zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Nederlandse bedrijven hebben last van zomermaanden'

15 juli 2015 - Met de vakantie-uittocht in juli en augustus maken veel Nederlandse CFO’s en financieel directeuren zich zorgen. Acht op de tien geven aan dat hun bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de zomermaanden.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half. CFO’s en financieel directeuren vrezen vooral voor vertraagde commerciële activiteiten en productiviteitsverlies.Productiviteitsverlies 
Meer dan een derde (35 procent) van de CFO’s en financieel directeuren zegt dat tijdens de zomermaanden de commerciële activiteiten vertragen, gevolgd door twintig procent die vreest voor productiviteitsverlies. Nog eens negentien procent zegt dat er door het jaarlijkse verlof minder leiding is van management en zeven procent is van mening dat het personeel minder gemotiveerd is. Slechts negentien procent stelt dat ze geen negatieve gevolgen ondervinden van de zomermaanden.
 
Meer motivatie
"Vakantie is het perfecte moment voor werknemers om op te laden. Uit ervaring weten wij dat werknemers die tijdig vakantiedagen opnemen, positiever zijn over hun werk en na de vakantie gemotiveerder en productiever terugkeren," zegt Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland. "Tijdens de zomermaanden schommelt echter bij veel bedrijven de bezetting door de vakanties die in deze periode gepland staan. Niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken te laten liggen. Om productiviteitsverlies tot een minimum te beperken en tegelijkertijd de vaste werknemers hun welverdiende vakantie te gunnen, doen bedrijven geregeld een beroep op tijdelijke arbeidskrachten. Dit verlicht de werklast van de thuisblijvers en stelt hen in staat de gewenste bedrijfsproductiviteit te behouden."
 
Zonder zorgen op vakantie
Robert Half heeft vijf tips opgesteld voor bedrijven, zodat werknemers zonder zorgen op vakantie kunnen:
 
 • Maak een teamplanning – Door een teamplanning op te stellen kunnen de taken onderling verdeeld worden wanneer werknemers met vakantie zijn. Hierdoor kent iedere werknemer zijn/haar verantwoordelijkheden en kunnen ze op voorhand werkzaamheden tijdig inplannen.
 • Wees voorbereid – Voor een collega met vakantie gaat, is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over de verwachtingen en deadlines. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met betrekking tot de taken zijn nodig om de (bijkomende) werklast efficiënt te verdelen en de nodige acties te ondernemen.
 • Zorg voor ondersteuning – Door een beroep te doen op tijdelijke arbeidskrachten tijdens de zomermaanden kunnen dagelijkse werkzaamheden en dringende projecten opgepakt worden, zodat de vakantiegangers met een gerust hart op vakantie kunnen en de thuisblijvers niet overbelast raken.
 • Laat enige flexibiliteit toe – Door werknemers extra flexibiliteit te geven in de tijd vlak voor hun vakantie zullen ze nog meer geneigd zijn om extra inspanningen te leveren om hun taken tijdig af te ronden.
 • Vergeet (wettelijke) vakantie niet te stimuleren – Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Het is belangrijk om werknemers aan te moedigen deze dagen op te nemen. Werknemers die tijdig hun vakantiedagen opnemen, zijn over het algemeen productiever en meer tevreden.
 •  
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Thuiswerkers shoppen en facebooken vaker dan collega’s op kantoor
   ‘Zakelijke reizigers kiezen steeds vaker het OV’
   Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Zes tips voor een vakantie zonder werkstress
   Blaas uw carričre nieuw leven in tijdens uw vakantie
   Gemotiveerd aan de slag na de vakantie?
   Medewerker blijft bereikbaar tijdens vakantie
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  reacties
  Tweedeling dreigt in top interim-markt  (1) 
  Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding (2) 
  Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP (1) 
  Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
  Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
  Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
  Werknemers denken meer carričrekansen te hebben dan ooit (1) 
  top10
  Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
  Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP
  Tweedeling dreigt in top interim-markt
  Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding
  Op autovakantie: Nederlander onwetend over gebruik groene kaart
  Blended workforce vraagt nieuwe leiderschapskwaliteiten
  Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
  Intelligent automation kan omzet van financiële dienstverleners verhogen
  Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
  Vraag naar dataspecialisten verdubbeld
  meer top 10