zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stressreductie: het belang van een vitale organisatie

2 juli 2015 - Te veel stress is ongezond. Dit zijn de harde feiten: Stress is direct en indirect verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van alle ziektegevallen.

Driekwart van alle bezoeken aan de dokter of bedrijfsarts worden toegeschreven aan stress, chronische stress kan leiden tot een burn-out en de kosten voor organisaties bedragen vele tientallen miljoenen euro’s door uitval en re-integratiekosten.



Wat is stress?
Stress is voor ons lichaam en zenuwstelsel een tijdelijke reactie zodat we kunnen omgaan met gevaarlijke en spannende situaties. Lagere hersenfuncties nemen het dan over (deze werken namelijk sneller en intelligentie) en we zetten ons schrap om te kunnen vechten, te vluchten, of om te bevriezen. Alles wat nodig is om te overleven. Als het gevaar geweken is komen we normaal gesproken weer tot rust en herstelt ons lichaam zijn natuurlijke balans.

Chronische stress en de gevolgen
Wanneer stress te lang duurt kan het chronisch worden. Chronische stress zorgt ervoor dat we blijven hangen in het vechten, vluchten of bevriezen.
Patrick Schriel, personal life & business coach, had er het volgende over te zeggen: "Naast de ongezonde consequenties die het gevolg zijn van een ongezonde hoeveelheid stresshormonen (adrenaline, noradrenaline en cortisol) in ons bloed, geeft deze overlevingsmode een bijzonder nadelig gevolg voor onszelf en onze omgeving: We gaan meer primair reageren en blijven onze omgeving zien als een bedreiging, ook als dit niet zo is." Hij noemt de belangrijkste kenmerken:
  • Meer prikkelbaar, stemmingswisselingen, nervositeit en humeurig zijn
  • Meer conflicten: zowel privé als op het werk
  • Geen of minder genegenheid kunnen tonen naar anderen
  • Weinig energie hebben en een verminderde productiviteit
  • Verminderde weerbaarheid
  • Onverschilligheid
  • Uitstelgedrag
  • Slaap, concentratie- en geheugen problemen
  • Een slechter beoordelingsvermogen
  • Een verminderd vermogen om met stress en spanning om te gaan
Stress en organisaties
Enig idee wat dit doet met uw organisatie en de mensen die er werken? Of wat het effect is naar hun klanten toe? Een slecht humeur komt de sfeer niet ten goede, conflicten roepen weer tegenreacties op, onverschilligheid en uitstelgedrag geeft frustratie bij anderen en onnodige fouten zorgen voor meer stress en onbegrip. Stress wordt hierdoor besmettelijk en voor je het weet is de gehele organisatie aangetast. Zeker als de werkdruk hoog is en de organisatie hier gevoelig voor is.

Stressreductie
"Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het gevaar van stress onderkennen. Door bewust in te zetten op stressreductie neemt u een voorsprong op de rest. Belangrijk is wel om niet alleen aan symptoombestrijding te doen maar de oorzaak aan te pakken. Niet alleen het werk kan stress veroorzaken, maar ook een overvol gepland privé leven helpt hieraan mee," zegt Johan Eekma, directeur/senior coach bij Carrièrepoort.
Iemand die gestrest is doordat hij zichzelf wegcijfert en geen nee kan zeggen doet er goed aan te gaan werken aan zijn assertiviteit. En iemand die stress krijgt van een baan die niet bij haar past zou veel beter tot haar recht komen wanneer zij werkt doet waar ze wel voldoening uit haalt. De tip die Patrick Schriel geeft aan medewerkers en organisaties. "Naast een goede werk/privé balans zijn mindfulness, hartcoherentie en TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises) verder uitstekende methodes om stress te reduceren."
Kortom, stress kost alleen maar geld, goed in uw vel zitten levert geld én een goede gezondheid op. Zo simpel is het.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Young Professionals en leidinggevenden actief aan de slag met werkgeluk
 Werkstress en werkplekleren in tijden van herstructurering
 Preventie werkstress en burn-out ook in 2015 belangrijk aandachtspunt
 Interesse baas helpt bij werkstress
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
2-07-2015
 | 
07:30 uur
Stress op het werk wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door, hoe vreemd het ook klinkt, het personeelbeleid.
Mensen worden in functieprofielen gepropt die niet passen bij hun talenten en competenties. Omdat ze verplicht worden taken te vervullen die ze niet kunnen (of willen) ontstaat spanning. Vervolgens worden ze er in de gesprekscyclus (een van de meest belachelijke p-rituelen) op aangesproken, krijgen ze een aantekening in het dossier en bij een goede werkgever een training. Maar geen talent is nooit competent, dus haalt de training niets uit. Uiteindelijk stress en burnout.
Door mensen een takenpakket te geven dat bij hen past, gebaseerd op competentie- en persoonlijkheidsonderzoek, wordt de top1 stressor uit de organisatie gehaald. Het vraagt wat aanpassingen aan de organisatie en een compleet ander personeelbeleid, maar het levert wel wat op.
Onze ervaring laat een productiviteit stijging van 10% en een vermindering van verzuim met 50% zien (gemiddeld). Al met al een kostenbesparing die in de tonnen, zo niet miljoenen loopt.
Hans van Os  |   | 
6-07-2015
 | 
11:24 uur
Gelukkig kun je tegenwoordig ook meten of je last hebt van stress.Via cortisol ( o.a. in de hoofdharen), aangezichtsdoorbloeding, spierspanning en hart ritme variabiliteit bijvoorbeeld. Dat geeft ondersteunend inzicht in je stress situatie.
Natuurlijk is het goed om de oorzaken van stress aan te pakken: de stressoren. ''Je moet niet de banden plakken wanneer de punaises nog op de grond liggen'', is een gevleugelde uitspraak van hoogleraar Vingerhoets van de Tilburg University, een deskundige op het gebied van stress.
Maar er zijn zoveel factoren waar je geen invloed op hebt, dat het goed is om je draagkracht te verhogen , zodat je er beter mee om kunt gaan.
Die draagkrachtverhoging kun je heel goed preventief inzetten, zodat niet alleen de kans op ziekte en burn-out afneemt, maar ook de productiviteit vergroot wordt.
Mark  |   | 
27-07-2015
 | 
19:52 uur
Hoi Ad, terechte opmerking die je plaatst. Momenteel zit ik nu ook thuis, waarschijnlijk 2e burnout, en ben werkzaam in stressvolle commerciële buitendienst functie, je weet wel, meer meer meer... Het is nooit genoeg. 1e burnout anderhalfjaar geleden 8 weken thuis gezeten, maar na meermaals aandringen en pushen van de arbo arts weer aan de slag gegaan. Nu totally knocked out. Wilde eerst in juni ontslag nemen, maar op advies van de huisarts naar ziekenhuis geweest en slaaponderzoek gehad, misschien heb ik apneu, maar zelf betwijfel ik dat. Effin deze week krijg ik de uitslag en weet ik meer. Toch denk ik dat ik die dikke auto ga inleveren en zinvol werk ga doen en te stoppen bij een uitzuig international. Als ik al zie hoeveel er bij ons burnout zijn geeft je dat wel te denken. Ligt het aan onze werkgever/aandeelhouders of ligt het aan onze maatschappij? Druk druk en nooit tijd voor elkaar, meer voor minder, 1 uitglijder en de grond ingestampt worden. Ik noem het de zero tolerance maatschappij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10