zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge werknemers twijfelen al vroeg over eigen inzetbaarheid

13 mei 2015 - Werknemers van eind twintig hebben geen goed beeld hoe hun positie op de werkvloer er over twee jaar uitziet. Ze zijn onzeker over hun toekomst.

Een structureel probleem, zo blijkt uit recent onderzoek van Arbo Unie naar werkvermogen onder ruim 85.000 werknemers in industrie, overheid en andere branches. Werkgevers spelen een cruciale rol in het werkvermogen van deze generatie, preventie op dit punt vraagt dan ook om aandacht.Twintigers twijfelen aan inzetbaarheid
Werknemers van eind twintig en begin dertig staan onder druk. Ze worden overspoeld door een vloed aan keuzes, zowel privé als qua carrière. Het perspectief van hun loopbaan is niet meer zo vanzelfsprekend met steeds meer flexibele arbeid en zzp'ers. Uit onderzoek van Arbo Unie blijkt dat al bij deze jonge groep de twijfel ontstaat over hun eigen inzetbaarheid over twee jaar. Zij leggen de lat voor zichzelf vaak hoog, kunnen moeilijk keuzes maken en kennen twijfel over baanbehoud. Twijfel die naarmate de leeftijd stijgt verder toeneemt. Een bevestiging van de uitkomsten van het onderzoek van vorig jaar. "Werkgevers kunnen juist jonge werknemers helpen door heel concreet met ze in gesprek te gaan en hen te ondersteunen om gerichte keuzes te maken en twijfels weg te nemen," vertelt Jeroen Stoffelsen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie. Hij adviseert om jaarlijks inzichtelijk te maken waar iemand ambities, sterke punten en ontwikkelpunten liggen. Zo kunt u de juiste keuzes blijven maken.

Vijftigers bereiden zich voor op langer werken
Het bewustzijn van medewerkers boven de vijftig over hun werkzame leven is vergroot. Opvallend is dat bijna een op de zeven vijftigers en zestigers zich wil doorontwikkelen in zijn of haar functie. "Deze mensen hebben concrete loopbaan- en scholingswensen, die verder gaan dan afbouwen. Wat ook logisch is, omdat iemand van begin vijftig nog minimaal vijftien jaar in het arbeidsproces actief is. Desondanks komen die loopbaanwensen de laatste jaren pas terug in dit soort onderzoeken. Mogelijk in aansluiting op de uitkomst dat veel medewerkers van 50  en 60 jaar steeds later met pensioen denken te gaan, licht Stoffelsen toe. Duidelijk is dat mensen in toenemende mate een leven lang willen leren. Die mindset is echt aan het veranderen."

Aanpak verschilt per leeftijdsgroep
Arbo Unie pleit voor een proactieve benadering van werkgevers richting beide doelgroepen. "Optimaal werken betekent voor twintigers en dertigers echt iets anders dan voor vijftigers en zestigers," aldus Stoffelsen. "Het is bijvoorbeeld de vraag of leidinggevenden het thema loopbaan en ontwikkeling actief bespreken met de vijftigers in hun team. Onze ervaring is van niet. In elk geval niet consequent. Door medewerkers gerichte aandacht en uitdaging te bieden, stijgt uiteindelijk ook de productiviteit en toegevoegde waarde van deze leeftijdsgroep."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt
 Goed ingericht loopbaantraject maakt werknemer aantoonbaar flexibeler inzetbaar
 50-plusser werkt amper aan eigen arbeidsmarktkansen
 Duurzame inzetbaarheid vooral een probleem van de werknemer
 
 
reacties
 
Christ  |   | 
13-05-2015
 | 
11:23 uur
Zou het kunnen zijn dat twintigers nauwelijks een brede opleiding hebben gehad waardoor ze ook moeilijk een toekomstkeuze kunnen maken?
Jeroen Stoffelsen  |   | 
18-05-2015
 | 
15:14 uur
Dag Christ,

Het is inderdaad zo dat als je een brede opleiding genoten hebt, dat je de kansen op de arbeidsmarkt vergroot en makkelijker een toekomstkeuze kunt maken. Echter in beide situaties gaat het om het afwegen van belangen en jezelf steeds opnieuw enkele vragen stellen. Een carrière duurt circa 45 jaar hetgeen betekent dat je jezelf elke 10 jaar opnieuw moet uitvinden: Wat past bij mij? Waar heb ik affiniteit mee? Waar liggen mijn ambitie? etc. Dit kan namelijk als gevolg van levenservaring en levensfase veranderen. Door hier tijdig op te anticiperen kun je de duurzaam inzetbaar blijven.
Ellen  |   | 
6-07-2015
 | 
14:54 uur
Alleen wordt 'jobhoppen' nog altijd als een negatief iets gezien, terwijl dat toch steeds meer de toekomst is om daadwerkelijk duurzaam inzetbaar te blijven, want dit kan helaas zelden binnen hetzelfde bedrijf.
Christ  |   | 
8-07-2015
 | 
16:29 uur
Hallo Ellen,

Ja, je zult altijd van een baas afhankelijk blijven. Belangrijk is dat je plezier in je werk hebt. Wat wil je bereiken en hoe wil jij je ontwikkelen. Inspiratie in je werk is daarbij erg belangrijk.

Succes
Christ
Frans  |   | 
9-07-2015
 | 
12:28 uur
Twijfels over inzetbaarheid.
Ja maar omdat de werkgevers steeds meer eisen stellen. Niet zo zeer twijfels over de eigen kennis en vaardigheden.
De twijfels ontstaan over de bereidwilligheid van werkgevers om jongeren te helpen in hun ontwikkeling, vooral ook financieel te helpen, denk aan opleindsbudget.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10