het resultaat van een campagne over discriminatie op het werk. Door dit schrikbarend hoge aantal meldingen roept het College minister Asscher op om zwangerschapsdiscriminatie strenger aan te pakken en een effectievere aanpak te realiseren door steeds kritisch te kijken of de genomen maatregelen wel werken.



Stijging
In vergelijking met voorgaande jaren zit er nog steeds een stijging in het aantal vrouwen dat gediscrimineerd wordt vanwege zwangerschap. In 2013 kreeg het College 316 vragen en 44 verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie binnen. Ook deelden ruim 750 vrouwen hun ervaring met het College tijdens de peiling 'Zwanger en Werk'. In 2014 deed College in uitspraak in 20 zwangerschapsdiscriminatie zaken. Ondanks voorlichting en wettelijke plichten van werkgevers hebben veel vrouwen te maken met discriminatie op het werk vanwege zwangerschap. Reden genoeg voor het College om minister Asscher op te roepen om de bestaande maatregelen te evalueren. Het is tijd om een plan van aanpak te formuleren en te implementeren dat zwangerschapsdiscriminatie in Nederland structureel tegen gaat.

Geen contractverlenging door zwangerschap
Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of benadelen op het werk omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. Via mensenrechten.nl, blogs, fora en social media gaven veel vrouwen aan persoonlijk ervaring te hebben met zwangerschapsdiscriminatie. Amber Bakker (pseudoniem) schreef: "Tijdens mijn zwangerschapsverlof kwam mijn leidinggevende op kraamvisite. Ik ontving niet alleen zijn welgemeende felicitatie, maar ook de melding dat mijn contract niet werd verlengd. Of ik daar even voor wilde tekenen..."
Net als Amber blijken veel vrouwen geen contractverlenging te hebben gekregen na het delen van hun blijde boodschap. Ook komt het nog veelvuldig voor dat werkgevers de werkzaamheden wijzigen bij terugkomst van het zwangerschapsverlof.

'Open einde' campagne
Het College voor de Rechten van de Mens voerde afgelopen november en december campagne om discriminatie zichtbaar te maken en deed hierbij een directe oproep om melding te maken van discriminatie. De campagne was gericht op: discriminatie van zwangere vrouwen, mensen met een fysieke beperking of psychische kwetsbaarheid en jongeren met een niet Nederlandse achternaam die op zoek zijn naar een stage.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Recordaantal meldingen zwangerschapsdiscriminatie
 Manager weinig tolerant richting zwangere vrouw
 Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt blijvend probleem
 EU wil geen langer zwangerschapsverlof
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10