zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Huiseigenaren met restschuld nog niet overal geholpen

15 juni 2015 - Huiseigenaren kunnen een restschuld die overblijft na verkoop van hun oude woning vaker onderbrengen in een nieuwe hypotheek.

Opvallend is dat enkele grote marktpartijen een restschuld met Nationale Hypotheek Garantie afwijzen en dat er nog steeds geldverstrekkers zijn die nog helemaal geen mogelijkheid hebben om een resterende hypotheekschuld opnieuw te financieren. Dit blijkt uit een marktpeiling van Vereniging Eigen Huis in mei 2015.Meefinancieren restschuld
Geldverstrekkers Argenta, MoneyYou, Hypotrust, Syntrus Achmea, Lloyds Bank en SPF Beheer hebben nog steeds geen mogelijkheden om een oude restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Er zijn nu wel meer verzekeraars dan vorig jaar die mogelijkheden voor restschuldfinanciering aanbieden. Maar ze lopen nog achter bij een aantal grote banken, waaronder ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank, die steeds vaker niet alleen bestaande klanten aanbieden om een restschuld mee te financieren, maar ook nieuwe klanten.

Verplicht afzien van NHG
Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd laten klanten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in de kou staan. Deze geldverstrekkers, die samen enkele honderdduizenden klanten hebben, zijn alleen bereid een restschuldlening te verstrekken als de klant afziet van NHG, of als de nieuwe hypotheek buiten de normen van de NHG valt, zo blijkt uit het onderzoek. Vereniging Eigen Huis vindt dit onacceptabel: klanten worden gedwongen af te zien van een belangrijke zekerheid waarmee in onvoorziene omstandigheden een nieuwe restschuld voorkomen kan worden. Bovendien zorgt het vervallen van NHG voor een hogere rente en daardoor voor hogere maandlasten. De vereniging roept beide verzekeraars in een brief op om deze klantonvriendelijke voorwaarde per direct te schrappen.

Passende restschuldfaciliteit
Huiseigenaren die na verkoop van hun woning een deel van de oude hypotheekschuld overhouden, moeten er op kunnen rekenen dat hun eigen hypotheekbank hen daarvoor een passende restschuldfaciliteit aanbiedt. Vereniging Eigen Huis vindt dat het minste wat geldverstrekkers in het belang van hun klanten zouden moeten doen. Huiseigenaren die dringend moeten of willen verhuizen, hoeven dan niet vast te blijven zitten in hun huidige woning. Een dergelijke extra lening moet altijd binnen de inkomensnormen vallen die daarvoor gelden.

Hoge maandlasten en financiële beperkingen
Het meefinancieren van een restschuld in een nieuwe hypotheek leidt vaak tot fors hogere maandlasten. Dit is het gevolg van de verplichting om de lening binnen maximaal vijftien jaar - en sneller als dat mogelijk is - volledig af te lossen. Vooral mensen die niet te maken hebben met dringende omstandigheden waardoor zij vaak moeten verhuizen (zoals echtscheiding, werk of gezinsuitbreiding) zeggen hierdoor hun verhuiswens uit te stellen tot het moment dat verkoop van de woning minder of geen restschuld meer oplevert. Dit kan door extra af te lossen.

Beperkte belangstelling
De belangstelling van huiseigenaren voor restschuldfinanciering is nog beperkt. Uit cijfers van NHG blijkt dat vorig jaar 437 huizenkopers gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid. Het animo neemt dit jaar wel wat toe. In het eerste kwartaal van 2015 noteerde NHG 233 aangemelde garanties met een meegefinancierde restschuld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Maatschappelijke waarde van flexwerk voor jongeren ontbreekt in advies commissie Borstlap
 Loonafspraken in december hoger dan ooit
 Talent onmisbaar voor Amsterdam als digitale hoofdstad
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgen bij consument over restschuld blijven
 NVM: verlaging hypotheeklimiet naar 90 procent slecht voor woningmarkt
 Woekerpolis in hypotheek ruďneert pensioen
 Vanaf 2015 is huis kopen ingewikkelder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod (1) 
Nederlandse CEO AEX-fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro (1) 
Onbekend maakt onbemind (2) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
top10
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod
Managen complexiteit cloudomgeving ontstijgt menselijke capaciteiten
Gros Nederlanders vindt kwijtschelden schulden niet kunnen
Slechts 25 procent van de investeerders heeft vertrouwen in digitale strategieën van banken
meer top 10