zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen in Oost Europa lopen voorop in de weg naar senior management

13 maart 2015 - De jaarlijkse meting voor business diversiteit geeft een stagnering aan.  In aanloop naar de internationale vrouwendag toont nieuw onderzoek van Grant Thornton aan dat van de tien landen die de lijst aanvoeren op het gebied van vrouwelijke senior business leiders, er zeven Oost Europees zijn.

Rusland staat daarbij op de eerste plek. Hoewel in de afgelopen tien jaar het deel vrouwen dat de top behaalt iets groter werd, is het invoeren van quota een van de aanbevelingen uit het rapport Women in business: the path to leadership.Rusland          
Het Grant Thornton onderzoek geeft aan dat 40 procent van de senior business posities in Rusland worden bezet door vrouwen. Dit is het hoogste percentage van de wereld, en bijna het dubbele van het wereldwijde gemiddelde (22 procent). De volgende vijf landen op de lijst zijn hun buurlanden: Georgia (38 procent), Polen (37 procent), Letland (36 procent), Estland (35 procent) and Litouwen (33 procent).
Francesca Lagerberg, wereldwijd verantwoordelijk voor Tax Services bij Grant Thornton zegt: "De dominantie van Oost Europese landen valt te verklaren door een complexe mix van factoren zoals historie, cultuur en demografie. Een  bloeiende cultuur van vrouwelijk leiderschap is het overblijfsel van het communistische ideaal van gelijke kansen. Dit heeft ook geleid tot een breed scala van onderwerpen waarop vrouwen afstuderen in de regio. Als gevolg daarvan vinden we vrouwen niet alleen vertegenwoordigd in de meer traditionele sectoren als zorg en toerisme maar ook in de opkomende financiële- en technologische dienstverlening.
Simpele demografische data levert onomstotelijk bewijs hiervoor: Rusland heeft bijvoorbeeld 120 vrouwen voor iedere 100 mannen. Wat kan de rest van de wereld leren van Oost Europa? We kunnen duidelijk constateren uit de resultaten dat er in die regio geen glazen plafond is. Zoals ook benoemd wordt in ons rapport, is verandering nodig om de maatschappelijke opvattingen over de rol van de vrouw aan te passen door vooroordelen op basis van geslacht op te heffen."

Lichte stijging
Wereldwijd is het aantal senior posities van vrouwen licht gestegen van negentien procent (2014) naar 22 procent, alhoewel Japan achterblijft met slechts acht procent gevolgd door Duitsland (veertien procent)  en India (vijftien procent). Er zijn ook successen geboekt bijvoorbeeld dat 26 procent van de senior posities in de EU nu bezet is door vrouwen, een hoogterecord. Ook in Frankrijk (33 procent), Zweden (28 procent) en Griekenland (27 procent) gaat het de goede kant op. Het diepterecord is in Latijns Amerika waar het percentage vrouwen in senior posities is gedaald naar achttien procent.
Francesca Lagerberg vervolgt: "Al tientallen jaren gaat de discussie over de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in het zakenleven, maar in de praktijk is dit nog niet aan de orde. Los van het morele gedeelte om gelijke kansen voor iedereen te waarborgen, is het zakelijk ook verstandig om een representatieve mix te hebben van mannen en vrouwen op senior management posities. Wanneer een economie slechts de helft van het beschikbare talent inzet, zonder vrouwen op hogere posities, heeft dat een drukkend effect op het groeipotentieel.
Dit aspect geeft de echte uitdaging aan voor het bedrijfsleven, de overheid, de samenleving en vrouwen zelf. Het is nodig dat de samenleving zich aanpast aan de veranderende manier van werken en leven. De stigmatiserende manier waarop gekeken wordt naar mannen die thuisblijven om te zorgen voor het gezin, moet veranderen. De overheid kan deze verandering vergemakkelijken door gedeelde ouderzorg te ondersteunen en tevens een systeem om te zetten voor vrouwen om de arbeidsmarkt te laten opbloeien. Dit kan bijvoorbeeld ook door het instellen van een quotum voor vrouwen in raden van bestuur en -commissarissen."

Support voor vrouwenquota is stijgende
Het IBR onderzoek van Grant Thornton’s laat zien dat regeringsleiders en bestuurders in toenemende mate vrouwen quota introduceren. Wereldwijd ondersteunt bijna de helft (47 procent) van de senior managers, man of vrouw, om via het instellen van quota meer vrouwen in de besturen van grote genoteerde bedrijven te krijgen, tegen 37 procent in 2013.
Lagerberg zegt: "Steeds meer mensen zien het simpelweg instellen van quota als het beste instrument dat we nu hebben. En dat is niet zo verwonderlijk. Het gaat immers niet vanzelf om meer vrouwen op senior posities en in besturen te krijgen. Het bedrijfsleven en de overheid zoekt verandering vanuit de top – zelfs al vergt dit een forse duw in plaats van een zetje.
De steun voor quota in Oost Europa blijft wat achter bij het wereldwijde gemiddelde met 30 procent. Het succes in die regio om vrouwen te steunen in hun carrière naar de top, is een les voor de rest van de wereld en benadrukt het belang van culturele veranderingen. Deze blijken uiteindelijk veel belangrijker dan gedwongen ingrepen."

Het volledige rapport, 'Women in business: the path to leadership', doet twaalf aanbevelingen voor de maatschappij, de overheid, het bedrijfsleven en vrouwen over het faciliteren van vrouwelijke carrière paden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk behandeld op de werkvloer
 Zes kenmerken van succesvolle zakenvrouwen
 Bedrijven laten kansen liggen om vrouwen te benoemen
 Meer dan genoeg vrouwen beschikbaar voor topposities
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10