zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer dan helft van bedrijven heeft last van internetbedreigingen

23 december 2015 - Meer dan de helft van de bedrijven is afgelopen jaar slachtoffer geweest van een directe dan wel indirecte internetbedreiging. Hierbij ging het vooral om DDoS-aanvallen.

Toch maken security- en IT-managers zich drukker om de eigen collega’s: fraude door werknemers staat bovenaan het zorgenlijstje. Dit blijkt uit de F5 Networks Infosecurity Survey 2015.


 
Informatiebeveiliging
Jaarlijks polst F5 Networks Benelux de status van informatiebeveiliging op de beursvloer van Infosecurity. Dit jaar in samenwerking met Westcon. Op basis van de uitkomsten zijn inmiddels verschillende trendverschuivingen te zien. Zo is te zien dat het aantal DDoS-aanvallen percentueel is toegenomen, en dat steeds meer mensen weten wat de bedreigingen zijn. Vorig jaar gaf vijftien procent aan slachtoffer te zijn geworden, maar de precieze toedracht niet te kennen; dat is dit jaar gezakt naar net geen negen procent.
 
Fraude door werknemers
Hoewel het aantal fraudegevallen percentueel is afgenomen ten opzichte van vorig jaar, maken wel meer mensen zich zorgen over fraude door werknemers. Sterker nog, met 40,5 procent is het de grootste zorg op security-gebied. Enkelen hiervan geven als toelichting dat ze bang zijn voor toenemende datalekkage. Het aantal mensen dat zich helemaal geen zorgen maakt, is gedaald van 6,5 naar 3,5 procent.
De focus voor volgend jaar ligt dan ook bij de meeste managers op het strenger naleven van het security-beleid en in iets mindere mate op beveiliging op gebruikersniveau. Een van de respondenten noemt specifiek ‘bewustwording’ als doel voor komende perioden; een ander denkt eraan een SLA ten opzichte van werknemers in te voeren.
 
Gevolgen van internetbedreigingen
In 2014 stond reputatieschade stijf bovenaan als grootste angst ten gevolge van een DDoS-aanval. Ook dit jaar ziet men dat nog als grootste risico (52 procent), maar deze worden op de voet gevolgd door impact op de dienstverlening (45 procent), dataverlies (35 procent) en de website offline (32 procent).
Om de beveiliging in betere banen te leiden, kijken de security- en IT-managers nog altijd naar het topmanagement. Security moet hoger op de agenda. Wel is dat percentage (45 procent) lager dan vorig jaar (55 procent). Er gaat relatief meer aandacht uit naar inzicht in netwerkverkeer en verbonden apparatuur (van 28 procent in 2014 naar 37,5 procent in 2015). Ten slotte is er een lichte stijging van drie procent in het aantal mensen dat een hardere aanpak van cybercrime door justitie wenst.
 "Ons onderzoek geeft interessante inzichten, en biedt een fraai trendoverzicht over de jaren heen. Steeds meer bedrijven hebben last van internetbedreigingen, maar ze weten er ook steeds beter mee om te gaan. Wel verschuift het gevaar naar DDoS en fraude door werknemers," aldus René Oskam, directeur Nederland van F5 Networks.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf trends in cyberbeveiliging voor 2016
 De cyberdreigingen van 2016 en daarna
 Directies zien ‘Uberisering’ als voornaamste bedreiging
  Hoger IT-beveiligingsrisico door gemakzucht en onwetendheid werknemers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10