zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Natuur op kantoor zorgt voor dertien procent meer welzijn

6 november 2014 - Interface heeft in Europa onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken zonder natuur een significante nadelige invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers.

Het ontbreken van natuurlijke elementen verhoogt de werkstress en vermindert de productiviteit.  Onder leiding van de Engelse professor Sir Cary Cooper is onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke kantooromgeving op het welzijn van werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 kantoormedewerkers uit Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Verenigd Koningrijk en Zweden) en Dubai waardoor er per land een betrouwbaar beeld is verkregen van de kantooromgevingen en de invloed van natuurlijke elementen.Natuurlijke elementen
De resultaten zijn gebundeld in het Human Spaces Report. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks dat een groot deel van het leven zich in stedelijke omgevingen afspeelt, mensen van nature een sterke affiniteit hebben met de natuur of met elementen daaruit. Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must.  

Enkele resultaten op een rij
- Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten het welzijn van werknemers met dertien procent en verhogen de productiviteit met acht procent;
- Als het gaat om de ideale werkplek, noemt 42 procent van de respondenten daglicht als favoriet kenmerk. Toch heeft 42 procent van de respondenten geen natuurlijk daglicht en heeft zeven procent zelfs geen raam op de werkplek. (In Nederland is dit vier procent).
- Bijna de helft van de respondenten (40 procent, in Nederland: 41 procent) heeft aangegeven zich meer productief te voelen in een eigen kantoorruimte, terwijl 31 procent denkt in een kantoortuin het meest productief te zijn. In Nederland voelt slechts zeventien procent van werknemers zich het productiefst in een open kantoortuin;
- In hun favoriete werkomgeving willen Nederlandse werknemers de volgende vijf natuurlijke elementen:
 • Daglicht (55 procent)
 • Rustige werkomgeving (32 procent)
 • Echte planten (22 procent)
 • Heldere kleuren (zestien procent)
 • Het gebruik van natuurlijke materialen (veertien procent)
 • - 82 procent van de Europese respondenten geeft aan in een stedelijke omgeving te werken, tegen 67 procent in Nederland;
  - Nederlandse werknemers brengen gemiddeld 33 uur per week door op kantoor. Dit is nagenoeg in lijn met het Europese gemiddelde van 34 uur per week.

  Welzijn  en prestaties
  "De werkomgeving heeft een grote invloed op het welzijn en de prestaties van medewerkers, maar wordt nog vaak gezien als een ‘hygiënefactor’. Het Human Spaces Report laat duidelijk het verband zien tussen de invloed van de werkomgeving en productiviteit. Het is geen toeval dat steeds meer werkgevers nu kiezen voor werkomgeving die werknemers inspireren en creativiteit stimuleren. Biofilisch ontwerp, ontwerpen geïnspireerd op de natuur, zijn daar een belangrijk onderdeel van," zegt professor Sir Cary Cooper.
   
  Contact met de natuur
  "Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Als het gaat om het ontwerpen van werkplekken die dit stimuleren, is het van belang om de kenmerken van de natuur op kantoor na te bootsen, zoals kleur en textuur. Het verbeteren van het welzijn, productiviteit en creativiteit van werknemers is essentieel voor het succes van de hele organisatie," zegt Geanne van Arkel, hoofd duurzame ontwikkeling bij Interface.  

   
   Doorsturen   4 reacties  

   

  Laatste nieuws

   Drie populaire project management apps voor managers
   Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
   Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Vijf manieren om meer privacy op de werkplek te realiseren
   Nederlanders ervaren hoog welzijn op kantoor
   Kwart werkplekken nog altijd ongezond
   Vijf tips voor een duurzamer kantoor
   
   
  reacties
   
  Mitchel Weerdesteijn  |   | 
  16-03-2015
   | 
  17:07 uur
  ''Kantooromgevingen met daarin natuurlijke elementen, zoals planten en daglicht, vergroten het welzijn van werknemers met dertien procent en verhogen de productiviteit met acht procent''

  In mijn ervaring merk ik dat vooral het belang van zonlicht niet onderschat moet worden. Dat 4% van de Nederlanders geen raam heeft op het werk is natuurlijk kwalijk, maar in verhouding tot andere landen zeker niet slecht.
  Van Herwijnen  |   | 
  23-04-2015
   | 
  12:40 uur
  Grappig dat 22 procent aangeeft natuurlijke planten op de werkvloer te willen terwijl de meeste mensen het verschil niet eens zien.
  anne  |   | 
  18-06-2015
   | 
  15:43 uur
  leuk artikel maar wat betreft de strekking van de titel, soms vraag je je af waarom de onderzoekers zulke voor de hand liggende zaken onderzoeken...
  Pieter Reehorst  |   | 
  30-06-2015
   | 
  12:28 uur
  Bijzonder waardevol voor de bedrijfsarchitectuur. Uit recentelijk onderzoek van wederom Interface is gebleken dat natuur op kantoor niet alleen bijdraagt aan meer welzijn maar eveneens aan een verhoogde creativiteit en productiviteit.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  advertorial
  6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
  Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
  Download het white paper
  Lees verder
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  Personeelstekort in de horeca historisch hoog
  Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
  Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
  reacties
  Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
  'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
  Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
  Land Rover Defender (2019) (1) 
  NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
  Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
  Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
  top10
  Nederlandse jongeren wereldwijd meest loyaal aan werkgever
  Arbeidsmarkt slaat om: aantal vacatures daalt
  Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
  Werkend Nederland wil manager niet op social media
  Dit zijn de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar
  Invoering sleepwet zorgt voor toename VPN-gebruik
  Eén op de zeven voelt zich weleens gediscrimineerd tijdens sollicitatie
  Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
  Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
  Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
  meer top 10