zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Promotieonderzoek: Smartphone helpt bij leren

7 juli 2015 - Levenlang leren doet u niet alleen via formeel onderwijs. Levenslang leren doet u overal: op het werk, in de trein, op de bank met uw tablet, in online netwerken en op internetfora. In al die situaties en op al die momenten is er één constante factor: uw smartphone.

Bernardo Tabuenca onderzocht of en hoe de smartphone gebruikt kan worden om levenlang leren te ondersteunen. Hij ontwikkelde en testte daarvoor verschillende apps. De resultaten presenteert hij in zijn proefschrift 'Ubiquitous Technology for Lifelong learners' dat hij op 10 juli 2015 verdedigt bij de Open Universiteit in Heerlen.



Smartphone benutten om leerproces te ondersteunen
Kun je de smartphone gebruiken om lerenden te stimuleren om even stil te staan bij het leren (reflectie)? En wat is dan het effect? Kun je de smartphone gebruiken om lerenden hun leerdoelen te laten bepalen en hun studietijd te registreren? Kun je de smartphone geautomatiseerd feedback laten geven over studieactiviteiten (statistieken tonen, strategieën aanbevelen)? En kan de smartphone de eigenaar tips geven over op de op dat moment beschikbare bronnen, locaties en leermogelijkheden? In verschillende experimenten ontwikkelde en testte Tabuenca apps en technieken om deze vragen te beantwoorden.

App LearnTracker in Google Play Store
Een van de ontwikkelde apps is de NFC-LearnTracker. Daarin kan een lerende zijn leerdoelen en leeromgevingen invoeren en registreren hoeveel tijd hij besteedt aan leren. De app geeft feedback in de vorm van tips en statistieken (learning analytics). Voor OU-studenten ontwikkelde en testte hij een OU-variant. Daarin werd voor een cursus per onderdeel ingevoerd hoeveel studietijd er volgens de docent voor nodig is. De Learntracker vergelijkt dat met de door de student geregistreerde tijd, maar geeft bijvoorbeeld ook informatie over de tijd die de medestudenten gemiddeld aan elk onderdeel besteden. In een ander experiment koppelde hij de LearnTracker aan een Feedback Cube. Die Cube zette de lerende bijvoorbeeld bij zijn computer. Op het moment dat hij (met zijn smartphone) in de buurt van de computer komt, geeft de smartphone aan welke taken hij nog op zijn computer moet doen. En op de Feedback Cube ziet hij met licht aangegeven hoeveel procent van zijn taken afgerond zijn en hoeveel hij nog moet doen. Tabuenca onderzocht van al dit soort apps en tools wat het effect was op het leren. De NFC Learn Tracker is gratis beschikbaar in de Google PlayStore.

Bernardo Tabuenca (Madrid 1977) verdedigt zijn proefschrift 'Ubiquitous Technology for Lifelong Learners' op 10 juli 2015 om 13.30 uur bij de Open Universiteit in Heerlen. Zijn promotor is prof. dr. Marcus Specht, co-promotores zijn prof. dr. Marco Kalz en dr. Stefaan Ternier (allen van het Welten-instituut).

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europa loopt voor in smartphone en tablet traffic
 Ouderen zuinig op smartphone
 Markt voor zakelijke smartphones blijft verschuiven
 Zes trends in applicatieontwikkeling
 
 
reacties
 
b  |   | 
8-07-2015
 | 
10:53 uur
Dit alles kan net zo goed via laptop of tabletop.
Flut onderzoek bij een flut universiteit met z.g. ''professoren''.
Onlineenergievergelijker  |   | 
21-07-2015
 | 
13:47 uur
Mooi, nu nog een app die je leert hoe je moet leven zonder een smartphone !
James  |   | 
25-08-2015
 | 
13:22 uur
Wat gaan we doen zonder die appjes

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10