zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-managers vullen één op de vijf vacatures ‘via via’ in

5 augustus 2015 - Bijna een derde (31 procent) van de Nederlandse HR-managers wil in de tweede helft van 2015 meer vaste werknemers aannemen, maar hierbij wordt beperkt gebruik gemaakt van het eigen netwerk en mond-tot-mond reclame.

Slechts één op de vijf vacatures wordt ingevuld op basis van doorverwijzingen, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half. HR-managers blijven bij het zoeken naar kandidaten de voorkeur geven aan traditionele en digitale methoden, zoals job boards, cv databases en arbeidsbemiddelaars.


Voor zowel de leidinggevende functies als het ondersteunende personeel is het percentage dat wordt ingevuld via doorverwijzingen, aanbevelingen of persoonlijke netwerken slechts twintig procent. Bovendien geeft tien procent aan nooit posities ‘via via’ in te vullen voor managementfuncties en acht procent beweert hetzelfde voor het ondersteunend personeel.
 
Kleine verschillen
De verschillen tussen grootbedrijven en het MKB zijn opvallend klein: negentien procent van de HR-managers van het MKB geeft aan gebruik te maken van doorverwijzingen, tegenover 21 procent van de HR-managers van grootbedrijven. Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland, licht toe: "In een markt waar de vraag naar gespecialiseerde profielen in veel sectoren hoger ligt dan het aanbod, mogen bedrijven er niet automatisch van uitgaan dat de juiste kandidaat hen wel weet te vinden. Om geen topkandidaten mis te lopen, raden wij bedrijven aan verschillende wervingskanalen te gebruiken. De perfecte mix bestaat uit traditionele, digitale, interne en externe methoden."
 
Tips voor werkgevers
Voor werkgevers die op zoek zijn naar de perfecte medewerker heeft Robert Half de volgende tips ontwikkeld:

Nauwkeurige functieomschrijving – Een goede functieomschrijving is een absolute must voor het aantrekken en vinden van de juiste kandidaat. Een heldere toelichting op de functie en het gewenste profiel maakt duidelijk wat precies van de sollicitant wordt verwacht.

Wees efficiënt – Betrek vanaf het begin de juiste besluitnemers bij het proces. Zo kunnen kandidaten tijdens het hele proces efficiënt worden beoordeeld door de nodige partijen.

Geen belemmeringen – Bedrijven moeten bij het werven doorgaans snel handelen, omdat topkandidaten vaak meerdere aanbiedingen krijgen. Zorg er daarom voor dat u de beste kandidaat zonder belemmeringen een goed aanbod kunt doen door tijdig goedkeuring te regelen.

Let op details – Uit kleine dingen kunnen bedrijven vaak veel afleiden. Recruiters letten onder andere op zaken zoals spel- en typefouten in cv’s of brieven, schriftelijke en mondelinge communicatie en het non-verbale gedrag van de kandidaat tijdens het sollicitatiegesprek.

Gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar – Arbeidsbemiddelaars zijn altijd op de hoogte van de huidige trends en hebben toegang tot professionals die niet actief op zoek zijn naar werk. Dankzij de omvangrijke netwerken en de kennis van de sector zijn arbeidsbemiddelaars in staat de juiste werkgever aan de juiste werknemer te koppelen. 

Tips voor werkzoekenden: 
Voor kandidaten die op zoek zijn naar een baan heeft Robert Half de volgende tips ontwikkeld:

Netwerken – Door lid te worden van een beroeps- of sectororganisatie, en netwerkevenementen bij te wonen, kunnen de professionals die u tegenkomt u adviseren en wijzen op potentiële vacatures.

Doe onderzoek – Ga na in welke sectoren er vacatures en mogelijkheden zijn en stem uw vaardigheden en eventueel uw opleiding daarop af. Het aantal vacatures op het gebied van accounting, financiële analyse en controlling neemt bijvoorbeeld toe en veel werkgevers zeggen moeite te hebben met het vinden van het juiste personeel voor dergelijke cruciale functies.

Gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar – Kies voor een arbeidsbemiddelaar die over een uitgebreid netwerk in het bedrijfsleven beschikt en loopbaanadvies kan geven. Sta ook open voor een tijdelijke baan, zodat de kans groter is dat u wordt aangenomen als er een vacature beschikbaar komt.

Online zichtbaarheid - LinkedIn is een belangrijke ontmoetingsplaats voor werkgevers en werknemers. Zorg dat uw profiel op orde is door deze regelmatig te updateten. Laat oud-collega’s referenties schrijven, plaats relevante updates en doe mee aan discussies binnen LinkedIn groepen die relevant zijn voor de sector waarbinnen u een baan zoekt. Zorg eveneens dat de profielen van je andere sociale netwerken netjes en op orde zijn.

Houd contact – Houd contact met de HR-afdeling nadat u uw cv hebt verzonden. Dit komt gemotiveerd over, al moet u er wel voor zorgen dat u niet opdringerig wordt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe baan wordt vooral via via gevonden
 CV verstuurd? Zes follow up tips
 Steeds meer vacatures op social media
 Social sharing biedt kansen voor het bedrijfsleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10