zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bezit van recreatiewoning wint sterk aan populariteit

26 mei 2015 - De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging weer populair. De voorraad recreatiewoningen is in de afgelopen tien jaar met ongeveer vijftien procent toegenomen.

Dit blijkt uit een rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), over huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen. Door de financiële en economische crisis was er na 2008 wel sprake van een afname van de groei. Maar op dit moment zijn er weer veel plannen voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen.



Positieve ontwikkeling
"De toegenomen vraag naar recreatiewoningen is een zeer positieve ontwikkeling. Het geeft aan dat consumenten ook op deze markt meer vertrouwen krijgen. Dit geeft de burger moed," zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Met name nieuwe recreatiewoningen zijn bij de consumenten in trek. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen veel beter dan de verouderde voorraad."
In het afgelopen jaar zijn er circa 1.100 recreatiewoningen in Nederland gerealiseerd. Dit betekent een forse toename ten opzichte van 2012 toen nog sprake was van 400 gerealiseerde woningen. Wel ligt dit aantal nog onder het 10-jarig gemiddelde van 1.500 woningen per jaar.

Tweedeling
Uit het rapport blijkt dat er duidelijk een tweedeling in de markt is. De vraag concentreert zich in de regio's met een grote toeristische aantrekkingskracht. Vooral de kustregio's, Zeeland en de Waddeneilanden, zijn populair. Vanuit het buitenland trekt de vraag aan, met name vanuit Duitsland.
Ook zijn er regio's die het moeilijk hebben, zoals Brabant, Drenthe en Limburg. Hier lopen de verkooptijden lopen sterk op. Er is in deze gebieden sprake van een weinig dynamische markt.

Verkooptijden
De verkooptijden zijn in 2014 met twintig procent toegenomen tot gemiddeld 535 dagen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de problematiek rond de verouderde voorraad. Dit blijkt onder andere in het kustgebied Zuid-Holland waar de verkooptijd fors gestegen (+128 procent) is. Volgens makelaars gaat het hier om een sterk verouderde voorraad. Bovendien heeft de concurrentie van nieuwbouw in Zeeland effect op de vraag. Onder meer in Noord-Holland en Zeeland daalden de verkooptijden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goed eerste kwartaal voor woningmarkt in 2015
 Miljoenenwoningen vaak ver onder de vraagprijs verkocht
 Wassenaar verslaat Blaricum met hoogst gemiddelde koopsom
 Belasting eigen woning volgend jaar weer hoger
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10