zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager weinig tolerant richting zwangere vrouw

26 maart 2014 - Het vinden en behouden van een baan is een flinke uitdaging op een krappe arbeidsmarkt. En helemaal als je ook nog zwanger bent. Gisteren deed doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie.

De betrokken bedrijven verlengden allen het contract van hun werkneemster niet. Deze zaken zijn slechts een illustratie van een veelvoorkomend probleem. Regelmatig behandelt het College vragen en verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie. In 2013 ging het om 316 vragen en 44 verzoeken. Ook deed het College in twintig zaken uitspraak. Reden voor het College om een dringend beroep te doen op minister Asscher om zwangerschapsdiscriminatie aan te pakken.



Uitspraak
De vier zaken leidde tot de volgende uitspraken:
- Logis P discrimineert een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen. Bovendien heeft Logis P met de werkneemster gesproken over beperken van het zwangerschapsverlof tot 6 weken in plaats van de wettelijke duur van 16 weken (oordeel 2014-32).
- Stern Loopbaanadvies discrimineert een zwangere vrouw door het contract niet te verlengen. Het contract van de vrouw werd in eerste instantie verlengd totdat bleek dat zij zwanger was. De werkgever verwijt de vrouw dat zij hem niet eerder op de hoogte stelde (oordeel 2014-33).
- Stichting Sint Joris discrimineert een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen (oordeel 2014-34).
- Infostrada Creative Technology discrimineert een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen (oordeel 2014-31).
Het is in Nederland verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap en moederschap. Het College brengt de oordelen onder aandacht van minister Asscher in verband met zijn plannen rond de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Omvang probleem
Zwangerschapsdiscriminatie blijft een veel voorkomend probleem in Nederland. Uit onderzoek van het College in 2012 bleek dat ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk. Ook steeg het aantal uitspraken hierover de afgelopen jaren flink. In 2013 initieerde het College de peiling 'Zwanger en Werk: geregeld of gedoe'. Ruim 750 vrouwen deelden hun ervaring met het College.
De peiling liet vooral zien dat managers weinig tolerant zijn richting zwangere vrouwen en dit ook niet onder stoelen of banken steken. Een derde van de vrouwen gaf aan kritiek op hun zwangerschap te krijgen van hun manager: 'Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten', of 'Wij nemen alle soorten mensen aan maar zwanger dat kan echt niet'. Er zijn zelfs bedrijven die een clausule met betrekking tot zwangerschap of moederschap opnemen in hun contract: 'Indien je zwanger wordt of indien je op dit moment moeder blijkt te zijn wordt dit contract direct ontbonden'.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt blijvend probleem
 Flexibiliteit essentieel om vrouwen aan het werk te krijgen
 EU wil geen langer zwangerschapsverlof
 Brussel pleit voor langer en vrijer zwangerschapsverlof
 
 
reacties
 
Arrie  |   | 
26-03-2014
 | 
13:51 uur
Ik begrijp niet, dat niemand bedenkt, dat een contract eindig is en dus eindigt! Daarna wordt er een nieuw contract gesloten, of niet! Zwangerschap heeft daar niets mee te maken
Ruud  |   | 
27-03-2014
 | 
12:02 uur
Lastig onderwerp, zeker als je de intenties van de spelers niet kent.
Zelf direct/indirect reeds 3 maal te maken hebben gehad met een dame die wist dat ze aan een zware baan met een hoog afbreukrisico begon en binnen 1 maand na binnenkomst meldt dat ze zwanger is en tegen de collega's weet te melden deze baan alleen vanwege het inkomen te willen. Als werkgever stel je je coulant op en de collega's morrenn dat ze de extra taken op moeten vangen want vervanging financieel niet haalbaar.

Alle 3 de vrouwen zegden hun contact precies na het zwangerschapsverlof op. We voelden ons knap belazerd. Dus ja, ook ik kijk kritisch naar zwangere vrouwen. Dat kan een discriminerend effect hebben.

Voor de werkgever en collega's geldt dat ze een medewerker willen hebben die inzetbaar is, productief en waarop ze kunnen rekenen. Daarbij horen normale ongemakken en dat is zwangerschap niet.

Zwangerschap is meestal een gevolg van een kinderwens die mijns inziens niet met elke baan of situatie goed verenigbaar is. Veel vrouwen die ik spreek voor een zware baan met afbreukrisico hebben naar mijn mening boter op hun hoofd: ze willen èn een kind en de baan en 3 dagen per week werken en graag flexibel.

In de mij bekende situaties zitten dan of het kind of de collega's/werkgever met de gevolgen. Nu kan iemand beweren dat dit altijd is op te lossen... de praktijk wijst uit dat deze soms behoorlijk weerbastig is. Dus succes er mee.

Alternatief???: ''neem alleen vrouwen aan wanneer hun prive en zakelijke wensen verenigbaar zijn met de belangen van de werkgever. In andere gevallen komen ze alleen in aanmerking voor een baan met een lager afbreukrisico''. Dit is de praktijk die ik zie.
Gerard boerma  |   | 
29-03-2014
 | 
22:15 uur
Ik wil mijn ondergeschikten dedicated, loyal and focused on the job Zodra er kindjes komen verschuift de focus naar poepluiers is mijn ervaring. Mijn adagium in casu is dan ook “ Na het baren van een kind verdwijnt loyalty to the boss gelijk een sterke wind”
Het is company interest om de dames te overtuigen dat er veel meer eer te behalen is een sabbatical period om de kinderen een ordentelijke opvoeding te geven.
Een taak welke vanuit biologisch perspectief nu eenmaal veel beter door een vrouw kan worden uitgevoerd. Het moederschap is een serieuze job waarvoor zij zich niet behoeft te schamen.
Tessa  |   | 
31-03-2014
 | 
08:33 uur
Wat jammer dat bij bovenstaande reacties de negatieve toon de boventoon voert. Niet alle vrouwen willen maar 3 dagen werken en de vrouwen met een 'hoger afbreukrisico' hebben die baan ook niet voor niets.
Dat is op basis van capacitief en compententes, vaak ook gepaard met ambitie. Ja, je bent de vrouw inderdaad 16 weken kwijt, maar daarbinnen heb je altijd nog telefoon als er echt dringende zaken zijn. Kwestie van samen kijken wat er mogelijk is.
Dat geldt ook voor het 4, 4,5 of 5 dagen blijven werken. Tuurlijk komt daar een stukje flexibiliteit bij kijken in geval van ziekte bij een kindje, maar daar zijn 2 partners met
2 werkgevers voor en dus ook dit kan gedeelte worden en hoeft niet alleen effect op de werkgever van de vrouw te hebben. Overigens kun je dit ook 's avonds inhalen.
Ik snap best dat veelal mannen twijfelen of door eerdere negatieve ervaringen gevormd zijn, maar samen kijken met vrouw naar wat er wel mogelijk is, komt al heel anders over en kan zelfs zeer loyale vrouwen opleveren.
Gerard Boerma  |   | 
31-03-2014
 | 
11:44 uur
My dear Tessa je geeft in a nutshell onbewust maar precies aan waarom het niet verstandig is een zwangere vrouw te behouden. Be sure dat het zieke kindje zich aan dient. Natuurlijk komt er uit mededogen dan een oplossing, maar waarom van 1 ziek kindje het probleem van 4 werknemers ergo hun werkever maken terwijl het biologisch is bepaald dat er niets sterker is dan de band tussen moeder en kind, althans als ik bladen zoals VIVA, Margriet en van dat soort moet geloven. Waarom niet gewoon het voordeel van een arbeidscontract voor bepaalde tijd optimaal uitnutten. Nothing wrong with that.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10