zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cultuurbezoek belangrijk voor herstel werkbelasting.

11 februari 2015 - Voor het eerst in Nederland is onderzoek gedaan naar het totaalbeeld van vrijetijdsbesteding, het ervaren van werkstress en de werk-privé balans. Het deelnemen aan activiteiten op het gebied van recreatie, sport en cultuurbezoek blijkt gerelateerd aan het ervaren van minder stress op het werk.

Het onderzoek toont aan dat niet alleen sportactiviteiten, maar ook cultuurbezoek samenhangt met het ervaren van minder burn-out verschijnselen, meer herstel en een betere werk-privé balans. Opvallend is dat het ondernemen van culturele activiteiten sterk correleert met het ervaren van minder werk-privé conflict en meer herstel. Hiermee worden buitenlandse bevindingen over positieve effecten van cultuurbezoek op de vitaliteit van werknemers bevestigd.


 
Mentale ontspanning
Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA), TU Eindhoven en drs. S.M. de Bel, hebben met het onderzoek ‘werkstress en de rol van vrijetijdsbesteding’ onder 3.449 respondenten uit het Nederlandse bedrijfsleven een uniek beeld verkregen van de werk-privé balans, werkstress en de rol van vrijetijdsbesteding. Uit dit recent uitgebrachte onderzoeksrapport blijkt mentale ontspanning in de vorm van een avond naar het theater, de film of het concert een goed wapen tegen stress. Mensen met een burn-out herstellen echter minder en doen ook minder aan culturele, sportieve en recreatieve activiteiten.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Interesse baas helpt bij werkstress
 Burnout ligt voor velen op de loer
 Top drie manieren om werkstress te bestrijden
 52 procent Nederlanders ervaart stress door baan
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
10-06-2015
 | 
14:34 uur
''Uit dit recent uitgebrachte onderzoeksrapport blijkt mentale ontspanning in de vorm van een avond naar het theater, de film of het concert een goed wapen tegen stress. Mensen met een burn-out herstellen echter minder en doen ook minder aan culturele, sportieve en recreatieve activiteiten.''

Vraag blijft natuurlijk, zijn de mensen die aan culturele, sportieve en recreatieve activiteiten doen stressbestendiger/meer ontspannen en doen ze daarom al aan die activiteiten, of helpen de activiteiten op zich.
Er is een relatie bewezen, maar is er ook een oorzakelijk verband?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10