zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Energielabel nog te veel papieren tijger'

23 juli 2015 - Het nieuwe energielabel leidt niet tot energiebesparende maatregelen en volgens 90 procent van de VBO-makelaars laten potentiële kopers het energielabel niet meewegen bij de koopbeslissing.

Dat blijkt uit een ledenenquête van brancheorganisatie VBO Makelaar. Makelaars krijgen nauwelijks vragen over energiebesparende maatregelen en de extra financieringsmogelijkheden hiervoor. De verplichting om bij verkoop of verhuur een definitief energielabel te moeten overhandigen, lijkt de belangrijkste reden voor de aanvraag.



Nieuwe systematiek
De nieuwe energielabelsystematiek, met een indicatief en definitief energielabel en een energie-index, schiet zijn doel voorbij om de consument meer bewust te maken van de energiebesparing in de woning. Het energielabel leidt volgens 79 procent van de VBO-makelaars namelijk niet tot meer investeringen in of vragen over energiebesparende maatregelen. Slechts bij elf procent van de makelaars wordt gevraagd om informatie over de financierbaarheid van energiebesparende maatregelen.

Onduidelijkheid en druk boete
Kopers en verkopers hebben echter nog wel veel basale vragen over de nieuwe systematiek van het energielabel. Zo geeft bijna 50 procent van de makelaars aan dat de aanvraagprocedure van een definitief energielabel voor consumenten vaak nog onduidelijk is. Volgens 25 procent van de makelaars vragen kopers en verkopers zich af wat de toegevoegde waarde van het energielabel is. Hierdoor speelt het ook nauwelijks een rol bij de aankoop van een woning. Met name de lage kosten voor een energielabel roepen de vraag op wat het definitieve energielabel waard is. Uit onderzoek van prof. dr. Brounen bleek de oude energielabelsystematiek een sterker effect te hebben op de verkoopprijs en verkoopsnelheid van een woning. De diepte van de informatie uit het oude label kon rekenen op meer waardering.

Angst voor boete
De angst voor een boete lijkt bepalend bij de aanvraag van het definitieve energielabel. Sinds 1 juli jl. kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen bij het niet naleven van de energielabelplicht. De herstelmogelijkheid om via de eigen DigiD het energielabel van de reeds verkochte woning alsnog in te voeren, leidt volgens de makelaars in de praktijk tot de nodige complicaties.

Makelaars nog niet tevreden
Veel makelaars ervaren de nieuwe energielabelsystematiek als onnodig bureaucratisch, terwijl het definitieve label te weinig over de daadwerkelijke energieprestatie zegt. Er worden nog te veel inschattingsfouten gemaakt om er echte waarde aan te kunnen ontlenen. De (papieren) aanvraagprocedure voor een energielabel blijkt nog vaak moeizaam en tijdrovend, zelfs bij de overdracht van de woning kan het definitieve label nog ontbreken. Makelaars kunnen regelmatig slechts de waarde van het indicatieve energielabel meenemen in hun verkoopuitingen, omdat er bij de start van het verkoopproces nog geen definitief label aanwezig is. Het verkoopproces vertragen tot er wel een definitief label is afgegeven, is geen optie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder gas uit Groningen - toch lagere energierekening
 Energieadvies 2050: Kansrijke routes duurzame energievoorziening
 Zo haalt u meer rendement uit uw spaargeld
 Tien groene voornemens voor 2015
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10