zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kabinet laat noodzakelijke wijzigingen arbeidsgezondheidszorg achterwege

2 juni 2015 - De onafhankelijke positie van de bedrijfsarts staat al jaren onder druk vanwege de directe financiering door de werkgever.

"Een andere organisatie van de bedrijfsgezondheidszorg is nodig," aldus VCP-bestuurder Nic van Holstein. Dit kabinet pakt enkele knelpunten in de arbeidsgerelateerde zorg aan, maar laat volgens de Vakcentrale voor Professionals (VCP) de noodzakelijke wijzigingen voor een goed functionerende bedrijfsgezondheidszorg achterwege. De Tweede Kamer spreekt donderdag over de bedrijfsgezondheidszorg.


 
Wettelijk basisarbocontracte
Aan het wettelijk basisarbocontract moeten volgens de VCP wel een aantal extra basiselementen worden toegevoegd. Nu staat er in een arbocontract veelal niets over preventie, maar arbodienstverleners zouden altijd moeten adviseren over de te nemen preventieve maatregelen. Ook dient opgenomen te worden dat werknemers worden geïnformeerd door de werkgever bij welke bedrijfsarts zij terechtkunnen met (preventieve) arbeidsgerelateerde vragen. Een periodiek gezondheidskundig onderzoek dient standaard onderdeel te zijn van een basiscontract. In de afgelopen twee jaar had 40 procent van de werkgevers helemaal geen contract, daarop moet gehandhaafd worden.
 
Arbeid en gezondheid
Naast een module ‘arbeid en gezondheid’ in de huisartsenopleiding pleit de VCP ook voor een onafhankelijk register van bedrijfsartsen. Huisartsen kunnen dan bij arbeidsgerelateerde klachten en vragen doorverwijzen naar een bedrijfsarts met specialistische kennis van de risico’s en voorkomende beroepsziekten in de desbetreffende bedrijfstak. Dit bevordert de samenwerking tussen de bedrijfsarts en de reguliere zorg, die nu maar moeizaam op gang komt. Werknemers moeten bovendien de mogelijkheid krijgen een onafhankelijke bedrijfsarts naar eigen keuze te raadplegen, wanneer de beoordeling en begeleiding door de eigen bedrijfsarts problematisch verloopt.
 
Melding beroepsziekten en ongevallen
De melding van beroepsziekten en ongevallen vraagt aandacht. Jaarlijks vinden er nog steeds zo’n 200.000 arbeidsongevallen plaats in Nederland en overlijden mensen vanwege een beroepsgebonden aandoening of ongeval. Enkele voorbeelden van bedrijfsongevallen in mei waren: man krijgt gevaarlijke stof over zich heen (22 mei), twee gewonden bij instorten steiger (21 mei), gewonde en grote brand na explosie (12 mei). (Bron: http://bedrijfsongeval.blogspot.nl/).
De VCP pleit ervoor de meldingsplicht van beroepsziekten en ongevallen bij de werkgever te leggen omdat deze eerst verantwoordelijke is. Melding door de werkgever aan de Inspectiedienst, nadat deze door de bedrijfsarts is geïnformeerd, leidt tot direct inzicht in het ontstaan van beroepsziekten en ongevallen. Niet naleving door werkgevers en bedrijfsartsen van hun wettelijke meldingsplicht moet worden beboet. De Inspectie SZW moet toezien en handhaven op de wettelijke meldingsplicht en hiervoor voldoende capaciteit hebben.
 
Lees hier de VCP-brief aan de Vaste Kamercommissie SZW.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Bedrijven worstelen met veiligheid nieuwe technologie
 Zeven procent van de werkenden wil minder uren werken
 Dit moet elke manager weten over threat intelligence
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers opnieuw tevreden over arbodiensten
 Procesmanager vervangt leidinggevende als casemanager bij verzuim
 Trends in arboland - deel 1
 Werknemers tevreden over arbodiensten
 
 
reacties
 
Wilhelmina van Doorn  |   | 
28-10-2015
 | 
12:53 uur
- Dit bevordert de samenwerking tussen de bedrijfsarts en de reguliere zorg, die nu maar moeizaam op gang komt. Werknemers moeten bovendien de mogelijkheid krijgen een onafhankelijke bedrijfsarts naar eigen keuze te raadplegen, wanneer de beoordeling en begeleiding door de eigen bedrijfsarts problematisch verloopt. -

Helemaal mee eens. Het gebeurd nog te vaak dat een bedrijfsongeval voorkomen had kunnen worden met behulp van meer transparantie.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
Zeven toffe producten die het milieu een handje helpen
Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
5G-opname nog sneller dan verwacht
Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2019’
Vergelijkingstools staan op wensenlijst consument
meer top 10