zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Adecco, Manpower en Randstad grootste recruitmentbureaus ter wereld

19 augustus 2015 - Adecco mag zich al enkele jaren de grootste recruitmentorganisatie ter wereld noemen, terwijl Manpower dit jaar als nummer twee het stokje overneemt van Randstad.

Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl, dat de jaarcijfers van de grootste spelers wereldwijd vergeleek. De top twintig kent enkele positiewisselingen, maar wordt gevormd door dezelfde twintig bureaus als vorig jaar.



Top twintig
De top drie van grootste recruitmentbureaus wereldwijd naar omzet (Adecco, Manpower, Randstad) zit stevig in het zadel. Gezamenlijk noteren ze een omzet die gelijk is aan het totaal van de overige zeventien bureaus in de top twintig. Allegis Group en Hays completeren de top vijf. Grootste stijger in de top twintig is het Japanse Temp Holdings, dat klimt van positie twintig naar dertien. Deze groei is mede te danken aan de overname van onder andere CareerRise en Panasonic Excell Staff. Het Amerikaanse Volt Workforce Solutions wisselt van plaats met Temp Holdings en duikelt van dertien naar twintig. In een verklaring laat Volt weten dat dit deels het gevolg is van een afnemende vraag bij enkele grote klanten. Daarnaast hangt de omzetdaling samen met een nieuwe koers waarbij minder rendabele klanten eerder worden afgestoten. Hoewel dit heeft geresulteerd in een lagere omzet is de operationale winst van het bedrijf toegenomen.  
 
Groei per bedrijf

Randstad levert weliswaar een positie in, maar ziet zijn omzet stijgen (4,1 procent). Dat Manpower de Nederlandse uitzender inhaalt, komt vooral door de gunstige dollarkoers. Zoals te verwachten is op basis van de stijgers en dalers hebben Volt Workforce Solutions (-15,2 procent) en Temp Holdings (39,9 procent) respectievelijk de grootste daling en stijging doorgemaakt het afgelopen jaar. Ook bij TrueBlue (30,35) en ADP (15,1 procent) is een forse verandering te zien. Naast Volt is Hays de enige daler: met een krimp van 0,5 procent blijft het Kelly Services nipt voor en behoudt het zijn plaats in de top vijf.
 
Verdeling per land
Net als afgelopen jaar zijn de Verenigde Staten hofleverancier, met tien bedrijven in de top twintig en 46 procent van de omzet. Nederland en Zwitserland doen het als relatief kleine landen zeer verdienstelijk: vooral dankzij Randstad (Nederland) en Adecco (Zwitserland) hebben ze ieder een aandeel van achttien procent.
De afgelopen jaren kent de top twintig een sterkere groei dan de top vijf. Hierdoor verschuiven langzaam maar zeker de verhoudingen: in 2012 werd 67 procent van de omzet door de top vijf gegenereerd, in 2014 is dit nog 65 procent. De aantrekkende markt in de recruitmentbranche is duidelijk zichtbaar: de totale omzet van de top twintig steeg in 2014 met zes procent, waar deze een jaar eerder nog vrijwel gelijk bleef.
 
Omzet
Uit cijfers van het CIETT blijkt dat de recruitmentbranche in 2013 goed was voor een omzet van 415 miljard euro. Op basis van de voorspellingen van zes procent groei zou dit voor 2014 een totale omzet van 440 miljard euro betekenen. Dit houdt in dat zo’n zestien procent van de omzet in de markt gegenereerd wordt door de top vijf grootste bedrijven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland kan leren van België op het gebied van mobile recruitment
 Nederlandse en Belgische recruitmentbranche groeien het sterkst in Europa
 LinkedIn blijft verreweg het belangrijkste wervingskanaal
 Recruitmentmarkt in rep en roer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10