zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CV wordt binnen vijf minuten gekeurd

25 mei 2012 - Nederlandse HR managers beslissen zeer snel of een kandidaat in aanmerking komt voor een functie. Meer dan 60 procent van de HR managers besteedt er minder dan vijf minuten aan. In geen enkel Europees land wordt zo snel besloten of het zin heeft om een CV nogmaals grondig te lezen of dat de kandidaat meteen afgezegd kan worden.

Dit blijkt uit de resultaten van de recente Workplace Survey van uitzendbureau OfficeTeam, gespecialiseerd in administratieve medewerkers, onder zo’n 1.900 Human Resource Managers in zeventien landen. 



Zet belangrijke eigenschappen bovenaan
In de ons omringende landen zien we een genuanceerder beeld dan in Nederland. In België neemt 42 procent van de managers een beslissing in minder dan vijf minuten, in het Verenigd Koninkrijk besluit maar 29 procent in zo’n korte tijd en in Duitsland gaat maar 22 procent zo snel te werk.
Stephan Renken, Director van Robert Half, zegt in een toelichting: "Het kaf wordt dus sneller van het koren gescheiden. In de huidige arbeidsmarkt en met de gestegen werkdruk van de HR managers kunnen ze nog minder tijd besteden aan het lezen van een CV. Het CV moet de juiste indruk geven. Zet bijvoorbeeld uw belangrijkste eigenschappen in maximaal drie regels aan het begin van het CV."

Tips voor het opstellen van een CV
• Vermijd clichés zoals ‘vlotte communicator’. Zo’n kwaliteit kunt u beter illustreren aan de hand van vorige functies.
• Beschrijf uw kennis en vaardigheden in de tegenwoordige tijd. Ook als u enkele vaardigheden in uw huidige functie niet (meer) gebruikt. Dit betekent namelijk niet dat u ze niet meer bezit.
• Beperk de rest van de informatie tot twee pagina’s, rangschik de ervaringen in omgekeerde chronologische volgorde en vermeld naast de ervaring welke taken u vervulde, de concrete resultaten en de vaardigheden die u ervoor nodig had. Benadruk ook de belangrijke punten in relatie met de vacature waarop je solliciteert.
• Verduidelijk de ervaringen en de resultaten. U moet niet alleen de verantwoordelijkheden opsommen, maar ook de meerwaarde aangeven die u hebt toegevoegd aan een project.
• Uw troeven moeten direct vanaf de eerste keer lezen duidelijk zijn. De lay-out moet stijlvol en helder zijn. Ga voor zakelijkheid: creatieve lettertypes of andere grafische elementen horen niet thuis in een CV.
• Gebruik een neutraal email adres. Superman@hotmail.com is een voorbeeld van een email adres dat u niet moet gebruiken. En, als u het CV per mail verstuurt, gebruik dan een makkelijk te openen formaat en vermijd zware bestanden.
• Vermeld extra-curriculaire activiteiten. Het heeft nut om andere activiteiten op te noemen als ze gerelateerd zijn aan de functie.
• Vermijd onduidelijkheden. Onduidelijkheden kunnen leiden tot vervelende vragen tijdens een gesprek. Bereid u voor op vragen over een gat in uw CV en lieg er niet over.

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart sollicitanten liegt over gat in CV
 De drie grootste fouten van sollicitanten
 'Innovatieve talenten' overspoelen LinkedIn
 Online profiel gaat traditioneel CV vervangen
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
25-05-2012
 | 
07:57 uur
In verschillende fora, maar ook in persoonlijke blogs, heb ik duidelijk stelling genomen tegen dit soort 'praktijken'. De redenen hiervoor zijn bijzonder eenvoudig.

- Wordprocessor
Het is een gotspe net te doen alsof een HR manager, een recruiter, iemand van een W&S bureau in staat is om binnen vijf minuten een beslissing te nemen of iemand al of niet capabel is.

CV's worden namelijk digitaal gescreend en dat het zomaar kan zijn dat een bepaald 'steekwoord' niet vaak genoeg naar voren komt meer dan 95% is.

- Kwaliteit van CV
Dat niet iedereen in staat is een adequaat cv op te stellen is ook al jaren een wetenschap. Ondanks allerlei, soms ronduit tegenstrijdige adviezen, op allerlei websites, blijft het gewoon zo dat niet iedereen even vaardig hierin is.

Hier kan een wordprocessor en een HR medewerker, recruiter of W&S manager niet eens doorprikken laat staan onderkennen dat zoiets wel eens het geval zou kunnen blijken te zijn. Weer een gemiste kans dus.

- Aanpassing van CV
De manier van presenteren van een aanvraag noopt nogal wat capabele mensen hun cv soms op de functie van de aanvraag toe te schrijven. Dat gebeurd vaak op advies van ....

Nadeel hier is dat het een kleine wereld is en het zomaar kan zijn dat verschillende cv's, hoe juist en valide ook, plots tegen je kunnen gaan werken omdat de inhoud wel eens zou kunnen verschillen.

- Grootte van het CV
Er word in de aanvraag vaak al aangegeven hoe groot een cv mag zijn. Je kunt nu eenmaal niet alles in een cv vermelden, vooral voor de senior professional zou dat wel eens een bijbel kunnen worden.

Ook hier weer een enorme kuil of berg in het proces.

- Opzet van de aanvraag
In toenemende maten worden aanvragen dusdanig beschreven dat uit winstbejag men overgaat tot het schuiven van twee vacatures in één. Voorbeeld, men zoekt een slager die ook alles van groenten moet weten en oh ja, het zou mooi zijn als die ook nog eens verschillende salade's kon bereiden.

Alweer een hiaat in het proces.

- Discriminatie
Het hele proces wordt dan ook nog verder beperkt doordat men net zo makkelijk junior of medior roept in een aanvraag dus bent u toevallig 35+? Dan is de kans meer dan 85% dat u niet eens in overweging zal worden genomen in het proces.

De realiteit?
Er bestaan geen verschillende belevingswerelden of realiteiten. Wanneer HR, recruitment, W&S, artikelen beweren dat het problematisch is om de juiste vrouw/man te kunnen vinden? Dan zouden deze mensen zich eens achter de oren moeten krabben. Men zegt dan zoveel als 'Ik' kan de juiste kandidaat niet vinden.

Een CV binnen vijf minuten keuren, hoe men dit ook verdedigt, legt de lat op 95% dat u als HR, recruiter, werver, de juiste kandidaat niet kan vinden.

Ik denk dat dit iets is om, gegeven de tijdsgeest van de te korten, iets is om heel diep over na te denken. U bewijst er namelijk zichzelf, de arbeidsmarkt en de economie geen enkele dienst mee.

Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat er in het leger werkelozen, dat nog steeds aan het toenemen is in Nederland, de goede kandidaat niet aanwezig zou blijken.

Een kwestie van mouwen opstropen en aan de slag. Of, wellicht de wijze van assessment aanpassen zodat de kwaliteit aanzienlijk verbeterd en goede kandidaten gewoon de kans krijgen zich aan u te presenteren.
Ad de Beer  |   | 
25-05-2012
 | 
08:15 uur
Als je 120 CV's op je bureau krijgt dan heb je geen tijd om ze allemaal door te nemen. Daardoor is de kans dat je de ideale kandidaat mist groot.
En omdat de ideale kandidaat ook nog eens de vacature mist, is de kans dat hij/zij wordt gevonden minimaal.
Neem daarbij dat bij sommige recruiters de naam (Said) of de leeftijd (>30) vaak al voldoende is om verder te gaan met het volgende CV missen bedrijven veel talenten (waaronder de talenten die al lang in de organisatie werkzaam zijn).
Is het niet beter als je als recruiter, hrm manager, door middel van geavanceerde zoekfuncties in een grote pool van potentiele werknemers kunt zoeken op opleiding, competenties, persoonlijkheid, talenten, werkervaring? Met de huidige technologie is dat eenvoudig te realiseren. Deze complete oplossing bieden wij nu al aan, waardoor de talenten in en om de organisaties makkelijk gevonden en gebonden kunnen worden.
Alfred  |   | 
28-05-2012
 | 
16:47 uur
Ik geniet van het commentaar
C Bollier  |   | 
25-05-2012
 | 
10:33 uur
Iedere sollicitant liegt en iedere werkgever liegt in de functieomschrijving van de vacature. Diegene die past in de policy van het werkmodel van het bedrijf is belangrijker dan de kwalificatie. Dat blijkt uit het versturen van 2 or zelfs 3 sollicitatiebrieven met aangepaste cv's van een en dezelfde sollicitant. De ene cv wordt afgewezen en op de andere cv uitgenodigd voor eenzelfde functie. Info inwinnen bij het bedoelde bedrijf, afdeling en functieinhoud vaststellen is een eerste vereiste van diegene die wil gaan solliciteren. Daarbij komt dat de aanhouder voor die bepaalde fuctie wint...
A Berg  |   | 
25-05-2012
 | 
10:53 uur
Het is wel zeker dat HR managers als eerste naar de geboortedatum van een kandidaat kijken. Als die naar hun idee te ver in het verleden ligt, dan wordt de sollicitatie meteen terzijde geschoven.
NumoQuest  |   | 
25-05-2012
 | 
12:34 uur
@ C Bollier
Onze ervaring is niet zo dat elke sollicitant liegt. Zoals ik stelde ontkomt men er vaak niet helemaal aan om taken duidelijk te highlighten in een CV.

Het verzoek namelijk komt van degene die uiteindelijk een vacature uit zet. Wanneer je namelijk een cv volledig uit zou schrijven krijg je een onwerkbaar document. Dat kan uiteindelijk niet de bedoeling zijn.

Dat een werkgever 'liegt' kan ook zomaar niet worden gesteld. Wat wel het geval is dat een 'wishlist' wel heel erg vol met 'wensen' worden gepropt die als combinatie erg ongeloofwaardig is.

Dat HR/Recruitment/W&S dit zo maar overneemt en publiceert zegt twee dingen.

1. Men heeft bij HR/Recruitment/W&S niet de kwaliteit, kennis en kunde een dergelijke conclusie te trekken en dit te corrigeren.

2. HR/Recruitment/W&S op de huidige manier van acteren de juiste kandidaat nooit zal vinden.

Als je alleen al deze twee punten bagatelliseert, dan bewijs je de organisaties waarvoor je werkt een zeer negatieve dienst.

@ A Berg
U heeft een volkomen juist punt. De signalen zijn zo overduidelijk en talrijk dat er bij minister Kamp en diegenen die bezig zijn geweest met het Kundus/lente akkoord wel een belletje zou moeten zijn gaan rinkelen. Dat dit niet het geval is geeft alleen maar weer hoe incompetent men bezig is geweest.

Men heeft overduidelijk geen enkel oog voor de werkelijke gezamenlijke oplossing een recessie zoals we die hebben aan te kunnen vliegen. Helder.

Helaas kunnen de mensen die dit overkomt, of wanneer men dat vermoeden heeft, er niets tegen ondernemen. Dit uit eigen of financieel oogpunt. Want het blijft uiteindelijk een kleine wereld.
John  |   | 
25-05-2012
 | 
16:51 uur
Nou bij ons worden steeds de verkeerde aangenomen, of ze gaan zelf weg of ze voldoen niet en intern krijgen de bruine armpjes het voordeel van de twijfel (wat vaak ook mis gaat).

Ligt dit aan het selecteren? of is er bij ons wat anders aan de hand?
Ad de Beer  |   | 
25-05-2012
 | 
17:03 uur
John
Aan jouw reactie te lezen is er heel wat aan de hand daar. Aan wie het ligt kan ik niet zeggen, maar je krijgt de baas waar je recht op hebt en je krijgt de medewerkers waar je recht op hebt toch?
We komen wel eens langs voor een analyse.
R.V. Molenbroek  |   | 
25-05-2012
 | 
17:52 uur
Om te stellen iedere sollicitant liegt vind ik grof en gevaarlijk je zou daar kunnen gaan denken als iedereen het doet dan doe ik het ook maar. Maar helaas staat nog steeds in het ontslagrecht dat je nieuwe baas je net zo vlug weer kan ontslaan als hij het ontdekt. De waarheid niet vertellen is dan altijd beter dan niet de waarheid vertellen.
Persoonlijk vond ik dat in de officciele procedures de verwachtingen aan bijde zijde erg opgeklopt waren en dat dat meestal niet functioneerde. En dat die plaatsen waar ik gewoon op basis van diploma's en ervaring ben gaan werken, ik jaren met plezier heb vertoeft.
Soms lijkt het wel of een huwelijkspartner word gezocht zoveel eisen zijn er.
Bovendien zou ik in een toko waar men zo naar de ware werknemer zoekt niet willen werken omdat het een plaats zou moeten zijn waar ik als werknemer me op mijn gemak voel zodat ik met alle plezier het werk ga doen dat klaar ligt. Belangrijk is hoe de begeleiding is en of en hoe ik door het reeds aanwezige personeel wordt geaccepteerd en opgevangen.

Daarbij komt dat als je teveel reacties op een vacature krijgt, je deze waarschijnlijk niet goed genoeg hebt omschreven. Of het een baan betreft die zondermeer door iedereen gedaan kan worden en dan maakt het niet uit wie je uit de stapel trekt.
John  |   | 
26-05-2012
 | 
01:14 uur
Ad,
Dat er heel wat aan de hand is, dat klopt. V.w.b. de tweede alinea, dat zou mooi zijn. Maar in deze tijd ligt dat wel wat anders, misschien ervaar jij dat niet zo, maar toch?

Beste R.V.

Hoe dan ook, ik ga voor integriteit. En mijn ervaring is, dat dit ver te zoeken is.
Ad de Beer  |   | 
28-05-2012
 | 
09:36 uur
John

In ieder tijdsvak heb je slechte bazen en goede bazen. Ook nu.
Zelfs als een bedrijf verplicht wordt in te krimpen (wat overigens vaak een gevolg is van minder management) kun je de goeden en de kwaden scheiden.
Jij hebt ervaring bij een of slechts een paar bedrijven, ik heb er tientallen gezien van binnen en dan krijg je toch een wat breder beeld.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10