zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Serious game moet gassector aan nieuwe technici helpen

9 januari 2015 - Door pensionering en verloop dreigt er in de Nederlandse gassector de komende jaren een tekort aan technici te ontstaan. Om dit voor te zijn heeft de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland (KVGN) de serious game Gasolution voor het onderwijs laten ontwikkelen.

De game moet leerlingen enthousiaster maken voor Beta techniek en de wereld van gas en energie. Inmiddels hebben meer dan 30 Nederlandse scholen het spel met bijbehorend lespakket aangevraagd. Tijdens de afgelopen Jet-Net Career Days op de TU in Delft, waar het spel werd geïntroduceerd, speelden ruim 450 leerlingen van dertig scholen Gasolution. Leerlingen van het Fioretti College uit Lisse behaalden uiteindelijk de meeste punten en kregen daarvoor woensdag 7 januari een beker uitgereikt door Dhr. J.A.G. Bekkers van de KVGN.



Verloren kennis
Uit onderzoek dat de KVGN door de TU Twente heeft laten uitvoeren blijkt dat door pensionering en andere oorzaken veel kennis binnen de gassector verloren dreigt te gaan. Het is volgens de gasexploitanten twee voor twaalf en noodzakelijk dat er nieuwe technici instromen. Met Gasolution wil de vereniging de drempel van Beta techniek verlagen en leerlingen laten kennis maken met de wereld van gas en energie. De gaswereld is volop in beweging en gas wordt alom gezien als een mogelijke overgangsbrandstof van het huidige fossiele tijdperk naar meer duurzame energie.
Gasolution is inclusief lesmateriaal beschikbaar voor leerlingen en docenten van de groepen 7 en 8 van de basisschool, vmbo, mbo, havo en vwo. Het spel laat leerlingen kennis maken met het gasnetwerk in Nederland en brengt hen op een innoverende manier kennis en vaardigheden bij. De game-vorm maakt het laagdrempelig en sluit aan bij de belevingswereld van jongeren.
Tijdens het spel moeten de leerlingen zelf een virtueel gasnetwerk aanleggen. Gasolution heeft tien levels, waarin ze naar gas moeten boren, dat moeten opslaan, gas aan consumenten en bedrijven moeten leveren, importeren en exporteren, zowel op land als offshore. Daarbij zijn betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid het belangrijkst om punten te scoren. Spelenderwijs en door de vragen uit het bijbehorende lespakket leren ze alle facetten van het Nederlandse gasnetwerk kennen. Van opslag tot distributie, import tot export, schaliegas, LNG, milieu en technologie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Online gamen en digitaal televisie kijken populair bij Nederlander
 Gamedesign helpt managers
 Goede online gamer is goede manager
 Wargame leert manager strategie formuleren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10