zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer vacatures op social media

1 april 2015 - Het aantal vacatures op sociale media neemt ook in 2015 steeds verder toe. Dat blijkt uit onderzoek van Coosto. Eind 2014 maakte Twitter bekend dat #vacature het vaakst ‘trending topic’ was in Nederland.

Deze ontwikkeling zet zich door: in het begin van 2015 zijn er op sociale media zelfs 44 procent méér vacatures gedeeld dan in dezelfde periode in 2014. Sinds 2011 zijn er in totaal ruim 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media verschenen. Twitter is het platform waar verreweg de meeste banen worden gedeeld: bijna vier miljoen in het afgelopen jaar. Vooral ICT-vacatures zijn populair in Nederland en de meeste banen zijn te vinden in Amsterdam. ICT’ers in Amsterdam gezocht
Er worden 1,2 miljoen berichten op sociale media gedeeld die zich richten op ICT-vacatures. Banen in deze sector worden verreweg het meest gedeeld in Nederland. Managementfuncties (670.000 maal) en sales-functies (565.000) volgen daarna. Net buiten de top drie vallen vacatures in marketing/communicatie (468.000) en de zorg (444.000), op ruime afstand gevolgd door beroepen in de horeca, de financiële sector, recruitment/hr, (fashion) retail en de telecomsector. In bijna de helft (5,5 miljoen) van alle vacatures staat een plaatsnaam genoemd. Amsterdam is met afstand de plek waar de meeste banen te vinden zijn, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. In de hoofdstad wordt, net als de rest van het land, vooral gevraagd naar ICT’ers.

Twitter domineert
Van de 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media zijn zo’n 10,5 miljoen via Twitter geplaatst. Opvallend is dat deze 10,5 miljoen berichten werden verstuurd door slechts 313.000 auteurs. De 100 actiefste twitteraars plaatsten samen liefst 4,2 miljoen tweets. Deze top-100 bestaat volledig uit organisaties die constant vacatures delen. Om werkzoekend en werkgevend Nederland nader tot elkaar te brengen, organiseerde Twitter afgelopen maand een banendag. In Nederland werd daar 33.000 keer over getweet door 9.000 auteurs.

Retweet
Door te retweeten, delen gebruikers van sociale media een vacature ook met hun eigen netwerk. Door een afbeelding mee te nemen in het bericht, blijken vacatures veel sneller te worden verspreid. Gemiddeld zeventienprocent van de vacatureberichten krijgt een retweet; wordt er een afbeelding toegevoegd groeit dit tot liefst 58 procent. Toch bevat momenteel slechts 1,6 procent van de vacaturetweets een afbeelding, terwijl gemiddeld in 13 procent van de gevallen op Twitter een foto bij het bericht wordt geplaatst.

Effectieve inzet
Het gebrek aan media in de vacatureberichten is een gemiste kans, vindt Rens Dietz, Marketing Manager bij Coosto: "Om personeel te vinden wordt social media ontzettend veel ingezet, maar het kan nog veel effectiever. Door een aansprekende foto toe te voegen is er meer engagement. Hier lijkt men in de ICT-branche wat van te kunnen leren. Terwijl in deze sector verreweg de meeste vacatures op social media staan, scoren juist marketing/communicatie- en pr-vacatures het beste wat betreft retweets. Toch blijven technische vacatures onverminderd populair, zeker in Amsterdam. Dankzij de interessante ontwikkelingen in IT en tientallen innovatieve startups die in onze hoofdstad gevestigd zijn, is Amsterdam duidelijk de plek waar het momenteel gebeurt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Facebook gebruik daalt in 2015
 Werven via social media wint aan populariteit
 HR weet social media nog niet voor eigen vraagstukken in te zetten
 Tips om online de perfecte werknemer te vinden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10