zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Automatisering en nieuwe generaties vragen nieuwe vaardigheden van managers

13 oktober 2015 - Automatisering speelt een steeds grotere rol in ons leven. Via onze smart TV kunnen we op ieder moment van de dag zelf beslissen wat we willen zien op televisie, en via een app bepalen we onderweg hoe hoog we de thermostaat zetten thuis.

De precieze gevolgen van automatisering voor de werkplek zijn echter nog niet helemaal in kaart gebracht. Mark Boelhouwer, CEO van Ricoh Nederland: "Een verbeterde productiviteit en lagere kosten zijn belangrijke voordelen van automatisering voor organisaties. Maar een dergelijke grote verandering in een organisatie, vraagt ook om nieuwe vaardigheden van medewerkers, zodat het bedrijf goed kan blijven functioneren."


 
Tekort aan cybersecurity-experts
Uit recent onderzoek van ISACA blijkt dat 86 procent van de ondervraagde respondenten vindt dat er een ernstig te kort aan cybersecurity-experts is binnen organisaties. Hierdoor wordt het risico op veiligheidsaanvallen groter. Boelhouwer: "Het aantrekken van talent uit de meer technisch onderlegde generatie Z kan helpen bij het tegengaan en bestrijden van veiligheidsdreigingen. Deze technische kennis wordt in de toekomst eerder een standaard eigenschap, dan één waar medewerkers zich mee kunnen onderscheiden. Creativiteit en sociale intelligentie daarentegen zullen juist het verschil gaan maken op de werkvloer. Uit recent onderzoek van de Economist Intelligent Unit blijkt dat de functies in de toekomst die niet worden geautomatiseerd gekenmerkt worden door flexibiliteit, creativiteit en sociale intelligentie."
 
Creativiteit
Door de toenemende automatisering krijgen werknemers meer tijd. Hierdoor hebben ze meer gelegenheid om hun creativiteit verder te ontwikkelen en deze creativiteit komt ten goede aan het onderscheidend vermogen van de organisatie. Volgens zeven van de tien respondenten van het onderzoek hebben organisaties de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk taken te automatiseren, zodat het personeel zich kan richten op activiteiten die de organisatie onderscheidt van zijn concurrenten.
Deze omslag in organisaties vraagt ook om andere vaardigheden van de managers op de werkvloer. Boelhouwer: "Managers van de toekomst moeten zich niet alleen bekommeren om bedrijfsstrategieën, maar ook om het belang van het ontwikkelen van een creatieve omgeving om het meeste uit hun werknemers te kunnen halen. Voor een startende onderneming is het gemakkelijker om een innovatieve cultuur te creëren, organisaties die al langer bestaan zullen zich langzamer aanpassen aan de nieuwe standaard."
 
Everywhere ergonomics

Technologische ontwikkelingen hebben werkpatronen en de verwachtingen van werknemers op het gebied van balans tussen werk en vrije tijd veranderd. Dit is goed terug te zien in de trend ‘everywhere ergonomics’, de interactie tussen mens en technologie waarbij werknemers steeds mobieler en dynamischer werken. Maar welke gevolgen zullen deze veranderingen hebben voor de prioriteiten van managers?
Boelhouwer: "De belangrijkste vraag voor de (nabije) toekomst is of onze huidige managers over voldoende vaardigheden beschikken om toekomstig talent te stimuleren. Hebben zij het in zich om de huidige werknemers en de werknemers van de toekomst, generatie Z, op te leiden? Organisaties die deze vragen met ‘ja’ kunnen beantwoorden, zouden wel eens een flinke voorsprong kunnen krijgen op hun concurrenten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Automatisering personeelsmanagement heeft positief effect op productiviteit
 Managers moeten IT-afdeling onder druk zetten
 Robotisering van automatisering plaatst outsourcing in totaal nieuw perspectief
 CFO's zetten in op digitalisering financiële afdeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10