zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Olieprijs beďnvloedt mondiale aannamebeleid in olie- en gassector

19 februari 2015 - In het laatste kwartaal van 2014 liet de Hays Oil & Gas Job Index voor het eerst de impact zien van de recente prijsdaling van ruwe olie. In veel olie- en gasgebieden hadden ondernemingen te maken met projecten die vertraging opliepen, tot stilstand kwamen of zijn afgelast.

Dat zorgde ervoor dat deze bedrijven hun aannamebeleid moesten herzien. Recruitmentactiviteiten in de mondiale olie- en gassector namen af. De Hays Oil & Gas Job Index (verder: de Index) is een grafische weergave van het aantal banen wereldwijd op negen olie- en gas banenportals. De Index ging van start in oktober 2010 en werd toen op 1 gezet. Alle navolgende maanden zijn vergeleken met deze benchmark.


De index liet een verschuiving zien van 1.74 naar 1.32 in Q4 van 2014. Een daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal die al werd verwacht op basis van dalende olieprijzen en de gebruikelijke remmende werking van de vakantieperiode. Toch kwam de Index 4 procent hoger uit ten opzichte van december 2013; een indicatie dat er een stijging is van het aantal aannames in bepaalde specialistische vakgebieden.

Vraag naar ervaren professionals
John Faraguna, managing director van Hays Oil & Gas: "Nieuwe projecten en winstgevende bedrijfsactiviteiten vinden naar alle waarschijnlijkheid doorgang, waardoor er nog steeds vraag is naar ervaren professionals op het gebied van olie en gas. Minder winstgevende projecten en onderdelen zullen in toenemende mate aan een strengere toets worden onderworpen. Voor een aanzienlijk deel geldt dat zij vertraging zullen oplopen en stil komen te liggen."

Nederlandse olie- en gasarbeidsmarkt
Robert van Veggel, managing Director van Hays Nederland: "De vraag naar professionals blijft hoog, gekwalificeerde olie- en gas experts zijn schaars. Het accent ligt echter op flexibele inhuur. De Noordzee is een gebied met oudere en dus deels minder rendabele wingebieden, wij verwachten dat de lage olieprijs in de komende maanden merkbaar effect zal hebben op het aantal banen en vacatures in deze regio." Een flexibel personeelsbestand stelt een organisatie in staat snel te reageren op veranderende marktomstandigheden.  

Trends per regio
Naast een wereldwijd overzicht geeft de Hays Oil & Gas Job Index ook een maandelijks inzicht in het aantal beschikbare banen in de olie- en gassector per relevante regio. De cijfers van oktober tot en met december 2014 laten het volgende beeld zien:

Europa
Een kleine opleving van het aantal banen in Europa eerder in 2014 werd gevolgd door een gestage daling van de Index in het laatste kwartaal. Dit is een weerspiegeling van de dalende olieprijzen. Om een acuut tekort aan personeel met specifieke vaardigheden op te vangen zonder langetermijnverplichtingen aan te gaan, kiezen werkgevers er vaker voor om mensen op projectbasis aan te nemen.

Noord-Amerika
Vertraagde of opgeschorte goedkeuring van projecten, in combinatie met dalende olieprijzen, staan groei van de arbeidsmarkt in de meeste gebieden in de weg. De petrochemische en LNG-sector laten nog steeds signalen zien dat daar in het komende kwartaal banen bijkomen.

Zuid-Amerika
De arbeidsmarkten van Mexico en Argentinië worden steeds opener, maar door de veranderende olieprijs en de tijd van het jaar is de impact van beide nog niet terug te zien in de Index. Ondanks de hervorming van het energiestelsel en het daarmee gepaarde optimisme bij werkgevers, staat de Index in december op een lager niveau dan in dezelfde maand van 2013.

Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS)
De gestage daling van de Index in het laatste kwartaal van 2014 laat de impact van westerse sancties en de daling van olieprijzen op de markt voor aanname van personeel zien. Rusland kijkt nu naar regio’s die niet zijn getroffen door westerse sancties om het talent aan te nemen dat nodig is om projecten af ronden.

Midden Oosten
Deze regio laat projecten doorgang vinden en is druk met het herzien van de raffinage-infrastructuur. Dit versterkt de Index in het laatste kwartaal van 2014. Naar verwachting overstijgt de aanname van personeel in het eerste kwartaal van 2015 het niveau van 2014.

Afrika
De daling van de olieprijzen en een vertraging als gevolg van het vakantieseizoen waren beide van invloed op de Index. Echter is er nog steeds sprake van sterke cijfers ten opzichte van voorgaande jaren. Om de kosten van het aannemen van personeel te beperken, richten werkgevers zich op Afrikaanse expats die zij training en carrièreontwikkeling bieden als incentive om terug te keren.

Azië
Hoewel het niveau van de Index eind december 2014 iets onder dat van 2013 uitkwam, is de aanname van mensen behoorlijk stabiel te noemen. Om salariskosten te beperken zoeken werkgevers talenten binnen de regio. Hiervoor vinden verschillende initiatieven plaats die talenten aanmoedigen om terug te keren naar de arbeidsmarkt van hun vaderland. 

Australazië
De Index zakte tegen het einde van 2014. Dankzij vertragingen in LNG-projecten is er een toename van het aantal ervaren professionals met LNG ervaring die interesse hebben om zich te vestigen in regio’s met meer LNG-activiteit, zoals de Verenigde Staten en Canada.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsreputatie belangrijk voor professionals in de Nederlandseolie- en gassector
 Studenten starten carričre het liefst bij Shell
 Wereldwijde stijging aantal vacatures in olie- en gasindustrie
 Olie-exporterende landen voorspellen sterk stijgende olieprijs voor 2014
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10