zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Huiseigenaren met restschuld nog niet overal geholpen

15 juni 2015 - Huiseigenaren kunnen een restschuld die overblijft na verkoop van hun oude woning vaker onderbrengen in een nieuwe hypotheek.

Opvallend is dat enkele grote marktpartijen een restschuld met Nationale Hypotheek Garantie afwijzen en dat er nog steeds geldverstrekkers zijn die nog helemaal geen mogelijkheid hebben om een resterende hypotheekschuld opnieuw te financieren. Dit blijkt uit een marktpeiling van Vereniging Eigen Huis in mei 2015.Meefinancieren restschuld
Geldverstrekkers Argenta, MoneyYou, Hypotrust, Syntrus Achmea, Lloyds Bank en SPF Beheer hebben nog steeds geen mogelijkheden om een oude restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Er zijn nu wel meer verzekeraars dan vorig jaar die mogelijkheden voor restschuldfinanciering aanbieden. Maar ze lopen nog achter bij een aantal grote banken, waaronder ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank, die steeds vaker niet alleen bestaande klanten aanbieden om een restschuld mee te financieren, maar ook nieuwe klanten.

Verplicht afzien van NHG
Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd laten klanten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in de kou staan. Deze geldverstrekkers, die samen enkele honderdduizenden klanten hebben, zijn alleen bereid een restschuldlening te verstrekken als de klant afziet van NHG, of als de nieuwe hypotheek buiten de normen van de NHG valt, zo blijkt uit het onderzoek. Vereniging Eigen Huis vindt dit onacceptabel: klanten worden gedwongen af te zien van een belangrijke zekerheid waarmee in onvoorziene omstandigheden een nieuwe restschuld voorkomen kan worden. Bovendien zorgt het vervallen van NHG voor een hogere rente en daardoor voor hogere maandlasten. De vereniging roept beide verzekeraars in een brief op om deze klantonvriendelijke voorwaarde per direct te schrappen.

Passende restschuldfaciliteit
Huiseigenaren die na verkoop van hun woning een deel van de oude hypotheekschuld overhouden, moeten er op kunnen rekenen dat hun eigen hypotheekbank hen daarvoor een passende restschuldfaciliteit aanbiedt. Vereniging Eigen Huis vindt dat het minste wat geldverstrekkers in het belang van hun klanten zouden moeten doen. Huiseigenaren die dringend moeten of willen verhuizen, hoeven dan niet vast te blijven zitten in hun huidige woning. Een dergelijke extra lening moet altijd binnen de inkomensnormen vallen die daarvoor gelden.

Hoge maandlasten en financiële beperkingen
Het meefinancieren van een restschuld in een nieuwe hypotheek leidt vaak tot fors hogere maandlasten. Dit is het gevolg van de verplichting om de lening binnen maximaal vijftien jaar - en sneller als dat mogelijk is - volledig af te lossen. Vooral mensen die niet te maken hebben met dringende omstandigheden waardoor zij vaak moeten verhuizen (zoals echtscheiding, werk of gezinsuitbreiding) zeggen hierdoor hun verhuiswens uit te stellen tot het moment dat verkoop van de woning minder of geen restschuld meer oplevert. Dit kan door extra af te lossen.

Beperkte belangstelling
De belangstelling van huiseigenaren voor restschuldfinanciering is nog beperkt. Uit cijfers van NHG blijkt dat vorig jaar 437 huizenkopers gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid. Het animo neemt dit jaar wel wat toe. In het eerste kwartaal van 2015 noteerde NHG 233 aangemelde garanties met een meegefinancierde restschuld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgen bij consument over restschuld blijven
 NVM: verlaging hypotheeklimiet naar 90 procent slecht voor woningmarkt
 Woekerpolis in hypotheek ruïneert pensioen
 Vanaf 2015 is huis kopen ingewikkelder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10