zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cryptoware virus veroorzaakt schadegolf ondanks waarschuwingen

17 maart 2015 - Een jaar nadat het Nationaal Cyber Security Centrum en de politie waarschuwden voor Cryptoware, blijkt het rampzalige virus haar opmars alleen maar te intensiveren.

Data Recovery Nederland (DRN) meldt in het eerste kwartaal van 2015 bij haar klanten net zoveel cryptoware besmettingen aangetroffen te hebben als in heel 2014. Vooral NAS servers, die veel in het mkb worden gebruikt, worden belaagd.



Ransomware
Een cryptoware (ook wel ransomware genoemd) virus, is een virus dat allerlei vormen kan aannemen. Dit virus kan een systeem op verschillende wijzen besmetten. Eén van de meest voorkomende voorbeelden is een e-mail, vaak gericht aan bedrijven, met als onderwerp 'openstaande factuur'. Wanneer een gebruiker de bijlage met de zogenaamde openstaande facturen opent, dan zaait het virus zich uit op de computer. Ook websites kunnen virussen bevatten, verstopt in advertentiebanners of download-links.

Encryptie
In het algemeen encrypt het virus alle bestanden in haar bereik. Ze zijn dan enkel nog te openen met een wachtwoord. Dit houdt in dat de bestanden nog wel aanwezig zijn maar niet kunnen worden benaderd. Vaak wordt er automatisch naar een webpagina geleid, waar uitgelegd wordt dat de bestanden encrypted zijn en dat er betaald moet worden om de bestanden te kunnen decrypten. Een betaling hiervoor zal meestal gedaan moeten worden via anonieme betalingsmiddelen zoals bijvoorbeeld bitcoins.

Nog geen remedie
Een effectieve remedie tegen dit fatale virus is er nog niet. DRN adviseert gebruikers om frequent back-ups te maken en dikwijls wachtwoorden te veranderen. Ook dienen consequent en zo snel mogelijk de meest recente software updates te worden uitgevoerd daar deze de best mogelijke beveiliging biedt tegen dit moordende virus.
Op internet is het altijd belangrijk dat iemand zich op de juiste pagina bevindt. Dit is te controleren door de URL in de gaten te houden. Vul nooit bankgegevens in op een website zoals www.rebobenk.nl of www.ing.net wanneer de echte website www.rabobank.nl of www.ing.nl heet.
Een systeem raakt meestal geïnfecteerd door steeds slimmere, tactisch misleidende e-mail die een geïnfecteerde bijlage bevat. Daarom is het af te raden om dubieuze bijlages te openen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft van alle bedrijven slachtoffer van cyber-aanval;
 Nederlanders onderschatten beveiligingsrisico’s van computers
 2013: chaotisch jaar op security-gebied
 Criminelen kapen uw bestanden!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10