zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kabinet laat noodzakelijke wijzigingen arbeidsgezondheidszorg achterwege

2 juni 2015 - De onafhankelijke positie van de bedrijfsarts staat al jaren onder druk vanwege de directe financiering door de werkgever.

"Een andere organisatie van de bedrijfsgezondheidszorg is nodig," aldus VCP-bestuurder Nic van Holstein. Dit kabinet pakt enkele knelpunten in de arbeidsgerelateerde zorg aan, maar laat volgens de Vakcentrale voor Professionals (VCP) de noodzakelijke wijzigingen voor een goed functionerende bedrijfsgezondheidszorg achterwege. De Tweede Kamer spreekt donderdag over de bedrijfsgezondheidszorg.


 
Wettelijk basisarbocontracte
Aan het wettelijk basisarbocontract moeten volgens de VCP wel een aantal extra basiselementen worden toegevoegd. Nu staat er in een arbocontract veelal niets over preventie, maar arbodienstverleners zouden altijd moeten adviseren over de te nemen preventieve maatregelen. Ook dient opgenomen te worden dat werknemers worden geïnformeerd door de werkgever bij welke bedrijfsarts zij terechtkunnen met (preventieve) arbeidsgerelateerde vragen. Een periodiek gezondheidskundig onderzoek dient standaard onderdeel te zijn van een basiscontract. In de afgelopen twee jaar had 40 procent van de werkgevers helemaal geen contract, daarop moet gehandhaafd worden.
 
Arbeid en gezondheid
Naast een module ‘arbeid en gezondheid’ in de huisartsenopleiding pleit de VCP ook voor een onafhankelijk register van bedrijfsartsen. Huisartsen kunnen dan bij arbeidsgerelateerde klachten en vragen doorverwijzen naar een bedrijfsarts met specialistische kennis van de risico’s en voorkomende beroepsziekten in de desbetreffende bedrijfstak. Dit bevordert de samenwerking tussen de bedrijfsarts en de reguliere zorg, die nu maar moeizaam op gang komt. Werknemers moeten bovendien de mogelijkheid krijgen een onafhankelijke bedrijfsarts naar eigen keuze te raadplegen, wanneer de beoordeling en begeleiding door de eigen bedrijfsarts problematisch verloopt.
 
Melding beroepsziekten en ongevallen
De melding van beroepsziekten en ongevallen vraagt aandacht. Jaarlijks vinden er nog steeds zo’n 200.000 arbeidsongevallen plaats in Nederland en overlijden mensen vanwege een beroepsgebonden aandoening of ongeval. Enkele voorbeelden van bedrijfsongevallen in mei waren: man krijgt gevaarlijke stof over zich heen (22 mei), twee gewonden bij instorten steiger (21 mei), gewonde en grote brand na explosie (12 mei). (Bron: http://bedrijfsongeval.blogspot.nl/).
De VCP pleit ervoor de meldingsplicht van beroepsziekten en ongevallen bij de werkgever te leggen omdat deze eerst verantwoordelijke is. Melding door de werkgever aan de Inspectiedienst, nadat deze door de bedrijfsarts is geïnformeerd, leidt tot direct inzicht in het ontstaan van beroepsziekten en ongevallen. Niet naleving door werkgevers en bedrijfsartsen van hun wettelijke meldingsplicht moet worden beboet. De Inspectie SZW moet toezien en handhaven op de wettelijke meldingsplicht en hiervoor voldoende capaciteit hebben.
 
Lees hier de VCP-brief aan de Vaste Kamercommissie SZW.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
 Drie handige kantoorapps in 2019
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers opnieuw tevreden over arbodiensten
 Procesmanager vervangt leidinggevende als casemanager bij verzuim
 Trends in arboland - deel 1
 Werknemers tevreden over arbodiensten
 
 
reacties
 
Wilhelmina van Doorn  |   | 
28-10-2015
 | 
12:53 uur
- Dit bevordert de samenwerking tussen de bedrijfsarts en de reguliere zorg, die nu maar moeizaam op gang komt. Werknemers moeten bovendien de mogelijkheid krijgen een onafhankelijke bedrijfsarts naar eigen keuze te raadplegen, wanneer de beoordeling en begeleiding door de eigen bedrijfsarts problematisch verloopt. -

Helemaal mee eens. Het gebeurd nog te vaak dat een bedrijfsongeval voorkomen had kunnen worden met behulp van meer transparantie.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
Zwitserse superaccu op komst? (1) 
top10
Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
Drie op de tien werknemers ervaren informatieovervloed
Papieren data nog steeds onveilig
Drie handige kantoorapps in 2019
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
Politieke verschuivingen vergroten risico's Europees bedrijfsleven
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Tinder populairste dating app in Nederland
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
meer top 10