zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier op de tien gepensioneerden leven soberder

26 juni 2015 - 40 procent van de gepensioneerden leeft soberder, nadat men met pensioen is. Sommige gepensioneerden moeten zelfs een bijbaantje nemen om het pensioen aan te vullen.

Volgens hen is het dus terecht dat vier op de tien Nederlanders zich zorgen maken over het pensioen. De helft van de Nederlanders denkt niet genoeg te ontvangen om de huidige levensstandaard voort te zetten. Dit blijkt uit marktonderzoek van Multiscope onder 1.231 Nederlandse consumenten.



Gepensioneerden hadden meer willen sparen
De angst voor een te laag pensioen is volgens gepensioneerden terecht. De helft van hen ontvangt nu minder pensioen dan ze verwacht hadden. Een op de drie ontvangt te weinig pensioen om de levensstandaard van voor het pensioen voort te zetten. Vier op de tien gepensioneerden zijn soberder gaan leven. Er is met name minder luxe, men kan minder vaak met vakantie en minder uitgaan. Daarnaast heeft 7 procent van de gepensioneerden een bijbaantje om het pensioen aan te vullen. Als de gepensioneerden achteraf iets anders hadden mogen doen, dan hadden ze vooral meer gespaard. 

Zorgen, maar geen verdieping in pensioen
40 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over het pensioen. Opvallend is dat de zorgen niet specifiek voor 50-plussers gelden. Ook vier op de tien achttien tot 35-jarigen maken zich zorgen over het pensioen. Ondanks de zorg over het pensioen blijkt dat 81 procent van de Nederlanders zich niet (30 procent) of nauwelijks (51 procent) verdiept in het pensioen. Met name achttien tot 35-jarigen verdiepen zich in mindere mate in het pensioen. Voor deze groep staat dit pas over ongeveer tien jaar op de planning. Slechts achttien procent van de Nederlanders heeft zijn pensioenzaken goed uitgezocht. Ruim een op de vijf heeft echter na het regelen van het pensioen niet meer gecontroleerd of de pensioenregeling nog steeds de beste optie is. 

Huidige levenstandaard niet voort te zetten na pensioen
Nederlanders maken zich vooral zorgen over een te laag pensioen. Bijna de helft denkt straks niet genoeg pensioen te ontvangen om de huidige levensstandaard voort te zetten zonder extra financiële middelen. Tweederde verwacht minder AOW te ontvangen dan momenteel door de overheid wordt uitgekeerd. Daarnaast verwacht de helft dat het aanvullende pensioen lager is dan nu voor hen de verwachting is. 

Nederlander denkt meer AOW te ontvangen
Voor driekwart van de Nederlanders is het huidige AOW bedrag een wilde gok. Ze hebben geen idee of maken een grove inschatting. Gemiddeld denken Nederlanders 811 euro te ontvangen. Het daadwerkelijk bedrag (netto, zonder heffingskorting) is 586 euro per persoon voor samenwonenden en 850 euro voor alleenstaanden. Ook het bedrag dat men opbouwt vanuit het aanvullend pensioen is voor bijna driekwart van de Nederlanders een gok.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pensioenpremies dalen voor eerst in jaren
 Buffers pensioenfondsen kunnen tien miljard lager
 Nederlanders positief over financiële toekomst
 Gepensioneerden in 2015 netto iets erop vooruit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10