zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Printless Tuesday: tien tips om bewuster te printen

19 juni 2015 - De cijfers uit het onderzoek naar het printgedrag van Nederlanders dat onlangs door Multiscope werd  uitgevoerd, liegen er niet om: ruim 60 procent van alle Nederlanders gooit wekelijks één of meer foutief geprinte pagina’s weg of vergeet deze op te halen bij de printer.

Dat er nog veel winst te behalen valt in het creëren van een verantwoorder printgedrag, blijkt ook uit het gegeven dat slechts twaalf procent van de Nederlandse organisaties een duidelijk printbeleid hanteert voor de eigen medewerkers. Met duurzame themadagen en initiatieven als Printless Tuesday – dit jaar op 23 juni – wordt getracht om meer bewustwording te creëren rondom duurzaam printen. Dit stelt Nicolette Kraay, Manager Social Responsibility Projects Ricoh.Printfouten
Kraay: "Even vergeten de duplex-modus aan te zetten bij het printen van een rapport, per ongeluk een te groot lettertype gehanteerd, waardoor meer pagina’s benodigd zijn of een aantal pagina’s uitprinten die u alleen even wilt doorlezen. Vanuit milieuoogpunt klinken deze extra geprinte pagina’s als druppeltjes in een oceaan, maar de macht der getallen leert dat deze druppels bij elkaar opgeteld een flinke impact hebben. Gezamenlijk printen we in Nederland meer dan 30 miljoen pagina’s per dag en gooien we bijna de helft van onze geprinte pagina’s weg…"

Verspilling tegengaan
Kraay: "Hoe kunt u zelf verspilling van prints tegengaan en hoe kunnen organisaties de bewustwording rondom printen verhogen? Acties die u zelf kunt oppakken en snel tot resultaat leiden zijn onder meer standaard dubbelzijdig printen en het gebruik van lichter papier (bijvoorbeeld 70 in plaats van 80 gram). Maar waar valt nog meer aan te denken?"

Tips om minder te printen
Kraay geeft enkele tips:
 • Beoordeel voor u iets uitprint hoe lang u de afdruk gaat bewaren. Is het alleen voor 
eigen gebruik en gooit u het binnen een werkdag weg? Lees ofreview dan van het scherm.
 • Print webpagina’s, e-mails of andere digitale berichten naar PDF en sla de documenten digitaal op voor later gebruik. In de standaard PDF-reader kunt u ook annoteren en reacties toevoegen.
 •  Deel informatie digitaal voorafgaand aan een vergadering en werk digitaal samen tijdens de vergadering. Bijvoorbeeld via een interactive whiteboard of op een tablet en deel de notities later ook digitaal.
 • Registreer en geef als organisatie regelmatig inzicht in het (individuele) papierverbruik. Dit werkt motiverend en vormt  de aanzet tot bewust en slim printen én verlaging van het aantal (onnodige) prints.
 • Spreek af dat notities en memo’s op 1 A4 moeten passen. U dwingt uzelf daarmee meteen om kort en bondig uw punt te maken.
 • Registreer en geef inzicht in de duurzaamheidsgevolgen van printen. Wat is het water- en stroomverbruik, de CO2-uitstoot en het aantal bomen dat maandelijks wordt verbruikt? Het start met bewustwording en bewust omgaan met afdrukken.
 • Bij stukken die voor eigen gebruik bestemd zijn, kunnen twee A4-pagina’s prima op één kantje worden afgedrukt; dit levert een dubbele capaciteit op.
 • Werk met slimme printeroplossingen die ongewenste afdrukken voorkomen. Deze controleren bijvoorbeeld of documenten juist zijn opgemaakt of al eerder zijn geprint.
 • Stop met fysieke visitekaartjes. Leg contact via LinkedIn. Zo behoudt u bovendien automatisch het contact wanneer iemand bij een andere organisatie gaat werken.
 • Werk met printvolgsystemen, waarbij opdrachten pas uit de printer rollen zodra u hier met uw persoonlijke printpas opdracht voor geeft.

 • Milieubesparing
  Kraay: " Welke milieubesparingen een bewuster printgedrag kan opleveren, is goed zichtbaar in analyses die de afgelopen twee jaar bij 117 organisaties werden uitgevoerd. Investering in een gedegen printbeleid heeft er bij deze organisaties toe geleid dat het aantal gemaakte prints in totaal met veertien procent is afgenomen. Bovendien is het aantal dubbelzijdige prints verhoogd van twaalf procent naar 32 procent van het totale aantal prints. Hiermee is de totale CO2-uitstoot met 340 ton gedaald.
  Nu de digitale transformatie bij veel Nederlandse organisaties in volle gang is, dreigt de aandacht voor een strategisch printbeleid te verslappen. In mijn ogen onterecht, aangezien print nog steeds een belangrijke plaats inneemt binnen document- en informatieprocessen en juist hier met de nodige aandacht nog steeds veel winst te boeken valt. Niet alleen bewustwording vanuit de medewerker, maar vooral ook motivatie vanuit de organisatie vormt hierbij een belangrijke driver."

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken
   Spotler neemt Engelse marketing automation speler over
   Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   3D-printing: de groene industriële revolutie
   Medewerkers willen loonstrook digitaal ontvangen
   Bedrijven vaak niet bewust van security-risico’s printers
   Kantoorprinter krijgt regelmatig uitbrander
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  reacties
  Vertrouwen onder koppels groot op financieel vlak (1) 
  E-mail marketing in tien stappen (1) 
  Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
  Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
  Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
  Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
  Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
  top10
  Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
  Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
  Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
  Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
  'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
  Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
  Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
  Steeds meer lawaai op de werkvloer
  Nederlander heeft liever geen expat als collega
  IT'er merkt krappe arbeidsmarkt niet in portemonnee
  meer top 10
  vacatures
  meer vacatures