zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder gas uit Groningen - toch lagere energierekening

6 juli 2015 - De drie grootste energieleveranciers hebben hun tarieven voor het komende halfjaar bekend gemaakt. Eneco, Nuon en Essent verlagen per 1 juli de variabele energietarieven.

Dit betekent dat de consument minder gaat betalen voor energie. Vooral Eneco valt op met een grote verlaging van het gastarief. De daling van het tarief is te danken aan de verlaging van de stroom- en gasprijs.Daling van de variabele tarieven
De ‘grote drie’, zoals Eneco, Nuon en Essent ook worden genoemd, wijzigen twee keer in het jaar hun variabele tarieven. Op 1 januari en 1 juli gaan de nieuwe tarieven in. Consumenten die een contract met variabel tarief hebben zullen een verschil merken in hun energierekening. Bij het verbruik van een gemiddeld huishouden (3500 kWh stroom en 1500 m3 gas) gaan klanten van Essent en Nuon achtereenvolgens 37 en 36 euro per jaar minder betalen. Bij Eneco is dat zelfs 68 euro per jaar.

De prijzen per 1 juli 2015 - Daling Eneco opvallend
Essent verlaagt het tarief voor elektriciteit met 4,18 procent en het tarief voor gas met 4.4 procent. Bij Nuon is dit achtereenvolgens 1,2 procent en 5,47 procent. Eneco valt op met een grote daling in de prijs voor gas. Het gastarief daalt met ruim elf procent. Klanten van Eneco betalen een procent minder voor stroom.

Wat beïnvloedt het tarief?
Bij het vaststellen van de gasprijs spelen de olieprijzen en de internationale gasvoorraden een belangrijke rol. Fluctuaties in de markt zijn van invloed op de gasprijs in Nederland. Door overproductie op de oliemarkt zijn de prijzen gedaald. De daling van het stroomtarief komt voor een groot deel door het voordelig inkopen van stroomoverschotten in het buitenland. Het Nederlandse stroomnetwerk is goed verbonden met de omringende Europese landen, waardoor met name goedkope groene stroom uit Duitsland wordt ingekocht.

Invloed dichtdraaien gaskraan
Vorige week heeft minister Kamp (Economische Zaken, VVD) bekend gemaakt dat de gaswinning in Groningen dit jaar zal worden beperkt. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalt maximaal 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem. Dat is bijna een kwart minder gas dan voorzien en zal de schatkist ongeveer twee miljard euro kosten. De verwachting is dat dit weinig invloed heeft op de gasprijs. Mogelijk voelt de consument dit wel in het komende jaar, als de overheid dit tekort met een belastingverhoging compenseert. Bij een strenge winter kan de gasprijs overigens wel weer gaan stijgen.

60 procent heeft een variabel tarief
Van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n 60 procent een variabel contract. Bij deze contractvorm is de afspraak met de energieleverancier dat het tarief gedurende de looptijd kan wijzigen. De meeste leveranciers wijzigen twee keer in het jaar, in januari en juli, hun tarieven.

Vast tarief meestal voordeliger
Contracten met een vast tarief zijn over het algemeen in het voordeel van de consument. Leveranciers stunten met actietarieven en welkomstkortingen om nieuwe klanten te werven. En er bestaat geen onduidelijkheid over de energiekosten tijdens de contractduur. EasySwitch.nl raadt consumenten aan een een-jarig contract met vast tarief af te sluiten. Als de consument elk jaar aan het einde van de contractduur overstapt, kan hij of zij weer profiteren van de nieuwe aanbiedingen. Op deze manier worden de kosten van de energierekening elk jaar gedrukt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
 Nederlanders willen vaker koffie buiten de deur
 Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gratis cadeaus energieleveranciers zijn dure sigaar uit eigen doos
 Consument met vast energietarief spekt schatkist
 Energieadvies 2050: Kansrijke routes duurzame energievoorziening
 Tien tips om thuis duurzamer te leven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
top10
Wees extra alert op verdachte telefoontjes
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde
Webinarmoe? Acht handige tips om dat te voorkomen
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal
Werkgever heeft geen oog voor stress en burn-out klachten
Werkrelaties onder druk tijdens de coronacrisis?
Aantal werkende studenten zonder uitzicht op contractverlenging verdubbeld
Flexkrachten onmisbaar voor opstarten economie na lockdown
Zoekvraag naar waterflessen verzesvoudigd in vijf jaar
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
meer top 10