zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat betekent schaarste op de markt van prime-vastgoed voor logistiek vastgoed?

11 december 2015 -  In alle Europese vastgoedsectoren is er schaarste aan beleggingsproduct. De concurrentie is hevig met dalende rendementen tot gevolg. Wat is het gevolg hiervan op logistiek vastgoed?

Aan het einde van het derde kwartaal kwamen beleggingen in Europees logistiek en industrieel vastgoed uit boven de dertien miljard euro. Hoewel dit cijfer in lijn is met het derde kwartaal van 2014, is er een uitzonderlijk laatste kwartaal voor nodig om de ongekende 23 miljard van 2014 te evenaren.


 
Schaarste en concurrentie
De schaarste aan prime logistiek vastgoed en de hevige concurrentie zorgen er voor dat het evenaren van 2014 een serieuze uitdaging is. Echter, de sterke transactiepijplijn met een aantal indrukwekkende portefeuilledeals en omvangrijke directe beleggingen betekenen dat het totaal van 2014 niet buiten bereik ligt.
De activiteit in het derde kwartaal werd voortgedreven door de continue dynamiek in grote individuele objecten: het aantal transacties met een waarde van meer dan  100 miljoen euro is vervijfvoudigd, wat aangeeft dat beleggers zich niet langer laten afschrikken door grote transacties. Beleggers blijven bovendien investeren in omvangrijke portefeuilles: de portefeuilletransacties in 2015 bedragen 4,6 miljard, verspreid over bijna 60 deals. Hoewel dat een daling betekent van circa twintig procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014, zullen portefeuilles het komende jaar een significante rol in magazijnbeleggingen blijven spelen.
Over het algemeen zal de Europese markt in 2016 levendig blijven; de blijvende interesse van beleggers geeft aan dat het niveau van 2014 en 2015 kan worden geëvenaard. De aanhoudende interesse en de hoeveelheid kapitaal wat op zoek is naar een geschikte investering zorgt voor een verdere daling van de aanvangsrendementen. Echter, de zoektocht naar geschikt beleggingsproduct blijft de grootste uitdaging. Dit zou kunnen betekenen dat beleggers in 2016 meer risico gaan nemen en de focus gaan verleggen naar ontwikkelingsprojecten, maar ook dat het transactievolume gaat dalen.

Enorme vraag
Hans van den Bergh, Head of Industrial en Logistics Capital Markets bij JLL: "Overeenkomend met Europa blijft ook de vraag naar Nederlands logistiek vastgoed enorm. Eind november bedroeg het beleggingsvolume in logistiek en industrieel vastgoed circa 1,05 miljard. Met nog enkele grote transacties in de pijplijn zal het volume voor 2015 naar verwachting tien procent hoger uitkomen dan in 2014. Tevens zien we dat het aantal nieuwe toetreders nog altijd toeneemt. Uitdaging blijft ook in Nederland het vinden van geschikt vastgoed."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Beleggen in vastgoed is een uitstekende investering'
 Is vastgoed nog wel ‘zo veilig als een huis’?
 Vooruitzichten vastgoedaandelen blijven positief
 Positieve vooruitzichten Amerikaans vastgoed
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10