zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duitsland en Scandinavië in 2015 bovenaan de transactieranglijst Europese vastgoedmarkt

19 januari 2016 - De vastgoedmarkt streefde in 2015 andere vermogensmarkten voorbij. Daarbij hielp een recordinvestering in de VS in de loop van het jaar de transacties wereldwijd aan te jagen, zo blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van JLL.

Vastgoedinvesteringen gemeten in US dollar lijken in 2015 wereldwijd uit te komen op circa $689. Dat is drie procent lager dan in 2014. Voor het laatste kwartaal van 2015 wordt een resultaat van $194 miljard verwacht, wat vijftien procent minder is dan het laatste kwartaal van 2014, waarin alle records werden gebroken.



Recordvolume
Amerika liep in 2015 voorop met een nieuw recordvolume aan transacties van $313 miljard. Dat betekent een groei van vier procent ten opzichte van 2014 en een resultaat boven het eerdere record van $304 miljard uit 2007.

Lokale valuta
In Europa vielen de transacties in 2015, gemeten in US dollar, negenprocent lager uit (-$253 miljard). Maar gemeten in lokale valuta gaven ze een rooskleurig beeld en vielen ze acht procent hoger uit dan in 2014. Alle belangrijke markten binnen het gehele continent presteerden beter dan in 2014; Duitsland en Scandinavië scoorden met een groei van bijna 30 procent het hoogst. Centraal- en Oost-Europa was de enige subregio die een afname liet zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Uitzondering was Rusland, hier nam het transactievolume toe met bijna 50 procent. 

Geen terugtrekgedrag
In Nederland lijkt het volume van 2015 eveneens uit te komen boven het beleggingsvolume van 2014. Voorlopige cijfers tonen een stijging van circa vijf procent waardoor het totale beleggingsvolume in Nederland over 2015 uitkomt op € 10,7 miljard.
"In de aanloop naar 2016 lijken beleggers zich voorzichtiger op te stellen, maar er zijn zeker geen tekenen dat beleggers zich terugtrekken uit de Nederlandse markt," aldus Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL, "maar we verwachten wel een lichte daling van het beleggingsvolume ten opzichte van 2015. Dit als gevolg van de huidige schaarste aan geschikt beleggingsproduct."
Wereldwijd verwacht JLL voor 2016 dat de vastgoedtransacties in lijn met die in 2015 liggen en dat ze uitkomen op een totaal tussen $720 en $730 miljard. De transacties in het EMEA groeien naar verwachting met een procent tot $255 miljard.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vastgoed onderschat als risico bij fusies en overnames
 Stijging rentetarieven hebben in beginsel weinig effect op vastgoedmarkt
 Wat betekent schaarste op de markt van prime-vastgoed voor logistiek vastgoed?
 'Beleggen in vastgoed is een uitstekende investering'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10