zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Woekerpolis in hypotheek ruďneert pensioen

4 februari 2015 - Stichting ODIN heeft berekend dat de 650.000 mensen met een woekerpolis in hun hypotheek straks vijftien procent tot 25 procent van hun pensioen kwijtraken. Daarmee ruïneert de woekerpolis in de hypotheek het pensioen.

Een gemiddelde woning kost 210.000 euro. Tussen 1990 en 2008 zijn honderdduizenden woekerpolissen verkocht die na 30 jaar tenminste de helft van de hypotheek moeten aflossen. Inmiddels is bekend dat door allerlei productdefecten deze woekerpolissen 30 procent tot 70 procent minder opbrengen dan voorgespiegeld. Vooral voor hypotheekpolissen valt de opbrengst tegen omdat daar vaak hoge verzekeringskosten in zitten. Gemiddeld wordt daardoor straks circa 50.000 euro minder afgelost op de hypotheek. Voor dat tekort moet een nieuwe hypotheek worden gesloten!



Levenslang veroordeeld tot lager pensioen
Na 30 jaar is de hypotheekrente in de meeste gevallen niet meer aftrekbaar. Wie dan 50.000 extra hypotheek moet financieren kan de rente dus niet meer aftrekken en moet ook de hypotheek verplicht in maximaal 30 jaar aflossen (via een annuïtaire of lineaire hypotheek). Dat is een extra netto last van circa 265 euro per maand. De woekerpolis steelt op die manier via de achterdeur elke maand zo’n vijftien procent van een modaal pensioeninkomen!
Wie sneller van de restschuld af wil, bijvoorbeeld in vijftien  jaar, levert nog meer pensioen in. Wie een hogere hypotheek heeft, heeft straks een nog groter ‘hypotheekgat’. Het is zelfs denkbaar dat het pensioeninkomen te laag is om überhaupt dit onverwachte tekort te kunnen financieren, waardoor verkoop van de woning nog de enige optie is. Omdat door de zeer sterke vergrijzing in de komende twintig jaar de woonvraag ook totaal zal veranderen, is het maar de vraag of de woning dan ook snel kan worden verkocht.

Woekerpolis en hypotheek: een slechte combinatie
Stichting ODIN heeft al bij de politiek gepleit voor een radicaal andere aanpak van woekerpolissen in hypotheken. Het is geen kwestie van de polis verbeteren of activeren. Een woekerpolis in de hypotheek moet volledig worden verbannen. En daar kan de politiek ook beter van worden. Als bijvoorbeeld de actuele waarde van alle hypotheek woekerpolissen direct op de hypotheken worden afgelost, bespaart de politiek tot 120 miljoen euro per jaar aan hypotheekrenteaftrek. Tegelijkertijd worden de woonlasten lager.
 Met het voordeel van de lagere woonlasten en de bestaande premie inleg in de woekerpolis kan bijvoorbeeld een nieuw beleggingsproduct worden gestart met veel lagere kosten en zonder alle productdefecten van de woekerpolis. Omdat de overlijdensrisicoverzekering in de woekerpolis meestal ook elders goedkoper kan worden voortgezet, wordt een extra besparing gerealiseerd. Er zijn dus heel veel goede redenen om juist de woekerpolis in de hypotheek volledig uit te bannen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 70 procent woekerpolisadvies deugt niet meer
 Banken blokkeren afkoop woekerpolissen
 Compensatieregeling woekerpolis oncontroleerbaar
 Verzekeraars schenden provisieverbod
 
 
reacties
 
Wim J.  |   | 
23-03-2015
 | 
14:29 uur
Dat dit gebeurt is, is natuurlijk al ernstig. Wat ik nog veel erger vind is dat er al die jaren nooit een actief beleid is gevoerd door instanties om men beter voor te lichten en eventueel met een (gedeeltelijke) oplossing te komen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10