zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart Nederlanders denkt niet genoeg geld te hebben na pensioen

24 september 2015 - 25 procent van de Nederlanders denkt dat ze niet genoeg geld te besteden hebben als ze met pensioen zijn. 43 procent daarentegen heeft  er in meer of mindere mate vertrouwen in genoeg financiële middelen te hebben om ook na hun pensioen het gewenste leven te leiden.

Mannen hebben meer vertrouwen in een goed financieel pensioen dan vrouwen. (47 procent vs 39 procent). Dit blijkt uit GfK-onderzoek uitgevoerd onder 23.000 mensen in negentien landen, waaronder ook Nederland.In dit onderzoek is respondenten gevraagd hoe sterk men het eens of oneens is met de stelling: "Ik heb er vertrouwen in dat ik genoeg geld te besteden heb na mijn pensioen."


 
Zorgen
Kijkend naar de verschillende leeftijdsgroepen, maken de mensen in de leeftijd tussen de 50 en 59 jaar, zich het meeste zorgen. 31 procent van hen is het oneens met de stelling dat ze genoeg geld hebben na hun pensioen. Voor hen is het pensioen nabij, zij hebben relatief goed beeld bij hun verwachte inkomsten, en maken zich zorgen. Onder de jongeren (tot 29 jaar) denkt ruim twintig procent niet genoeg geld te hebben na hun pensioen. Gezien de recente pensioenontwikkelingen zit er voor hen waarschijnlijk minder in het vat, maar ze maken zich toch minder zorgen. Dat zegt meer over het pensioenbewustzijn bij deze groep.
 
Omvang en kansen
"Financiële organisaties krijgen met deze gegevens een goed inzicht in de omvang en kansen binnen de verschillende leeftijdsgroepen," aldus Eric Landwaart, Industry Director Financial Services bij GfK. "Neem bijvoorbeeld de jongeren. Als ruim twintig procent van hen aangeeft er niet voldoende vertrouwen in te hebben dat hun pensioen goed is geregeld, kunnen pensioenaanbieders zich voor deze doelgroep focussen op de voordelen om op jonge leeftijd al wel te sparen voor een goede pensioenregeling". 
 
Vergelijking tussen de landen
Dit onderzoek maakt op een grootschalige manier een vergelijking tussen de verschillende landen. Hierdoor zijn onverwachte verschillen te zien. Ondanks het geroemde Nederlandse pensioensysteem, is Nederland een middenmoter als het gaat om het percentage mensen (zestien procent) dat vertrouwen heeft in voldoende middelen na pensionering. Opvallend genoeg zijn de Verenigde Staten, waarin de meeste mensen door middel van beleggen in hun eigen pensioen moeten voorzien, hier met 22 procent koploper.  Daar staat tegenover dat een derde van mening is dat ze na hun pensioen onvoldoende geld hebben. De spreiding van vertrouwen is veel groter dan in Nederland, wat wel past bij het meer individuele systeem in de VS.
 
Individueel systeem
Eric Landwaart concludeert: "Het vertrouwen in voldoende middelen voor later is in Nederland redelijk op orde wanneer we het vergelijken met het buitenland. Toch is een kwart er niet van overtuigd. Gezien de ontwikkelingen naar een meer individueel systeem, is een verdere spreiding van mensen met vertrouwen en zonder vertrouwen te verwachten. Goede communicatie en het wijzen op benodigde individuele aanvullingen, zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om het overall vertrouwen in het systeem overeind te houden."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiŽnt beheer van LinkedIn-profiel
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland koploper in toekomstige pensioenvoorziening
 Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht
 Vier op de tien gepensioneerden leven soberder
 Woekerpolis in hypotheek ruÔneert pensioen
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
24-09-2015
 | 
11:09 uur
''Gezien de ontwikkelingen naar een meer individueel systeem...''
Ik heb inderdaad alleen vertrouwen in het hebben van voldoende geld, doordat ik er al op vrij jonge leeftijd (27, nu 35) vanuit ben gegaan dat we tegen de tijd dat ik met pensioen mag, ik voor mezelf moet zorgen en daar dus nu al voor aan het sparen ben. Ik weet dat ik dadelijk tegen de 65 voldoende financiŽle middelen heb om, ongeacht welke pensioenleeftijd de overheid erop plakt, ik kan stoppen met werken. Maar ik ben een van de weinigen die er al op die leeftijd mee is begonnen. Toen (en nu) was het nog redelijk betaalbaar, hoe ouder je bent, hoe duurder het is om een goede financiŽle 'terugvalbasis' op te bouwen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (1) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
Online sector blijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie (1) 
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016 (1) 
top10
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Praktische tips voor managen op afstand
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Herstel vacaturetrend zet verder door
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
AAR niet voor watjes
meer top 10