zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Recordaantal meldingen zwangerschapsdiscriminatie

20 november 2015 - Vorige week deed het College voor de Rechten van de Mens een landelijke oproep om zwangerschapsdiscriminatie te melden. Aan deze oproep hebben vrouwen massaal gehoor gegeven.

Dit leidde ook tot veel discussie in de media en op social media.De discriminatiemeldingen stroomden binnen. In de eerste week van de campagne deden maar liefst 300 vrouwen melding bij het College, een recordaantal.  De oproep van het College voor de Rechten van de Mens om zwangerschapsdiscriminatie te melden brengt veel teweeg in Nederland. Diverse bloggende moeders schrijven hetzelfde meegemaakt te hebben en op de Facebookpagina van Mensenrechten in Nederland barstte de discussie los. 


 
Niet eerder zoveel herkenbare en schokkende meldingen
 Barbara Bos, front office medewerker bij het College: "Sinds de oproep draaien we overuren om alle vrouwen die melding doen te voorzien van informatie, de meldingen te registreren en de klachten in behandeling te nemen. Niet eerder kregen we in één week zo veel herkenbare en nog steeds schokkende meldingen binnen."
Het doel van de campagne is om zwangerschapsdiscriminatie te melden en de maatschappelijke discussie te starten, omdat het College de afgelopen jaren heeft gezien dat dit een van de meeste voorkomende discriminatiegronden is.  Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens: "Zwangerschapsdiscriminatie is nog steeds een groot probleem in de Nederlandse samenleving, dit blijkt wederom aan het flink aantal meldingen van afgelopen week. Werkgevers realiseren zich onvoldoende dat zij discrimineren als ze een vrouw vanwege haar zwangerschap benadelen."
 
Zwangerschapsdiscriminatie
Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of benadelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. Uit onderzoek van het College (2012) blijkt dat bijna de helft (45 procent) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. Jaarlijks zijn dit 65.000 vrouwen. Voor veel vrouwen betekent dit dat hun tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. En dat in een periode waarin financiële zekerheid zo belangrijk voor hen is. Het College maakt zich hard voor gelijke behandeling van zwangere vrouwen en roept hen op om melding te maken van zwangerschapsdiscriminatie.
 
Melding doen van discriminatie kan hier
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager weinig tolerant richting zwangere vrouw
 Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt blijvend probleem
 Flexibiliteit essentieel om vrouwen aan het werk te krijgen
 EU wil geen langer zwangerschapsverlof
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10