zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezonde traktaties op werk zijn not-done

14 januari 2015 - Nederlanders hebben geen behoefte aan gezonde traktaties op het werk, blijkt uit een enquête gehouden door eenkadovoor.nl. Ruim 86 procent geeft de voorkeur aan taart, snoep en 'iets hartigs voor bij de lunch'.

De goede voornemens van 2015 om minder te snoepen en gezonder te eten gelden niet op de werkvloer. Van de 650 ondervraagden heeft 88,6 procent (576) er geen problemen mee dat er ongezond getrakteerd wordt. Een traktatie is een manier om iets te vieren en dan mag je zondigen, blijkt uit dezelfde enquête. De meeste mensen trakteren taart of andere zoetigheden. Lunch en hartige snacks staat op de tweede plaats met 24,2 procent (157). De minderheid van de ondervraagden, 13,6 procent (88), geeft aan een gezonde traktatie uit te delen.



Liever suiker dan gezond
Gemiddeld wordt er één keer per maand getrakteerd op de werkvloer. 29,3 procent(190) laat de traktatie staan als het als té gezond wordt gezien. Een gezonde traktatie is een vervanging voor de oude traditie om lekkers te trakteren wanneer u jarig bent. Gezonde traktaties bestaan uit producten die zo min mogelijk zijn bewerkt. Denk hierbij aan groente en fruit, maar ook zelfgemaakte chocolade en suikervrije gebakjes. 

Sociale druk
De ondervraagden geven aan onder sociale druk te bezwijken als het gaat om traktaties. 118 werknemers nemen uit beleefdheid een stuk taart aan, zodat ze geen uitleg moeten geven over het weigeren van de traktatie. Gemiddeld gezien eet een persoon 32 kilo suiker per jaar. Bij overmatig gebruik is suiker schadelijk. De 88 ondervraagden die wel gezonde traktaties op het werk uitdelen, geven aan kwarktaart of een vruchtenvlaai te trakteren. Het levert wat nuttige voedingsstoffen op en minder calorieën. 

Tips voor gezonde traktaties
Hoe kunt u een traktatie beleefd weigeren? Deel een stuk taart met een collega, er is vast iemand die met hetzelfde probleem kampt. Ook kunt u compenseren: laat uw tussendoortje staan en neem een stuk van de traktatie. Voorbeelden van gezonde traktaties zijn fruitprikkers, groenteprikkers, waterijsjes in de zomer, krentenbollen en popcorn.

Altijd tijd voor een feestje
Nooit te oud om een verjaardag te vieren? Nee, volgens 68,2 procent (443) van de enquêteurs is leeftijd geen reden om de geboortedag over te slaan. De andere 207 nemen het liefst vrij op hun speciale dag, en zelfs een klein groepje (tien) meldt zich ziek. Opvallend: 138 van de 207 ondervraagden die aangeeft vrij te nemen, is vrouw. Vrouwen willen schijnbaar hun verjaardag niet in werksferen vieren. Een klein aantal (21.2 procent) geeft aan een gezamenlijk cadeau te krijgen van collega's. De rest wordt gefeliciteerd met de hand en drie zoenen.  

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De Foodtrends voor 2015
 Natuur op kantoor zorgt voor dertien procent meer welzijn
 Geluid vormt bedreiging voor de gezondheid
 Ruim 81 procent van de Nederlanders vindt zichzelf ongezond
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10