zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werven en behouden van gekwalificeerde professionals ook in 2015 een uitdaging

22 januari 2015 - HR-managers in Nederland staan ook in 2015 voor grote uitdagingen. Enerzijds ondervinden zij moeilijkheden bij het werven van gekwalificeerde professionals (90 procent), anderzijds maken zij zich zorgen over het behouden van topperformers (63 procent).

Dit in combinatie met de extra vraag naar permanente professionals (34 procent) kan voor spanningen zorgen op de HR-afdelingen. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals.



Vaste krachten werven
Een grote meerderheid (78 procent) van de Nederlandse HR-managers geeft aan het komende half jaar vaste arbeidskrachten te werven. De nadruk wordt hierbij gelegd op het behoud van de grootte van het huidige personeelsbestand (44 procent). De eerste helft van 2015 staat voor veel HR-managers echter ook in het teken van het uitbreiden van het aantal FTE’s: 34 procent geeft aan nieuwe functies te creëren voor vaste arbeidskrachten.

Gebrek aan technische vaardigheden
Hoewel de meerderheid van de HR-managers wervingsplannen heeft voor de eerste helft van 2015, staan zij voor grote uitdagingen bij het werven van gekwalificeerde professionals. Het ontbreken van technische, commerciële en zakelijke vaardigheden wordt door 58 procent van de HR-managers aangehaald als de grootste belemmering. Vooral het gebrek aan technische niche-experts baart meer dan een derde (36 procent) van de HR-managers grote zorgen. Daarnaast stelt 23 procent dat de vraag naar gekwalificeerd professionals groter is dan het huidige aanbod.
"Wij zien al langer dat bedrijven moeilijkheden ondervinden bij het aantrekken van gekwalificeerde professionals. Deze trend gaat zeker op voor de meer technische en gespecialiseerde beroepen waar de aanwas vaak schaars is," zegt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. "We verwachten dat in de zoektocht naar topperformers de spanningen tussen concurrerende ondernemingen kan oplopen. Om de ‘war for talent’ te doorstaan zal 2015 dus niet alleen in het teken staan van het werven, maar zeker ook van het behouden van topperformers."

Behouden van talent
Bijna twee derde (63 procent) van de Nederlandse HR-managers geeft aan zich zorgen te maken over het behouden van de topperformers binnen de organisatie. Dit gaat niet alleen om generatie Y, maar ook om de collega’s met jarenlange ervaring.
Renken vult aan: "Organisaties moeten voor het werven en behouden van topprofessionals inspelen op de verschillende prioriteiten van de generaties op de werkvloer. Uit de Robert Half Salarisgids 2015 blijkt dat bijvoorbeeld het beloningspakket voor de babyboomgeneratie gemiddeld genomen nog steeds de belangrijkste reden is om een bedrijf te verlaten, terwijl generatie Y meer waarde hecht aan carrièremogelijkheden. Een succesvol retentiebeleid houdt daarom rekening met dergelijke generatieverschillen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werven via social media wint aan populariteit
 Vrouwen in technische bedrijven trekken andere vrouwen aan
  HR-managers werven actief professionals in tweede helft 2014
 Bestrijding stereotypering bij werven personeel loont
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10