zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bescheiden groeiherstel opkomende markten in 2016

18 december 2015 - 2015 was een moeilijk jaar voor de opkomende markten. De gemiddelde economische groei is nog wel hoger dan in de welvarende landen, maar het verschil wordt steeds kleiner.

De groei in de opkomende economieën daalt al sinds 2010 en in 2015 was de groeivertraging met 0,7 procent erg sterk. Dit is de weerslag van verschillende factoren: de sterke daling van grondstoffenprijzen, de zwakkere vraag van de belangrijkste handelspartners en de verslechtering van het marktsentiment onder invloed van de groeivertraging in China en de vrees voor renteverhogingen door de Federal Reserve. ABN AMRO verwacht dat deze economische tegenwind in 2016 en 2017 zal afzwakken. Zo is ABN AMRO van mening dat de grondstofprijzen stabiliseren en de wereldhandel zal opleven. Ook dragen wisselkoersdalingen bij aan een versterking van de export. ABN AMRO voorziet daarom een bescheiden groeiherstel van 3,7 procent in 2015 naar 4,2 procent in 2016 en 4,6 procent in 2017.


 
Grote verschillen tussen regio’s en BRIC-landen
De verschillen tussen regio’s en de BRIC- landen zijn in 2015 sterk toegenomen. Zo zijn Latijns- Amerika, Rusland, Centraal Azië, de Golfregio en Afrika het zwaarst getroffen door de sterke daling van de grondstoffenprijzen. De groei in opkomend Azië neemt dit jaar iets af, maar blijft met zo’n zes procent nog robuust. China vertraagt geleidelijk, terwijl India nu met een groei van 7,5 procent de snelst groeiende grote economie van Azië is. Opkomend Europa kreeg dit jaar te maken met een krimp van een procent, door de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne. Daarentegen presteerde Centraal-Europa juist goed dankzij het herstel van de eurozone. Latijns-Amerika laat een krimp zien van ongeveer 0,5 procent. Brazilië, de grootste economie in deze regio, krimpt naar verwachting met zo’n drie procent in 2015.  Ook in 2016 blijven de groeiverschillen tussen regio’s en landen groot, al verwachten we wel een verbetering in opkomend Europa en Latijns-Amerika.
 
Opkomende economieën nog niet uit gevarenzone
Hoewel ABN AMRO uitgaat van een bescheiden groeiherstel in 2016 en 2017 blijven de risico’s nog aanzienlijk. "De cruciale vraag is of de opkomende markten de problemen waarmee zij dit jaar hebben geworsteld, de baas worden. Tegen de achtergrond van komende renteverhogingen in de Verenigde Staten - de eerste in bijna tien jaar -. hoge schuldniveaus en de onzekerheid over de groeivertraging in China zijn deze landen nog niet uit de gevarenzone. Als de wereldhandel blijft tegenvallen en de stabilisatie van grondstofprijzen uitblijft, kan dit het verwachte bescheiden groeiherstel van de opkomende markten in gevaar brengen", vertelt Arjen van Dijkhuizen, Senior Economist van ABN AMRO. "Er bestaat natuurlijk ook een kleine kans op positieve verrassingen. Zo zouden de opkomende markten kunnen profiteren van een sterker dan verwacht herstel van de wereldhandel, de risicobereidheid en/of de grondstoffenprijzen."
 
Het volledige rapport is hier te downloaden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Betalingen in opkomende economieën blijven steeds langer uit
 Opkomende markten staan op een keerpunt: grijp uw kans
 Aandelen opkomende landen kunnen gevolgen hogere rente VS doorstaan
 Olieprijs zet ondernemersklimaat in opkomende markten onder druk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10