zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opkomende markten staan op een keerpunt: grijp uw kans

20 juli 2015 - NN Investment Partners (NN IP), voorheen ING Investment Management, ziet interessante beleggingsmogelijkheden in opkomende markten, die kunnen profiteren van de verwachte verbetering in de wereldwijde cyclus. 

Robert Davis, Senior Portefeuillebeheerder van de NN Emerging Markets High Dividend-strategie en de NN Asia ex Japan High Dividend-strategie, licht toe: "Er is een sterke correlatie tussen de rendementen van aandelen in opkomende aandelen en de winstverwachtingen van deze bedrijven. De underperformance van opkomende markten ten opzichte van de ontwikkelde markten in de afgelopen jaren, is grotendeels te verklaren door het feit dat bedrijven in opkomende markten niet aan de winstverwachtingen hebben voldaan."


 
Keerpunt
Volgens NN IP staan opkomende markten echter op een keerpunt, omdat de bedrijfsmarges stabiliseren en omdat zij kunnen profiteren van het herstel van de wereldwijde economische cyclus. Sommige opkomende landen, zoals Mexico of die in de ASEAN-regio, zijn echter relatief overgewaardeerd en de meeste beleggers in opkomende markten, vaak gericht op groeibedrijven, betalen vaak te veel voor deze groei.
Davis vult aan : "Wij kopen vaak als anderen verkopen en blijven aan de zijlijn als populaire thema’s in opkomende markten worden overschat." Volgens NN IP bieden landen die uit de gratie zijn, zoals Brazilië, nu de beste waarde, terwijl het winstpotentieel het meest ondergewaardeerd is in de meer cyclische sectoren. Als het wereldwijde economische herstel verder aantrekt, zullen cyclische aandelen het waarschijnlijk beter doen dan defensieve aandelen.
 
Nutsbedrijven
NN IP ziet ook waarde in aandelen van nutsbedrijven  als alternatief voor dure consumentenaandelen. De vraag naar de dienstverlening van nutsbedrijven hangt namelijk samen met dezelfde trends die zorgen voor een stijging van de totale consumentenvraag, maar deze aandelen zijn gewoonlijk aanzienlijk goedkoper. NN IP is eveneens positief over banken, die per saldo tegen lage waarderingen noteren in vergelijking met hun rendement op het eigen vermogen, aangenomen dat het economische herstel doorzet.
 
Lage verwachtingen
Davis vervolgt : "We kijken bij voorkeur naar de minder populaire markten, zoals Brazilië en Zuid-Korea, waar de waarderingen zijn gebaseerd op lage verwachtingen. We gaan ervan uit dat de nadelige macrofactoren voor Brazilië in de tweede helft van 2015 zullen afnemen, zodat dit het dieptepunt voor de economie kan zijn. De mislukkingen van de overheid zijn bekend, maar ze heeft wel de juiste stappen gezet als het gaat om beleidsaanpassingen. De groei van het BBP zal dit jaar waarschijnlijk negatief zijn en in vergelijking met andere opkomende markten is de macro-economische performance van Brazilië niet goed, maar het is een van de markten die positief kunnen verrassen."
 
Dividenden
Uit een analyse  van NN IP blijkt ook dat dividenden in de afgelopen tien jaar een belangrijke bijdrage zijn gaan leveren aan de rendementen van opkomende aandelen; de bijdrage nam toe van 36 procent van de rendementen in 2005 naar 51 procent in 2015. Opkomende aandelen met hoge dividendrendementen bieden een aantrekkelijke beleggingspropositie in een klimaat met een lagere groei en lagere rendementen, waarin staatsobligaties hun inziens een slecht alternatief zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aandelen opkomende landen kunnen gevolgen hogere rente VS doorstaan
 Olieprijs zet ondernemersklimaat in opkomende markten onder druk
 Mensen in opkomende markten: fundamentele veranderingen dankzij connectiviteit
 Ondernemersklimaat BRICS-landen verslechtert
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10