zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf aandachtspunten voor het bijwerken van uw cv

22 juli 2015 - Is het alweer een tijd geleden dat u voor het laatste uw cv heeft bijgewerkt, dan kan het nogal lastig zijn om te bepalen waar nu precies te beginnen.

"Welke werkervaringen en prestaties moeten worden opgenomen in het cv? Wat is nu precies relevant voor de vacature waarop u wilt reageren? Zijn er bovendien nog nieuwe cv-regels en trends die u over het hoofd hebt gezien? En moet het cv nu uit één pagina of twee pagina’s bestaan?" schrijft Thomas Brons van Bonque.  


Ongetwijfeld heeft u weleens een speurtocht gedaan op internet ter beantwoording van dit soort vragen. Het resultaat was waarschijnlijk: vermoeidheid door het lezen van tientallen artikelen met cv-tips. Maar wees gerust, u kunt nu uw zoektocht op Google staken.
Dit artikel bevat namelijk de zeven  tips hoe u het beste uw ‘persoonlijke verhaal’ kunt vertellen.

1. Het cv hoeft echt niet alles te bevatten
Het cv hoeft niet elke werkervaring te bevatten. "Kijk, het cv is niet een uitgebreide lijst van uw werkervaringen. Het cv is een document met een marketingdoeleinde. Het ideale cv verkoopt jou als ‘right man/woman for the job," stelt Brons. Dat houdt in dat elk verstuurd cv de meest relevante prestaties, werkervaringen en vaardigheden benadrukt. Het meest relevant voor de vacature waar u op reageert.

2. Houd een totaaloverzicht bij 
Reageert u op meerdere vacatures, dan heeft u hopelijk verschillende cv’s verstuurd waarin u verschillende prestaties en vaardigheden heeft benadrukt. U wilt kunnen spelen met informatie. Daarom is het handig om een basisdocument aan te maken en bij te houden. Een document waarin alle informatie over uw carrière is opgenomen. Denk aan de opname van al uw werkervaringen. Het kan in het document niet uitgebreid genoeg. Licht al uw werkervaringen toe met de posities die u hebt bekleed en breng nuances aan in de verschillende posities. Vergeet ook niet speciale projecten waar u in het verleden aan hebt gewerkt op te nemen. Hetzelfde geldt voor opgedane vaardigheden en behaalde diploma’s.
"Wat is het voordeel van zo’n uitgebreid basisdocument? Het voordeel is dat wanneer u een cv aan het maken bent voor een vacature, u al uw inspiratie uit het basisdocument kunt halen. Sterker nog, vaak hoeft u alleen nog maar te knippen en plakken om de juiste informatie bij elkaar te knutselen," zegt Brons.  

3. Het beste van uzelf toont u boven de vouw
Stel: u zit in uw meest comfortabele stoel en leest een krant, een uur later bekijkt u op uw tablet alle favoriete nieuws- en amusementsites. Ten slotte googelt u nog wat naar last minutes. Wat hebben al deze activiteiten met elkaar gemeen?
Juist, de informatie die u als eerst bekijkt staat boven de vouw. In plaats van de hele krant te lezen bekijkt u bijvoorbeeld eerst de headlines boven de vouw. In plaats van een hele nieuwssite door te spitten, bekijkt u eerst de headlines op de bovenste helft van de webpage. In plaats van alle zoekresultaten aan te klikken op Google, bekijkt u alleen de top vijf.
Waarom? Het is die informatie op basis waarvan u een eerste indruk vormt en filtert. U moet wel filteren, anders wordt u blootgesteld aan een overvloed van informatie. Uw filtersysteem werkt eenvoudig en effectief. Alleen als de informatie boven de vouw interessant is, leest u verder.
"Zo werkt dit ook met betrekking tot uw cv," stelt Brons. "Uw toekomstige werkgever filtert op dezelfde manier. Daarom moet u ervoor zorgen dat de beste ervaringen en prestaties zichtbaar zijn in de bovenste helft van het document. Dat is het deel dat uw toekomstige werkgever als eerste bekijkt en op basis waarvan hij of zij beslist om te blijven lezen."

4. Vermijd algemene statements
Algemene statements helpen uw cv niet naar een hoger niveau. U kunt ze wel gebruiken wanneer u een ingrijpende carrièreswitch maakt en voorgaande werkervaringen totaal niet aansluiten bij de huidige vacature. Maar in andere situaties voegen algemene statements niets toe. Wat zijn algemene statements? Denk aan statements als:
- ‘Mijn doel is om een aanwinst te worden van een bedrijf waar ik ten volle mijn vaardigheden kan ontplooien en verdere werkervaring op kan doen. Bovendien ben ik gebrand om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en productiviteit van het bedrijf.’
- ‘Op zoek naar een positie als System Engineer.’
- ‘Vaardige, enthousiaste en betrouwbare ICT’er op zoek naar een positie die het beste mijn ervaringen, vaardigheden en ‘soft skills’ reflecteert.’

5. De volgorde is omgekeerd chronologisch
Wat is de juiste opbouw van werkervaringen en vaardigheden in het cv? "De omgekeerd chronologische volgorde is de veilige keuze. Uw meest recente werkervaringen en vaardigheden komen als eerst," stelt Brons.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ervaring op cv telt straks niet meer
 Persoonlijkheid topbestuurder belangrijker dan cv
 Niet-westerse sollicitant vindt video cv eerlijker dan traditioneel cv
 CV wordt binnen vijf minuten gekeurd
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
22-07-2015
 | 
07:41 uur
Het is eerder de vraag of een CV nog wel zin heeft. Een CV is een opsomming van resultaten uit het verleden en geeft geen enkele garantie over de toekomst.
Uit onderzoek dat wij (Agamedes BV) hebben gedaan dat de opmaak van een CV het eerste criterium is waarop wordt gesorteerd. Ja, dan zijn deze regels van nut, maar het gevolg is wel dat de retentie rond de 65% ligt, een geweldige verspilling van geld en kapitaal.
Wat dan wel? Portfolio's, profielen waarin naast de CV gegevens, aangevuld met documentatiemateriaal, ook data over competenties, persoonlijkheid en talenten zijn opgenomen.
Een goed portfolio, gemaakt door ervaren personeel en selectieprofessionals geeft wel een garantie voor de toekomst. Dat blijkt ondermeer door een retentie van ruim 95%
hans Nap  |   | 
22-07-2015
 | 
08:26 uur
Ik krijg maar 4,5 punten voorgeschoteld, kan niet het hele artikel lezen. Zou ik dat alsnog mogen ontvangen? Bedankt.
B. Thomas  |   | 
22-07-2015
 | 
11:11 uur
Er worden 7 aandachtspunten aangekondigd maar het artikel stopt halverwege punt 5. Ik ben best geïnteresseerd in die laatste 2 punten.
Bodo Trietsch  |   | 
22-07-2015
 | 
13:48 uur
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veranderde functie van een cv.
Vroeger was het vooral wervend en zocht je een baan door met een brief en cv te reageren op een advertentie. Het artikel lijkt vooral daarvoor bedoeld.
Nu ligt de nadruk op netwerken, pas in een later stadium wordt het cv gebruikt en dan alleen ondersteunend. Daar hoort een ander soort cv bij.
Alwin van Bussel  |   | 
27-07-2015
 | 
09:11 uur
Sorry,maar de kop geeft niet de inhoud weer,dus geen waar voor je geld.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10